Ama elbette ki binlerce çeşit ve kalitede de ceviz cinsi mevcut. Piyasada bulabileceğiniz önde gelen fidan çeşitlerinden Chandler ceviz fidanı, Fernor ceviz fidanı, Fernette ceviz fidanı, Franguette ceviz fidanı kaliteli ve nitelikli fidanlar olarak ön görülmektedir. Chandler ceviz fidanı, yüksek rakımlarda üretilebilen verimli fidan cinslerinden biridir. Özellikle Chandler ve Femor tipi fidan aldığınızda ilk yıl dahi verim alabilirsiniz.

Ceviz Fidanı Nasıl Dikilmeli ve Sulanmalı?

Ceviz fidanı almışsanız ve bu konuda acemiyseniz elbette ceviz fidanı nasıl dikilir sorusuyla karşı karşıyasınız demektir. Hemen belirtelim ki fidanın büyüyüp ergin bir ağaç olduğunda kaplayacağı yeri ve diğer ağaçlar ya da bitkilerle ilgili mesafesini önceden ölçmelisiniz. Bu nedenle eğer çoklu ceviz fidanı dikimi yapacaksanız konu ile ilgili gerekli ölçüm ve mesafe ayarlarını düzenleyerek önceden belirli aralıklarla çukurlar açmalısınız. Yanı sıra fidelerin toprağa iyi tutunabilmesi açısından çukurlar derin olmalıdır. Dikim işlemi sonrasında can suyu denilen ilk sulama işlemini bol su vererek yapmalısınız. Takip eden zaman zarfında cevizin cinsine göre 1 ila 3 yıl içerisinde verim alabilirsiniz. Sonuç olarak ceviz fidanı dikerken; yeterli derinlikte çukurlar açmalı, fideler arsındaki mesafeyi iyi ayarlamalı, eğer fide dikeceğiniz yerde hava şartları zorlu ve rüzgarlıysa çubuklarla fidanlarınızı desteklisiniz. Açık köklü fidanlara önceden kök budaması yapmalı, son olarak da bol can suyu vererek fidan ekimi işlemini tamamlamalısınız.

Ceviz Fidanı Hangi Dönemde Dikilmeli?

Ceviz fidanı dikimi işlemi için her ceviz türüne aynı dönemde ekim – dikim uygulaması tavsiyesi yanlış olacaktır.  Zira ekim dönemi seçtiğiniz fide çeşidi ile bağlantılıdır. Örneğin bazı ceviz fidanları yılın 12 ayı dikilebileceği gibi, bazıları kışın dikilebilir. Eğer bu konuda cins gözetmeksizin çabuk verim alma taraftarıysanız yılın 12 ayı dikilen fidanlardan yararlanmalısınız.

Cevizin Faydaları

Cevizin faydaları saymakla bitmez sayıdadır. Buna karşın aşırı ceviz tükettiğinizde göreceğiniz yegane zarar yoğun kilo alımı olacaktır. Şayet ceviz fidesi ekmeği düşünüyorsanız ve cevizin zararı var mı diye düşünüyorsanız, cevizin alerjen bünyeler dışında bünyeye ispatlanmış bir zararı bulunmamaktadır. Uzmanlar tarafından her yaş için tüketilmesi önerilen ceviz; kemik yapısını güçlendiren, dolaşım sistemine faydası olan, damar tıkanıklığını önleyen, enerji veren kalp hastalıklarına iyi gelen önemli bir besin kaynağıdır.