Boşanma avukatlığı, avukatlık mesleğinin belki de en duygusal, en yıpratıcı olan bir dalı. Aile birliğinin yıkılmasına şahitlik eden, müvekkilinin haklarını korumakla yükümlü kişi. Boşanma sırasında çiftler ve çocuklar arasında yaşanan olumsuz sahnelere tanıklık eden boşanma avukatları bu çekişmeler yerine anlaşarak boşanmayı tavsiye eder. Uzlaşmacı tavır sergilemelidir ki çocuklar zarar görmesin.  Fakat karşı taraf zina suçu işlemiş bunu kabullenmiyorsa hatta boşanmamak için müvekkilini tehdit ediyorsa,hem eşe,hem çocuklara kötü muamele ediyorsa, ya da yüz kızartıcı suç işlemişse, akıl hastalığı varsa, evini terk etmişse, evlilik birliğini temelinden sarsacak davranışlar sergileniyorsaboşanmak için sebep oluşturuyor demektir.

Çekişmeli boşanmadansa bilinçli çiftler anlaşmalı boşanma yöntemini seçerek olumsuz olayların büyümesine engel olurlar. Taraflar boşanma avukatı ile anlaşarak avukatın düzenlediği sözleşmeyi imzalayarak evliliği sona erdirebilirler.

Çekişmeli boşanma davalarında boşanma avukatı dava dilekçesini hazırlar, aile mahkemesine veya asliye hukuk mahkemesine davanınaçılması, tebliğinin yapılması,müvekkilinin adına  cevapdilekçesinin hazırlanması ve gönderilmesi işlemini gerçekleştirir. Dilekçe verilecek cevapların yanlış olmaması ve eksiksiz olması davanın seyrini olumlu değiştirecektir. Ön inceleme duruşması, sonrasında delillerin toplanması ve şahitlerin dinlenmesi kısmında boşanma avukatının profesyonelce dava dosyasını hazırlaması gerekir. Taraflar arasında uzlaşma yoksa, çocukların velayeti konusunda da anlaşma sağlanamıyorsa dava uzun sürebilir. Karar çıksa bile boşanma avukatı müvekkilinin adına temyiz merciine başvurabilir. Çekişmeli davalarda boşanma avukatı karşı tarafın kusurlu olduğunu ispat ettiği takdirde müvekkiline maddi, manevi tazminat kazandırabilir. Eşin durumuna uygun nafaka meblağı talep edebilir.

Boşanma avukatları ayrıca velayet davalarına,ortak çocuğun kimde kalacağına, diğer tarafın  çocukları  hangi zaman aralıklarında, sıklıkta  ve nerede göreceğine, ortak eşyaların, gayrimenkullerin  paylaşımı davalarına bakmakla yükümlüdür.

http://eraykarinca.av.tr