Uzun yıllar birikim elde etmek amacıyla çalıştınız. Emeğinizin karşılığı belli bir miktarı biriktirebildiniz. Şimdi bu birikimi yatırıma çevirme zamanı.

Ülkemizde bulunan pek çok kişi birikimlerinden doğru getiri elde etmenin yolu olarak gayrimenkul satın alma yoluna gitmektedir. Bizce de bunun en uygun ve karlı yollarından biri gayrimenkul almak. Ancak bu süreçte ülkemizin hangi şehrinden hangi bölgesinden gayrimenkul alma noktasında oldukça kararsız kalmış olabilirsiniz.

Çekincelerinizi çok iyi anlayan bir oluşum var: Flatfy. Flatfy, bir gayrimenkul arama motoru şeklinde adlandırılabilecek yeni nesil bir start-up olarak hizmet vermeye başladı. Flatfy, emlak aramalarında tıpkı Google gibi çalışarak size ülkemizin istediğiniz yerinde bulunan tüm emlak ilanlarını göstermektedir.

İnternet üzerinde hangi platformda olursa olsun, verilen tüm emlak ilanlarını derleyip toplayan Flatfy, size emlak fiyatları ile ilgili toplu bir görünüm sunar. -sat işlemlerinizi çok kolay bir şekilde yapabilirsiniz.

Flatfy emlak arama motoru, sadece Türkiye’de değil; dünyanın 37 farklı ülkesinde faaliyet göstermektedir.

Şimdi gelelim haberimizin en faydalı kısmına. Flatfy emlak arama motorunun yatırım yapacaklara, ev alıp satacaklara en büyük fayda sağladığı kısım, aylık olarak Türkiye’nin büyük şehirleri nezdinde yaptığı emlak fiyatlarına yönelik karşılaştırmalardır. Bu karşılaştırmalar, Flatfy tarafından her ay düzenli olarak yayınlanmaktadır. Biz de haberimizde Flatfy tarafından yayınlanmış Ekim ayına ilişkin konut fiyatlarına yakından bir göz atacağız.



Ekim ayı için yayınlanan Flatfy raporu yukarıda yer almaktadır. Şimdi, raporda yer alan verilere daha yakından bir göz atalım.

Rapor, dairelerin ortalama satış fiyatlarını belirtmektedir. Flatfy, analiz ettiği ilde analizin yapıldığı ay içerisinde verilen tüm ilanları inceleyerek ortalama olarak bir şehirde bulunan daire fiyatlarını ortaya koymaktadır. Bu verilere bakarak satın almak istediğiniz dairenin bulunduğu şehirdeki daire fiyatlarına ilişkin bir bilgi edinebilmek oldukça kolay bir hal almaktadır.

Raporu incelediğimizde ortalama daire fiyatlarının en yüksek olduğu şehrin tahmin edilebileceği gibi İstanbul olduğunu görebiliyoruz.

Tüm daireler bazında ise raporda bulunan şehirler içerisinde Gaziantep şehrinin en düşük fiyatlara sahip olduğu görülmektedir.

İstanbul’da 2 rooms olarak belirtilen 2+1 daire fiyatları ile 3 rooms olarak belirtilen 3+1 daire fiyatları arasında neredeyse 2 kat fark bulunurken 3+1 daireler ile 4+1 daireler arasında bu denli yüksek bir fiyat farkı görülmemektedir.

3+1 daireler ile 4+1 daireler arasındaki fark ise Adana, Gaziantep, Kayseri ve Mersin gibi illerde oldukça belirgin bir şekilde karşımıza çıkmaktadır. Bu farkın sebebi olarak; bu bölgelerde daha büyük evlerde oturma alışkanlıklarının yaygın olması gösterilebilir.

Kayseri iline ayrıca baktığımızda 1+1 daireler ile 2+1 daireler arasındaki fiyat farkının oldukça düşük olduğu bir başka dikkat çekici nokta olarak karşımıza çıkmaktadır.

Ankara ilinde 1+1 daireler ile 2+1 daireler arasında ilginç bir durum görülmektedir. 1+1 daireler 2+1 dairelere göre daha pahalıdır. Buradan Ankara ilinde 1+1 dairelere olan talebin daha yüksek olduğu sonucu çıkarılabilir.

Ayrıca genel olarak -sat piyasasının tümünde, Ankara’nın Türkiye’nin en büyük ikinci ili olmasına rağmen bununla ters orantılı bir durum görülmektedir. Genel olarak Ankara ilinde daire fiyatlarının diğerlerine nispeten daha ucuz olduğu sonucu ile karşılaşmaktayız.

Bunun en önemli nedeninin Ankara’nın görece büyük yüzölçümü olduğu düşünülebilir. Zira, Ankara’da merkezi yerleşimlerin yanında şehir merkezine oldukça uzak konumlarda da daireler bulunmaktadır. Buraların yaşama fırsatları göz önünde bulundurulduğunda konut fiyatlarının buralarda düşük olacağı sonucuna ulaşabiliriz.



Flatfy emlak arama motorunun sağlamış olduğu bir diğer analiz ise bakılan aydaki daire fiyatlarını bir önceki ay ile karşılaştırma imkanının sağlandığı sütun grafiklerdir. Bu grafiklerdeki verileri inceleyerek daire fiyatlarının karşılaştırmalı analizini yapabiliriz.

Grafikteki turuncu sütunlar Ekim ayı fiyatlarını, gri sütunlar ise Eylül ayı fiyatlarını göstermektedir.

Grafikte bulunan verilere baktığımızda, grafiğin tümünde bulunan illerdeki daire fiyatlarının ciddi manada yükseldiği sonucuna ulaşabilmekteyiz. En ciddi farkın Kayseri ilinde, ardından Ankara ilinde olduğu görülmektedir. Mersin ilindeki fiyat artışlarının en az olduğu ve ardından Konya ilinin geldiğini tespiti de bu noktada yapılabilir.

Bursa ve Gaziantep illerindeki fiyat artışlarının da dikkat çektiği bu grafikte; fiyat düzeylerinin en yüksek olduğu il olan İstanbul ile ikinci sıradaki İzmir arasındaki farkın Eylül ayına göre daha da açıldığını görebilmekteyiz.

Eylül ayında Bursa ilindeki konut fiyatlarının Antalya ilindeki konut fiyatlarına göre daha düşük olduğu görülmekte iken; Ekim ayında bu farkın kapandığı ve Bursa ilinin Antalya ilini konut fiyatı seviyesinde geçtiği görülmektedir. Yine, Eylül ayında Bursa ve Adana illeri arasındaki fiyat seviyesi neredeyse birbiriyle aynı iken Ekim ayında aradaki farkın açıldığı tespiti yapılabilir. Bursa ilinde konut fiyatları seviyesinin Ekim ayında ciddi bir düzeyde arttığı neticesine varabiliriz.

Adana, Gaziantep ve Konya illeri arasındaki fark seviyeleri Eylül ayı ile Ekim ayı arasında korunmuştur.

Görüldüğü gibi; Flatyfy emlak arama motoru üzerinden elde ettiğimiz bilgiler ile Türkiye’nin tüm büyük şehirlerine ilişkin genel bir emlak piyasası analizi yaptık. Bu veriler sayesinde Flatfy emlak arama motoru kullanarak ev alma kararımızı daha doğru bir şekilde verebiliyoruz.

Piyasada bulunan tüm emlak sitelerindeki verileri karşılaştırmalı bir şekilde önümüze sunan Flatfy emlak arama motoruna sağlamış olduğu bu veriler için teşekkür ederiz.