Ortaöğretime geçiş sisteminde yeniliklerle başlayan, yoğun ve yorucu bir eğitim-öğretim döneminin sonuna yaklaşıyoruz. Siz sevgili öğrencilerimiz ve velilerimizle tekrar bir araya gelme nedenimiz; geride bıraktığımız Teog Sınavlarının ve Ygs’nin değerlendirmesini yaparak , yaklaşan Lys ‘lerle ilgili ipuçları vermek.



Ülkemizde, bu yıl da Mart ayının sonunda düzenlenen Ygs(Yüksek Öğretime Geçiş Sınavı )’ye 1.950.163 aday girerek üniversiteli olma şansını denemiştir. Bu adaylar arasında, varolan altı puan türünden herhangi birinden 180 puan barajını geçerek ikinci aşama sınavlarına girme hakkı kazanan 1.423.124 aday vardır. Bu adaylar arasında liselerin son sınıflarında okuyan veya daha önce bir yükseköğretim kurumuna yerleşmemiş olan lise mezunu adayların oranı yaklaşık olarak %70.Yine sınava giren adaylar arasında üniversitelerde öğrenime devam eden ve üniversite mezunu olan adayların oranı ise %80 üzerinde. Tabi ki böyle bir durumda üniversite sınavı heyecanı yaşayan özellikle Ygs sonrası elde ettikleri puan ve sıralamadan mutlu olmayan gençlerimiz için değerlendirilmesi gereken önemli bir tablo ortaya çıkıyor . YGS sonrasında elde ettikleri Türkiye sıralamalarının Lys sonrasında düzenli çalışmayla mutlaka yukarı sıralamalara çekilebileceği ve sınavda başarı yüzdesi yüksek olan kesimden sadece kendini denemek için sınava katılan tercih yapmayacak olan adaylar olması. .Neden puan değil de sıralama diyorum, çünkü geçmiş yıllardaki tecrübelerimize de dayanarak tercih yaparken o yılki sınav sorularının zorluk derecesi başta olmak üzere birçok faktörün de etkisiyle aynı okulun aynı bölümünün bir önceki yıla göre sıralaması aynı kalırken puanının 20-30 puan aralığında fark gösterdiğini gördük. Bu sebeple tercih yaparken Türkiye sıralamasındaki yeri öncelik almak önemlidir. Ygs’nin tüm alanlardaki öğrenciler için ortak girilen bir sınavken, Lys de her öğrencinin kendi alanında ki puan türünden alacağı puan ve sıralamaya göre tercih yapacak olması, öğrencilerin Lys başarı sıralarının daha yukarılarda olabileceğinin ispatıdır.



Sevgili üniversite adayı arkadaşlar bu tablolarla anlatmak istediğim Ygs sonrası yenilmişlik psikolojisini henüz üzerinden atamayanlarınız varsa hemen toparlansınlar önlerinde en az iki sınav daha var. En az iki sınav dedim nedeni, Lys puanı ile bir yükseköğrenim kurumuna yerleşmek isteyen adaylar toplamda 5 adet olan sınavdan en az ikisine katılmak zorundadır. Başvurular 21-30 Nisan arasında yapıldı ve adaylar hangi Lys türlerine katılmak istiyorlarsa ilgili sınavla ilgili işlemlerini gerçekleştirdi. Sınavlar: 14 Haziran 2014 Cumartesi günü Lys 4 (Sosyal Bilimler ) sınavı ile başlayarak sırasıyla 15 Haziran 2014 Pazar Lys 1 (Matematik –Geometri),Lys 5(Yaban Dil),21 Haziran 2014 Cumartesi Lys 2(Fen Bilimleri )sınavlarıyla devam edecek 22 Haziran 2014 Pazar günü uygulanacak olan Lys 3(Edebiyat –Coğrafya )sınavıyla son bulacaktır. Bu tarihlerde bize gösteriyor ki önümüzde bir ay kadar kısa görünen fakat güzel değerlendirildiğinde yüksek verim alınabilecek bir dönem var. Bu dönemde öncelikle yapılacak iş, her derstten müfredatı önünüze alarak hallettiğiniz konuları işaretlemek(bu konuları görünce motivasyonunuz artacaktır),sonrasında küçük tekrarlara ihtiyacınız olan konuları belirleyerek öğretmelerinizle en kısa sürede bunların üzerinden geçmek. Günlük çalışma programlarınıza aksatmadan uyarak, çözeceğiniz soru sayısı hedefini giderek yükseltmek .En son olarakta derhanelerinizde ve farklı kurumlarda uygulanan deneme sınavlarına düzenli olarak katılarak sınav disiplinini iyi benimsemek .Şimdiden sınavlara katılacak olan bütün adaylara başarı dileklerimizi iletir, tercih dönemindeki sayılarımızda bu konudaki desteklerimizi devam ettireceğimizi hatırlatırım.
Gelelim ortaokul öğrencilerimizin çalışmalarına; eğitim ve öğretim yılının 2. döneminin son ayına girilirken bu yıl her yıldan farklı olarak 8. Sınıf öğrencilerinin merkezi sınav stresi erken sona erdi .5,6,7 ve 8 tüm sınıflar içinse okullarda yapılacak olan son yazılıların heyecanı devam ediyor. Okullarda bu öğretim yılının son ders zili 13 Haziran 2014 Cuma günü çalarak öğrenciler için uzun bir yaz tatili başlayacak.



Bu yılın eğitimde şüphesiz en çok konuşulan konusu SBS yerine getirilen yeni sistem yani Teog(Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş) oldu. Öğrenciler 8. sınıfta yılda iki kez 6 derstten kendi okullarında girdikleri merkezi sınavların sonuçları ve 6.,7.,8. Sınıf okul başarı puanlarının birleşiminden oluşacak olan başarılarına göre liselere yerleştirilecek. Tabi bu hesaplamalar yapılırken belirli oranlar olacak , öğrencilerin girdikleri merkezi sınavlar sonrasındaki aldıkları ortak sınav puanın yerleşmede %70,3 yıla ait yıl sonu başarı puanlarının ise %30 etkisi olacaktır. Bu nedenle 8. Sınıfta olan öğrencilerimizin unutmaması gereken uyarı 2. Teog bitmiş olabilir fakat son okul yazılıları notları hangi liseye yerleşeceğinizi etkileyebilir! Nisan ayının sonunda uygulanan 2. Merkezi sınavlar Kasım ayı sınavlarına göre biraz daha belirleyici görünüyordu. Soru kalitesi ve zorluk derecelerinde daha orantılı dağılımlar vardı. Öğrenciler sınavlardan aldıkları puanları dönem sonunda e-okul sisteminden öğrenebilecekler. Bundan sonraki süreçte MEB’in açıklayacağı tercih kılavuzu doğrultusunda okul tercihleri gerçekleştirilecek. Fakat tercihini Anadolu Liseleri dışında Özel Okullardan yana kullanacak olan öğrenciler için Türkiye Özel Okullar Birliği’nin açıkladığı kılavuza göre farklı bir yerleştirme sistemi uygulanacaktır. Buna göre öğrenciler ÖYP(Özel Okullar Yerleştirme Puanı) ile okullara alınacak. Bu puan hesaplanırken 8. Sınıfta girilen merkezi sınavlardaki Türkçe, Matematik, Fen Bilgisi derslerinin belirli katsayılarda ağırlığı ve sadece 8. Sınıf yılsonu başarı puanı dikkate alınacaktır.



Sistemle ilgili bu değişiklikler sonrasında bu yaz lise tercih döneminin de oldukça dikkatli geçirilmesi gerektiği anlaşılıyor. Mutlaka alanında uzman kişilerden destek almanız, kılavuzları iyi inceleyip ,tercih listelerinize alacağınız okulları önceden araştırmanız gerekiyor. Yaz aylarında ki sayılarımızda üniversite tercihleriyle beraber lise tercihi konusundaki güncel gelişmeleri ve tercih ipuçlarını sizlerle paylaşacağız.
Yoğun sınav maratonlarının içerisinde çocuklarımızın ruh ve beden sağlıklarının önemini unutmadan geçireceğimiz başarılı günler dileklerimle, bir daha ki yazımızda buluşmak üzere hoşça kalın.