Ülkemizde yer alan konutların depremden kaynaklanabilecek olan olası zararlardan korunmasını amaçlayan DASK, zorunlu deprem sigortası olarak da bilinir. Bütün binalar için gerekli olan bu sigorta türü aynı zamanda devlet tarafından da yaptırılmasının zorunlu tutulduğu bir sigorta türüdür.

Zorunlu deprem sigortası yaptırmamış olan kişiler, 27 Mart 2001 tarihindeki yeni kanunlar çerçevesinde sigorta kapsamında temin edilebilecek zararlar için herhangi bir hak iddia edememektedir.

Kanunlar çerçevesinde de yaptırılması zorunlu olan deprem sigortasını yaptırmayan binalar için, kamu kurum ve kuruluşlarda da herhangi bir işlem yapılamaz. 2012 yılından beri yeni uygulanan kanunlar ile birlikte konutlardaki elektrik ve su abonelik işlemlerinin başlatılabilmesi için zorunlu deprem sigortası poliçesinin beyan edilmesi zorunlu tutulmuştur.

DASK Poliçesi için Hangi Bilgiler Gerekli?

DASK poliçesi yaptırmak istiyorsanız ve kendinize uygun bir sigorta şirketi bulduysanız, sigorta şirketleri sizlerden genellikle aşağıda yer alan belgeleri talep ederler.

  • İsim bilgileri, adres, telefon
  • Vergi kimlik numarası ve T.C. kimlik numarası
  • Sigorta yapılacak konutun açık adresi
  • Tapu bilgileri
  • Binanın inşa edildiği yıl
  • Binanın yapı stili
  • Binada yer alan toplam kat sayısı
  • Bina mevcut hasar durumu
  • Meskene ait brüt yüzölçümü

DASK Poliçe Bedeli Nasıl Belirlenir?

Zorunlu deprem sigortası yapılacağı zaman metrekare birim ücreti de hesaplanır. Bu hesaplama işlemi Doğal Afet Sigortaları Kurumu tarafından yapılır. Sigorta poliçe primleri bütün sigorta şirketlerinde aynıdır. Fakat ödemeniz gereken primler, bölge ve yapıların risk derecelerine göre farklılıklar gösterebilir. Zorunlu deprem poliçesinin primi belirlenirken üç ayrı detay belirleyici rol üstlenir.

Binanın yer aldığı bölgenin deprem riski, binanın yapı stili ve binanın brüt yüzölçümü bu detaylar arasında yer alır. Bu bilgiler ışığında ortaya çıkartılan tutarlar her yıl peşin olarak ödenir. DASK ödemelerinin peşin yapılmasının sebebi, bu primlerin poliçe düzenlenmeden önce sigorta şirketleri aracılığı ile Doğal Afetler Sigortalar Kurumu’na yatırılmasıdır.

Poliçeler, sigorta şirketleri ve yetkili olan acenteler tarafından DASK adına gerçekleştirilir. Bu sebeple, sigorta şirketleri arasında ödenecek olan primlerin hesaplanış şekli farklılıklar gösterebilmektedir. DASK ile ilgili detaylara bakarak prim hesaplaması konusunda bilgi alabilirsiniz.

DASK Poliçe İndirimi Nedir?

1 yıllık olarak düzenlenen ve her yeni yıl düzenlenmesi gereken DASK poliçelerindeki yenileme sürecinde indirim söz konusudur. DASK poliçesinin yeniden düzenlenebilmesi için tapu kaydı şartı vardır. Ancak bağımsız tapusu olmayan meskenlerin sigortası da sigorta ettiren kişilerin beyanlarına göre de düzenleme işlemi yapılabilmektedir. Ayrıca arsa tapusuna ait olan bilgiler ile de düzenleme işlemleri yapılabilmektedir.

DASK Ödemeleri Nasıl Yapılır?

Deprem sebebiyle hasar görmüş ve sigortalı olan binalar için gerçekleşecek olan ödemeler belirlenen süreç ve şartlar dahilinde yapılır. DASK, sigorta sahibine ödenecek olan tutarın netleşebilmesi için ilgili evrakları tamamlar. Bu işlem sonrasında ödemeler en fazla 1 ay içerisinde yapılır.