Haber dahi olmadılar ama bu konu kesinlikle #TT olmalı!

Türk okulları Amerika’da düzenlenen Dünya Şampiyonası’na aldıkları ödüller ile damgasını vurdu!


ÖDÜL VE GURUR LİSTEMİZ;

Hisar Okulları - Hisar Ravens:  Rookie All Star - En İyi Çaylak

Darüşşafaka Lisesi  -  Sultans of Turkey: Team Spirit Award - Takım Ruhu Ödülü - Chrysler Sponsorluğunda

Edirne Bahçeşehir Okulları Lisesi - Odrinias: Rookie All Star - En İyi Çaylak Ödülü

Bahçeşehir Fen Ve Teknoloji Lisesi - 4th Dimension: Rookie Inspiration Award - İlham Veren Çaylak Ödülü

19-21 Nisan tarihleri arasında Amerika’da düzenlenen toplam 400’e yakın takımın katıldığı Dünya Robot Şampiyonası’ndan yukarıda bahsettiğim 4 Türk okulu yine yukarıda saydığım ödüllerle geçtiğimiz hafta ülkemize döndü. Bu gelişmenin ülkemiz için oldukça önemli bir gelişme olduğunu düşündüğümden mütevellit bu yazımı onlara ayırmaya karar verdim. Önemli çünkü tamamen gençlerin kendi emekleri ile ürettikleri bir robot var, önemli çünkü gençler teknolojiyi yakalayabilmenin en önemli yolu olan kodlama yapıyorlar, önemli çünkü bileklerinin hakkıyla, sıfır torpille hakederek kazandıkları başarıları olabildiğince duyurulmalı ve bu konuda tüm gençler heveslendirilmeli.

Bu işlere “BİZ” nasıl bulaştık?

Kardeşim Melike mahallemizde bulunan Hisar Okulları’nda öğrenci. Okullarında, Fizik öğretmenleri Utku Öztekin tarafından kurulan robot kulübü Hisar Ravens üyesi ve ayrıca takım kaptanı olması nedeniyle yaklaşık bir senedir evimizde bir konu hakim; robotlar! Derslerinden arta kalan zamanlarda bu kulüpte zaman geçiriyorlar ve robot yapıyorlar.

Robot dediklerinde biz de ne yaptıklarını anlamadık, yalan yok başta çokta önemsemedim.  Aslında kendimi bu noktada oldukça suçlu da hissediyorum. Ama ilk Amerika yarışmalarında annem, ben ve tüm veliler sabahlara kadar izlediğimiz karşılaşmalarında yarışmayı çözdük.

Bu işlere “BEN” nasıl bulaştım?

Ve Melike bir gün eve geldi ve “biz Amerika’daki yarışmaya katılacağız” dedi heyecanla. Daha sonra Hisar Ravens öğrencilerinin velilerine yarışmayı ve ne yaptıklarını anlatan bir toplantı düzenlendi. Yaptıkları işleri anlattılar, “eksiklerimiz var, gönüllüye ihtiyacımız var” dediler. Sürekli Cem Seymen izleyen biri olarak o her “gençler size sesleniyorum” dediğinde yüzü kızaran biri olarak “onlara yardım etmeliyim, bildiklerimi paylaşmalıyım” dedim. Ve ben de onların bir gönüllü velisi oldum, abla kontenjanından. Onlara sosyal medya ve dijital PR konusunda destek veriyorum.

SİZ DE BULAŞABİLİRSİNİZ!

Çocuğunuz olsun olmasın, siz de bir okuldaki robotik takımında gönüllü veliler olarak onları yönlendirin, bilgilerinizi paylaşın, kontaklarınızı paylaşın. Bu noktada önemli olan onları yönetmek değil onları yönlendirmek, bilemedikleri noktalarda ellerinden tutmak, bir öğretmen değil bir danışman olmak. 

Okulun bir robotik takımı yoksa mutlaka kurulmasını talep edin. “Peki kuruldu da ne olacak? Nasıl ilerleyecekler?” demeyin. Hem Türkiye’deki Fikret Yüksel Vakfı, hem de bu işin kaynağı ve kurucusu Amerika’daki FIRST Vakfı için en önemli nokta gönüllü olarak robotik takımlarının  bu noktada birbirlerine tam destek olması, kulüp kurulması için ön ayak olmaları, ve özellikle yeni kurulan kulüplere eğitim düzenlemeleri ve ilerlemelerine yardımcı olmaları. Takımı kurduktan sonra var olan bir robotik takımından yardım istemeniz yeterli olacaktır.

TÜRKİYE KAZANIYOR!
Önemli olan hangi okulun kazandığı değil. Yarışmalardan izlediğimizde biz bunu gördük. Gerçekten Türkiye kazanıyor, gençlik ve gelecek nesiller kazanıyor. Amerika’da katıldıkları ilk turnuvada canlı yayın yaptılar YouTube üzerinden ve ülkemizi merak edip standa gelenleri, onların ülkemizle ilgili hediyelikleri dağıttıklarındaki ilgi ve Ohio’daki elemelerde ülkemizi tek Türk takım olarak temsil edip, şanlı bayrağımızı yarışmanın düzenlendiği salonda dalgalandırmaları ve İstiklal Marşı’mızı açılış töreninde okumaları gerçekten bunun ülkemiz açısından ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi. Biz bu gelişmelerle temsil edilmeliyiz, “işte Türk genci bu” dedik!

HİSAR OKULLARI’NDA İKİ TAKIM!

Hisar Vakfı’nın tek robot takımı Hisar Ravens değil bir de kardeş takımları Bilgisayar öğretmenleri Sedat Yalçın, Dilara Vardar, Sezin Fins ve Serdar Uluer  tarafından kurulan “NoktaParantez” var. Hisar Okulları’nın iki robot takımı da bu sene Amerika’da bir ay arayla düzenlenen iki yarışmaya katıldı. İlk yarışmalardan Hisar Ravens;  “Rookie All Star” ve “Highest Rookie Seed”, Nokta Parantez ise; “Rookie All Star” ödülünü kazanarak Dünya Şampiyonası’na katılmaya hak kazandı.

Dünya şampiyonasından ise en üstte de bahsettiğim gibi Hisar Ravens “Rookie All Star” ödülü ile döndü. Ve ödülü kazanmalarının en önemli etmeni ise sunucuların da ödülü açıklarken bahsettikleri; “çevrelerindeki okullarda bu aktivitenin yaygınlaşmasına katkıda bulunmaları”. Çünkü bu yarışma için sosyal sorumluluk aktiviteleri oldukça önemli. Onlar hem bir öğrenci, hem bir Hisar Ravens üyesi ve hem de ilçedeki diğer okullara bu aktiviteyi dolayısıyla fen ve teknoloji anlatan birer gönüllü. Bu öğrencilerle ben ne kadar gurur duysam az!

HER OKULDA BİR ROBOT TAKIMI OLMALI!

Öğrenciler, iş hayatından önce neredeyse gerçek bir iş hayatı tecrübesi yaşıyorlar. Herkes bir şirkette nasıl sorumluluğa sahipse burada da öyle. Yarışma kuralları açıklanıyor. Bu standarda göre önce bir robot tasarlanıyor bilgisayarda çizim yapıyorlar. Gerekli malzemeler belirleniyor ve öğrenciler ihtiyaçları doğrultusunda onlara bu konuda maddi ve tüm ihtiyaçları doğrultusunda sponsor olabilecek markalar ile görüşmelere gidiyorlar. Sponsorlar tarafından yapılan bağışlardan sonra fiziki olarak bu robotu tasarlayabilecekleri malzemeleri alıyorlar. Mekanik ekip bu malzemeleri bir araya getiriyor, teknik ekip bu robotu hareket ettirebilmek için bilgisayar komutlarını giriyor yani kodlama işlerini yapıyor. Bu sırada PR ekibi boş durmuyor tabii, diğer okullara eğitim düzenliyor, yarışmaya gitmeden önce yarışma jürisine yaptıkları sosyal sorumluluk projelerini anlatan bir dosya hazırlıyorlar, sponsorlarına düzenli olarak hangi aşamada olduklarını bildiren basın bültenleri hazırlıyorlar, sosyal medya hesaplarını yönetiyorlar ve daha birçok şeyi yönetiyorlar.

Hisar Ravens ve robotik ile ilgili detayları ise takım kaptanı Melike Keçeci’den öğreniyoruz…

Bu robot nedir bir de senden öğrenelim?

Robottan kastımız herkesin tahmin ettiği gibi konuşabilen, hareket edebilen ya da mutfak robotu değil. Robottan kastımız uzaktan kontrolle ve ya otomasyonla çalışan turnuvanın amaçlarını yerine getirmeye çalışan bir robot.
Hangi görevleri yerine getirir diye sorduğumuzda ise bu işin özüne inmek gerekir; FIRST Robotics Competition. FIRST Robotics Competition (FRC),  FIRST (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) Vakfı tarafından organize edilen bir yarışmadır. FRC etkinliği lise dönemindeki çocuklar için düzenlenen bir yarışmadır. Bu vakıf FRC gibi aynı zamanda bir çok yaş grubu için dünyada bir çok yarışma düzenlemektedir. Bunlar FIRST Lego League JR. (FLL Jr.), FIRST Lego League (FLL) ve FIRST Tech Competition (FTC)dir. Bu yarışmaların hepsi için belirli yaş grupları vardır.


Amerika’da düzenlenen etkinliğe nasıl katılabiliyorsunuz?
Yarışmaya katılmak için öncelikle 10 öğrenci ve 2 mentorden oluşan bir takım kurmanız gerekiyor. Robot yapımı için çalışma alanı olması gerekiyor. FIRST Vakfı sitesi olan firstinspires.com’a takımı ve takım üyelerini kaydettirmek gerekiyor. Daha sonra seviyenize göre çaylak ve uzman takımlar için belirlenen katılım bedeli ödeniyor. Bu sürecin ardından yarışmanın açıklanması ve robot yapım aşaması gerçekleşiyor.  Bizim, Hisar Ravens’ın, katıldığı etkinliğe gelirsek FRC turnuvası her yıl ocak ayının ilk haftası tüm dünyayla aynı zamanda belirli bir oyun  açıklıyor. Bu oyunun animasyonu yayınlanıyor. Bize robotumuzun nasıl bir robot olabileceği ve hangi görevleri yerine getirebileceği gösteriliyor. Daha sonra da biz kendi tercihimize göre tasarımımızı yapıp yapım aşamasına geçiyoruz. Animasyon yayınlandıktan sonra da yaklaşık 140-150 sayfalık bir kural kitabı yayınlanıyor. Bu kural kitabında robota ve turnuvaya dair her türlü bilgi yer alıyor ve turnuvaya kadar da bu kural kitabındaki bölümlerin bir sürü güncellemesi firstinspires.com adresinde yayınlanıyor. Turnuva açıklanınca 6 hafta ‘’Build Season’’ dediğimiz robotu yapmak için zamanınız oluyor. Bu altı haftadan sonra robota bir daha turnuvaya kadar hiç dokunamıyorsunuz. 

Peki katılım ücreti ve diğer harcamalarınızı nasıl karşılıyorsunuz?
Hisar Ravens olarak biz bu sene Türkiye’de Fikret Yüksel Vakfı tarafından düzenlenen Turkish Off-Season turnuvasında Grand Award ödülüne başvurduk. Bu ödül kapsamında takımımız ve takımızın geçmişi hakkında bir kompozisyon yazdık. Bu ödülü kazanmamız da bizim Amerika’daki yarışmaya katılım masrafımızı karşılamış oldu. 

Robot yapım aşaması nasıl ilerliyor?

Turnuvaya katılım bedelini ödedikten ve kaydımızı yaptıktan sonra tüm takımlara aynı zamanda FIRST tarafından nasıl bir robot yapmamızı istediklerini anlatan bir tanıtım yapılıyor. Herkesin yapım aşamasında eşit zamanı oluyor, herkes aynı süre zarfı içinde çalışıyor. Bu robotu hayata geçirmemiz için ise 6 haftalık süreç tanınıyor. Bizlerde o turnuvaya özel bir robot tasarlıyoruz. 6 hafta sonunda ise bu robotu kargo ile Amerika’ya gönderiyoruz. Ardından da biz gidiyoruz. 

Takımda kimler ne ile uğraşıyor?

Takım öğrencilerden ve mentorlardan yani gönüllülerden oluşuyor. Takımlar kendi yapısını istedikleri gibi kurabiliyorlar. Bizim takımımız 4 bölümden oluşuyor. Bu bölümler: Programlama, Mekanik, Elektronik ve PR (Halkla İlişkiler ve Tanıtım). Programlama bölümü, robotun kodunu yazıyor. Yani robotun komutlarını bilgisayar diline çeviriyor. Elektronik bölümü, robotun kodu ile robotun iletişimini sağlıyor. Mekanik ise robotu oluşturuyor. PR ise sponsorluk görüşmelerine gidiyor, etkinlikler organize ediyor, tasarımlar yapıyor, broşürler, kitapçıklar hazırlıyor, iş planı hazırlıyor. Aynı zamanda mekanik, elektronik ve programlama ekibi turnuva öncesinde ve sonrasında yani bu süreçte diğer takımlara destek olmak için ve yardım etmek için eğitimler veriyor. Bu etkinlikleri de PR ekibi düzenliyor.

Mentorlarımız yani gönüllülerimiz ise bize tüm bu süreçlerde destek oluyorlar, bizi yönlendiriyorlar, bizimle tecrübelerini paylaşıyorlar.

Türkiye’de kaç takım var?

Türkiye’de toplam 63 robotik takımı var. Bu turnuvayı Türkiye’de Fikret Yüksel Vakfı düzenliyor. Fikret Yüksel Vakfı daha önceki yıllarda Amerika’da düzenlenen yarışmanın eski oyunları Türkiye’de düzenliyor. Eylül ayında yine Amerika’daki sistem gibi yarışma açıklanıyor ve yine 6 haftalık kurulum sezonu oluyor. Ondan sonra robotu paketleyip Fikret Yüksel Vakfına robotun paketlenmiş halinin resmini gönderiyoruz. Daha sonra 6 haftalık süreçten sonra üç gün boyunca yarışma düzenleniyor.

Bir de sanırım kendinize bir isim veriyorsunuz. Peki takımların yanında yazan numaralar ne ifade ediyor?
Evet bizim ismimiz Hisar Ravens. Ravens ingilizce de kuzgun demek. Biz sene başında takımca bir araya gelerek hem maskotu olabileceği hem de takımımıza uygun bir hayvan aradık ve en sonunda da kuzgun en zeki hayvan olduğu için ve aynı zamanda kuzgunun mühendislik becerileri çok gelişmiş olduğu için onu seçtik.  Aynı zamanda alet kullanabilmek insanlara özgü bir beceridir fakat kuzgun çubukları kullanarak deliklerden solucanları ve başka hayvanları çıkartabiliyor. Bu da bizim isim olarak ve hayvan olarak Raven’ı seçmemizdeki en büyük etken. İsmimizin yanında yer alan numara 6384’de bizim takım numaramız oluyor. Amerika’daki turnuvaya katılan her takımın bir numarası var ve her sene yeni takımlar geldikçe bu numaralar büyüyor. Mesela bizim Ohio’da katıldığımız turnuvada 48 DELPHI E.L.I.T.E diye bir takım vardı. Bu takım çok eski bir takım yaklaşık 20 senelik bir takım. Türkiye’de de bu turnuvaya katılan ilk Türk takım ve en eski takım Darüşşafaka (Sultan’s Of Turkey-2905). Bu seneki Rookie takımlar 6000 kodlu takımlardı biz de o yüzden 6384’üz. Seneye bir sürü yeni takım gelecek ve onlar da 7000 kodlu takımlar ve aynı zamanda rookie takımlar olacak.

Peki, Amerika’daki yarışmaya gelelim. Nasıl geçti? Neden sizin ve diğer takımların aldıkları ödül bu kadar önemli?
Amerika’daki turnuva çok güzel geçti. İnsanlar bize çok sıcak kanlıydı, çok samimilerdi ve çok yardımseverlerdi. Biz burdan akü götüremedik yasak olduğu için fakat orda etkinlik boyunca yaklaşık 7-8 tane takım sadece bizim için yedek akü getirmişti ve hepsi turnuva başında bize verdiler hepsiyle tanıştık bir şeye ihtiyacımız olup olmadığını sordular. Insanlar FIRST Vakfının teknoloji ve bilimle beraber yaratmak istediği ruhu benimsemişti. Turnuva boyunca asla hırs ve rekabet yoktu hep dostça yarıştık. Sürücü takımı dediğimiz (Drive Team) bir grup var. Takımda sadece 4 öğrenci ve birde sürücü takımın koçu (Drive Team Coach) çıkabiliyor sahaya ve herkesin turnuvada görevi oluyor. Bende bu ekibin içerisindeydim. Mesela maç bitiyordu diyelim ki kaybettik hiç kimse birbirine surat asmıyordu ya da kızmıyordu güzel maç oldu diyip sahadan robotumuzu almaya gidiyorduk. Çok güzel ve eğlenceli bir ortamdı.

Bizim Ohio’da aldığımız ödül (Rookie All Star) sayesinde biz Houston’da düzenlenen Dünya Şampiyonasına katılma hakkı kazandık. Dünya şampiyonasına yaklaşık 390-400 takım katıldı ve bu sadece Houston’dakiydi. St.Louis’deki yarışmayıda eklersek totalde 700-800 takım var hepsinde yaklaşık olarak 20 öğrenci olduğunu varsayarsak toplamda 16.000 öğrenci bu yarışmaya katılıyor. Bu haftada St.Louis’de bir Dünya Şampiyonası düzenledi. Dünya Şampiyonalarında bir çok takım olduğu için şampiyonaları gruplara yani ‘Division’lara bölüyorlar. Bu divisionlara da ünlü bilim adam ve kadınlarının ismini veriyorlar. Mesela bizim divisionımızın adı Turing’di. Biz Turing ve Hopper divisionı ile beraber ödül töreni yaptık. Turing-Hopper divisionında da Rookie All Star ödülü almaya hak kazandık.  Dünyada bu sene bu ödül sadece 6 takıma veriliyor ve biz ve aynı zamanda Edirne Bahçeşehir Lisesi Dünya Şampiyonasında bu ödülü almaya hak kazanan ilk Türk takımıyız. Yani 800 takım arasından 6 takım ve 6 takım arasından da biz ve Edirne Bahçeşehir Lise bu ödülü almaya hak kazandık! Daha önce FRC turnuvasında hiçbir Türk takımına bu ödül verilmedi. O yüzden biz bu ödülü alarak bir ilki başarmış oluyoruz. Bu bizim için çok önemli.  Türkiye’de bu yarışmanın önemi yeni yeni anlaşılıyor. Okullarda bu etkinliğe yeni yeni değer vermeye başlıyorlar.


Türkiye’de bu işin gerçekten değer gördüğünü düşünüyor musun? Ne yapılmalı sence?
Hayır düşünmüyorum. Her ne kadar Fikret Yüksel Vakfı yaymaya çalışsada, bizler bunun için çok çabalasak da maalesef yeteri ki önemli bir başarı ya da aktivite olarak görülmüyor.

Teknoloji ve bilim alanında yapılan başarıların önem görülmediğini düşünüyorum. Daha çok sanat ve spor alanında elde edilen başarılar söz konusu oluyor. Biz Houston’dan döndükten sonra aynı zamanda U23 Eskrim Bayanlar Milli Takımımız Avrupa Şampiyonu oldu ve haberlerde, sosyal medyada çok fazla tebrik mesajları yazıları yazıldı. Bende bir sporcu olarak çok gurur duydum ve şampiyon olanlardan bir taneside benim yakın arkadaşım olduğu için daha çok sevindim. Fakat sosyal medyada özellikle bir yazı dikkatimi çekmişti. Bir sosyal medya hesabında başarının tebrik edilmemesi, kimsenin onlarını desteklemediğini ancak o hesabın onların arkasında olduğu yazıyordu. Ben bu yazıyı okuyunca üzüldüm. Çünkü biz bir ilki gerçekleştik Türk takımları olarak fakat kimse bizim başarımızı kutlamadı. Bu ödül çok kıymetli bir ödül 800 takım içerisinde sizin seçildiğiniz bir ödül. Ancak bu yarışmada en önemli şey ödül değil bu yarışmanın sürecine dahil olmak bir takım halinde çalışıp, bir takımın parçası olmak bile çok büyük bir değer. Kimse bizi hem bu süreçte hemde ilk süreçlerimizde desteklemedi. Biz yine sevincimizi kendi içimizde yaşamış olduk. Biz Türk takımları olarak orda birbirimize kenetlendik bir birlik olduk ve onca takım arasında bir ilki gerçekleştirdik. Fakat bilim ve teknoloji alanında yapılan bu başarının desteklenmemesi de bir o kadar üzücü. İleride teknolojinin ön plana çıkacağı bir dünyada bu tür başarıların ve çabaların ödüllendirilmesi hatta farkına varılmaması gerçekten üzücü bir durum. 

Bir takım kaptan olarak sen ne yapıyorsun? Nelerden sorumlusun?
Ben takım kaptanı olarak PR’dan ve birazda mekanikten sorumluyum. Ben bu süreçte herşeyin tamam ve eksiksiz olduğunu kontrol ediyorum ve takım arasında iletişim kuruyorum. Yaptığımız etkinliklerin, organizasyonların, sponsorluk görüşmelerinin, bültenlerinin, sosyal medya paylaşımların düzenini takip ediyorum.
 

Dersler ve bu çalışma zor olmuyor mu?

Bahsettiğimiz süreç odak ve öncelik isteyen bir süreç. 6 hafta boyunca tüm enerjinizi robotun yapım aşamasına harcamanız gereken bir süreç. Derslerimizin çok ağır ve yoğun olması bizi biraz yoruyor. Fakat okulda öğretmenlerimiz yaptığımız işi destekliyorlar ve bize ellerinden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorlar. Ekip olarak derslerimizde birbirimize yardım ediyoruz. Zor ama asla vazgeçemeyeceğimiz çok güzel bir süreç.
 

Yaşıtların neden bir robotik takımına katılmalılar? Onlara ne kazandırır bu tarz bir oluşumun içinde olmak?
Öncelikle aslında bir şirketin ARGE  departmanı gibi çalışıyoruz. Bu sistem de bize çok şey öğretiyor. Gerçek anlamda mekanikle, elektronikle, programlamayla uğraşıyoruz, sponsor arıyoruz, etkinlik düzenliyoruz ve bunları kendi hayatımız ile dengelemeye çalışıyoruz. Kendimden yola çıkarsam, bu iş insana sorumluluk, takip, takım çalışması, uyum ve düzen kazandırıyor. Birçok takım arkadaşım, ben dahi yeni ilgi alanlarını öğreniyor, mesleklerine karar veriyor. Ben geçen sene bir animasyon için takıma girmiştim fakat bu sene mekaniğe ilgim olduğunu farkettim. Aynı şekilde bir arkadaşım sınıfa korkak korkak ben asla robota dokunmam diyerek girmişti şimdi devreler bağlıyor, elektronikle ilgileniyor. Çok farklı dünyalara kapı açıyor. Sizi bilim ve teknolojinin hiç görmediğiniz bir boyutuna götürüyor.

Son olarak neler söylemek istersin?
Daha fazla etkinliklere katılabilmemiz, etkinlik düzenleyebilmemiz, sosyal sorumluluk projesi gerçekleştirmemiz, eğitimler düzenlememiz, daha iyi robotlar yapabilmemiz bunların hepsi daha fazla sponsor bulmamıza bağlı. Bu konuda özellikle kendi çevremizden ve Göktürk halkından destek bekliyoruz!

Kazanan, kazanmayan tüm okulları bu şampiyonadaki mücadelelerinden dolayı tebrik ediyorum. Bizden desteklerini esirgemeyen velilerimize, bize böyle bir imkanı sağladığı için okuluma, derslerimiz konusunda bize yardımcı olan öğretmenlerime ve özellikle bu başarıya katkısı çok yüksek öğretmenlerim Utku Öztekin ve Nihan Şehsuvaroğlu ve Serena Kürkçüoğlu’na, mentorlerim Aysu Kabaş ve Özlem Altıparmak’a ve takım arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Bu sene herkesi Fikret Yüksel Vakfı tarafından düzenlenen robotik yarışmasına bekliyoruz.
 

***


P.S: Ben de yarışmada ülkemizi temsil eden tüm Türk takımlarına, öğretmenlerimize, gönüllülere ve en önemlisi canla başla bu yarışmada ter döken tüm öğrencilere teşekkür ediyorum. Hepimizin bu takımlara gönüllü destek ya da sponsorluk desteği vermemiz gerektiğinin bir kez daha altını çizmek isterim.

Ve siz de bu konu hakkında detaylı bilgi almak isterseniz. www.hisarravens.com’u ziyaret edebilirsiniz. Onları eğleceli mi eğlenceli Instagram - @hisarravens , Twitter - @hisar_ravens ve Facebook - Hisar Ravens hesaplarından takip edebilirsiniz.