Hava Kent Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çavuş “Uçaklar inecek ama şu an ulaşım hazır değil. Metro, 2019’un sonuna ancak biter. Havalimanı çevresi de hareketlenmezse yolcular, şirketler ve sektör çalışanları büyük sıkıntı yaşar” dedi.

3. Havalimanının tamamlanmasıyla birlikte bölgedeki nüfusun 2 katına çıkması öngörülüyor. Yüzde 80’i tamamlanan projenin ilk etabı, 29 Ekim’de hizmete açılacak. İnşaatı bittiğinde 90 milyon yolcu kapasitesine sahip olacak yeni havalimanının bulunduğu Bolluca, Göktürk ve Arnavutköy ekseninde ise sosyal hareketlilik yaşanıyor. Konut yapılaşmasının henüz başlamadığı bu bölgede gayrimenkul geliştiricileri markalı projeleri için fırsat kollarken; havalimanının açılmasıyla birlikte en az 150 bin kişi daha kentin kuzeyine taşınacak. Özellikle havalimanı çalışanlarının aileleri ile birlikte başlatacağı büyük göç dalgasının bölgede 50 bin konut ihtiyacı doğuracağına dikkat çekiliyor. Hava Kent Yönetim Kurulu Başkanı Erkut Çavuş, bölgedeki altyapı, ulaşım ve sağlık gibi hizmetlerin eksikliğine vurgu yaparak, “Havalimanına en yakın yerleşim yeri Göktürk. O da 15 kilometre ötede yani yakın değil. 150 bin kişiyi 50 bin konuttan aşağısı kurtarmaz. Sıkıntı var. Geç kalındı. 15 Temmuz’da hain bir darbe girişimi yaşadık. Bu nedenle dikkatler bölgeye verilemedi” dedi.

KENAN YILMAZ ''GÖKTÜRK 150 BİN KİŞİYİ KALDIRMAZ !''

Göktürk bölgesinde 2B Arazilerin imarları şuan askıda, tapu süreci yıl sonuna kadar tamamlansada yeni yapılaşma ve kentsel dönüşümde metrekare fiyatları 7 - 8 bin TL civarında. Mevcut nüfusu 45 bine dayanan Göktürk mahallesi 150 bin kiişilik potansiyeli barındıracak bir yerleşkeye sahip değil.

3. Havalimanında çalışacak olan kişiler ( Hostes, Pilot, vb. ) ev satın alma yerine kiralama modelini tercih ediyor. Göktürk'te 1+1 kiralık daireler 2.000 TL'den başlıyor. Rakamların yüksek olması sebebiyle ikinci tercih olarak Bolluca mahallesi önplana çıkıyor. Bolluca Mahallesinde şuan alt yapı ve sosyal yaşam alanları maalesef yeterli düzeyde değil. 3. Havalimanında çalışacak kişiler yerleşim konusunda ciddi sorunlar yaşayacak. Kişiler pahalıda olsa Göktürk'ü seçecek yada uygun hesaplı olsun deyip sosyal yaşantılarından ödün vererek Bolluca ve Aranvutköy'ü tercih edecekler.


3. Havalimanını kullanacak olan yolcular için en yakın yerleşke olarak Göktürk mahallesi. 2019 yılı ortalarında metro'nun devreye girmesi ile yolcular ihtiyaçlarını gidermek yolculuk öncesi alışveriş veya dinlenmek için Göktürk mahallesini tercih edecekler. Göktürk esnafı belkide yıllardır beklediği iş potansiyelini bu sayede gidermiş olacak. Göktürk'te yüksek kiralardan dolayı neredeyse her ay 3-4 tane mekan kapanıyor. Hal böyle olunca, 3. Havalimanı güzergahında Göktürk'ü ziyaret edecek olan yolcuları maalesef pahalı bir semt bekliyor olacak. 



ULAŞIM ALTYAPISI ÇOK ÖNEMLİ
90 milyon yolcunun yanı sıra havalimanı personelinin de ihtiyaç duyacağı konut, hastane ve otel başta olmak üzere birçok yatırımın devreye alınmasının büyük önem taşıdığı belirten Çavuş, “Şimdi 3. Havalimanı açılacak ama Adana’dan bindin uçağa, İstanbul’da indin. ‘Metroya bineyim de gideyim’ desen yok. Otobüs tercih edecek olsan öyle bir imkân da bulunmuyor. Uçaklar inecek ama şu an ulaşım hazır değil. Metro, 2019’un sonuna ancak biter. Havalimanı çevresi de hareketlenmezse yolcular, şirketler ve sektör çalışanları büyük sıkıntı yaşar” diye konuştu.

 

EN BÜYÜK ZARARI THY’YE OLUR 
Erkut Çavuş, yeni havalimanı içerisinde sadece 450 yataklı bir otelin yer alacağını dile getirdi. Bölgeye en yakın lokasyonda bulunan otelin 20-30 kilometre uzaklıkta olduğunu ifade eden Çavuş “90 milyon yolcudan bahsediyoruz. Türk Hava Yolları’nın (THY) yüzde 80’i transit yolcu. ‘Uçakta bir arıza çıktı veya sis meydana geldi’ diyelim. Yolcuyu otele yerleştirecek olsa THY, yakında konaklatacak yer yok. Bu durum THY’nin çok büyük zararına olacak” şeklinde konuştu.


Kaynak : CABİR TURĞUT