Çeşitli fiyat aralıklarının arasında zeytinyağı seçmek zor olabilir. Tüm zeytinyağları eşit yaratılmamıştır. En iyisini seçmek ve satın almak hakkında bilinmesi gereken çok şey vardır. Zeytinyağı için nasıl alışveriş yapılacağı konusunda herkesin neden sürekli kafasının karıştığını anlamak kolaydır. Pişirdiğiniz sızma zeytinyağının orjinal olmadığını, kalitesiz yağlarla karıştırıldığını, hepsinin bir aldatmaca olduğu hikayelerini duymuşsunuzdur.

Ancak zeytinyağını nasıl satın alacağımı öğrendiğinizde siz de bir daha asla rastgele bir şişeyi marketten almayacaksınız. Zeytinyağı tercih ederken naturel sızma zeytinyağı olarak adlandırılan soğuk sıkım yağları tercih etmek en önemli noktadır. Naturel sızma zeytinyağı erken hasat zeytinlerin soğuk sıkılması ile elde edilmektedir. Bunun dışında bilmeniz gerekenleri aşağıda derledik.

Cam Şişe

Ürün mutlaka koyu renkli cam şişede olmalıdır. Şeffaf cam şişeler ve özellikle pet ambalajlı ürünler almayınız. Şeffaf cam şişeler, güneş ışığını geçirdiklerinden zeytinyağının bozulmasına neden olabilir. Araştırmalara göre sızma zeytinyağının pet ambalajları birleştirici özellik taşıyan kimyasalları çözdüğü, bu kimyasalların da sızma zeytinyağına geçtiği ve insan sağlığına zararlı olduğu anlaşılmıştır.

Ambalaja bakın

Satın almak istediğiniz ürün ambalajının kapağının mutlaka contalı ve vidalı olmasına dikkat ediniz, mantar kapaklı ambalajları almayınız Çünkü̈ mantar kapaklı şişeler hava alır ve içerisine hava (oksijen) giren sızma zeytinyağı oksidasyona uğrayarak bozulur.

Hasat tarihine dikkat

Etikette bir hasat tarihi de arayın. Şarabın aksine zeytinyağı yaşla birlikte iyileşmez. Bozulabilir bir üründür ve hasat edildikten sonra birkaç ay içinde bozulacaktır. Hasat tarihleri ​​nispeten yeni olan ürünleri seçmeye çalışın. Hasat zamanı eğer 12 aydan eski ise bu ürünü kesinlikle almayın.  Bir hasat tarihi belirtilmemişse, "en iyi satın alma" tarihini arayın. Bu tarihe hızla yaklaşan ürünlerden kaçının.

Dış etkenlerden koruyun

Zeytinyağının üç düşmanı ışık, ısı ve havadır. Satın alacağınız ürün market raflarında direkt olarak güneş ışığını görüyorsa tercih etmeyiniz.

Etiket

Ürünün etiketini okumadan almayın, zeytinyağının üretim yılı, dolum tarihi, son kullanma tarihi kontrol edin. Raflardaki diğer her şey gibi, zeytinyağı da "en son" tarihiyle gelir ve iyi bir şarap aradığınız zamanın aksine, zeytinyağı ne kadar taze olursa o kadar iyidir. Yine, ürünün sızma olduğunu gösteren bir etiket arayın. Bu, düşük kaliteli zeytinyağı satın almamanıza yardımcı olacaktır.

Tadın

Eğer tadına bakabiliyorsanız; bunu mutlaka yapın. Acı bir ısırık, acılık ve hatta keskinlik tatarsanız, bu iyi bir şeydir çünkü yağın fenol ve polifenol bakımından zengin olduğunun bir göstergesidir. Keskinlik, boğazdaki acı ve acılıktır, bunların her ikisi de genellikle daha yeşil tarz yağların özellikleridir ve bunlar fenollerin varlığını gösterir.

Yağ türünü kontrol edin

Sızma zeytinyağını (normal zeytinyağı veya hafif zeytinyağına göre) tercih etmenizin bir başka nedeni de yağın rafine edilmediği veya işlenmediği anlamına gelmesindendir. Şişede "hafif tat" veya sadece "zeytinyağı" diyorsa, sızma değilse, rafine edilmiş veya işlenmiş olma ihtimali yüksektir. Sızma zeytinyağı ile yemek pişirmek en iyi seçenektir.

Eğer siz de kaliteli zeytinyağları almak isterseniz sitemizi ziyaret edebilirsiniz: https://oleamea.com.tr/