Sindirim sistemi üzerinde sağlıklı etkileri olan lahana özellikle lif açısından zengindir. Kabızlık sorununu önleyen ve sindirimi düzenleyen bu besini birçok farklı alternatifte tüketebilirsiniz.

Özellikle lahana turşusu, kışın sevilerek tüketilir. Hem hafif hem de sağlıklı olması açısından herkes tarafından sevilir. Yemeklerin yanında harika bir tamamlayıcı olur. Antioksidan özellikleriyle bağışıklığı güçlendirir.

Lahana turşusu, fermente edilmiş bir ürün olduğu için içerisinde probiyotik bakteriler bulunur. Bu probiyotikler, sindirim sistemindeki yararlı bakteri dengesini artırabilir. Sağlığa fayda sunan probiyotikler ise cilt sağlığına karşı iyileştirici etkilere yol açabilir. Lahana turşusu, içerisindeki probiyotik etki başta olmak üzere cildin daha parlak ve pürüzsüz görünmesini sağlar. Ayrıca turşudaki probiyotiklerin, bağışıklık sistemimizin güçlenmesine yardımcı olabileceği söyleniyor.
 

Lahana turşusu malzemeleri

- 1 büyük lahana

- 1 litre üzüm sirkesi

- Bir baş sarımsak

- Su ve tuz

Bu tarif, lahana turşusunu en basit ve kolay yoldan hazırlayabilmek için idealdir. İlk olarak lahanaları bir gece önceden dış yaprakları soyulmuş bir şekilde göbeği çıkarılarak parçalara bölün. Ancak çok fazla küçültmemeye özen gösterin. Büyük bir tepsi içerisinde lahanaları tuz ile ovalayın. Üzerine küçük bir tepsi kapatarak ağırlık koyup bekletin. Sabah olduğunda ise sarımsakları soyup hazırlayın. Ardından sirkeyi turşu yapılacak kavanoza ekleyip sarımsakları ilave edin. Son olarak lahanaları yerleştirin.


Canan Karatay'ın tavsiye ettiği lahana turşusu bir de kavurma haliyle çok faydalıdır. İşte turşunun en lezzetli versiyonlarından biri. Beyaz lahanadan nefis bir kavurma hazırlayabilirsiniz.

Lahana kavurması tarifi

- 400 gr beyaz lahana
- 3 adet soğan
- 4 dal taze soğan
- 2 adet havuç 
- 4 yemek kaşığı pirinç 
Yarım çay bardağı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ 
- Maydanoz, tuz, kırmızı biber

Lahanaları ince ince doğrayıp yıkayın. Ardından soğanları sıvı yağda kavurmaya başlayın. Rendelenen havuçları ilave edip kavurmaya devam edin. Lahanaları da ekleyerek kavurun. Lahanalar sönmeye başlayınca iri iri doğranan taze soğanları ekleyin.
 Sebzeler diriliklerini kaybettiğinde pirinç veya göce ekleyin. 1 su bardağından bir parmak az sıcak su ilave edip kısık ateşte pişmeye bırakın. Pirinçler pişince üzerine zeytinyağı döküp ateşten alabilirsiniz. Dinlenmeye bıraktıktan sonra afiyetle tüketin.