1. Kansızlık

Kendinizi gün boyunca yorgun hissediyorsanız, akciğerlerinizden hücrelere ve dokulara oksijen taşımak için yeterli miktarda sağlıklı kırmızı kan hücresi olmadığında ortaya çıkan bir kan hastalığı olan anemi buna sebep oluyor olabilir. En büyük belirtisi baş ağrısı, güçsüzlük ve baş dönmesi ile birlikte yorgunluk.

2. Depresyon

Dünya genelinde 350 milyon insanı etkileyen depresyon, ailede zihinsel hastalık geçirme geçmişi, zayıf diyet ve egzersiz eksikliği gibi bir takım genetik ve çevresel faktörlere bağlı olabilen karmaşık bir zihinsel hastalık. Depresyonun başlıca semptomu iki haftadan uzun süren ezici bir hüzün olsa da, bu zihinsel bozukluk, yorgunluk, ağrı ve uyku bozukluğu gibi durumlarla fiziksel olarak da kendini gösterebilir. Bu semptomlardan herhangi birini fark ederseniz, doğru teşhis için doktorunuzu veya bir psikiyatristi ziyaret edin.

3. Hareketsizlik

Her zaman yorgunsanız spor salonuna gitmek sizin için daha da yorucu görünüyor olabilir. Ancak spor, size daha uzun süreli enerji sağlayabilir ve hücrelerinizde yapılacak yeni mitokondriyayı uyarır. Böylece toplam enerjiyi hücresel düzeyde yükseltir. Psikoterapi ve Psikosomatik Dergisinde yayınlanan bir çalışmada altı haftalık düşük ve orta dereceli egzersiz yapan erişkinlerin yorgunluk hissinin azaldığı görülmüş. Mahallenizin çevresinde 30 dakikalık bir yürüyüş bile size enerji kazandırabilir.

4. Diyabet

Tip 2 diyabetliler glikozu düzgün şekilde kullanmazlar, bu da şekerin enerji için kullanılmak yerine kanda oluşmasına neden olur. Kronik yorgunluk yanı sıra sürekli susuzluk, açlık ve sık idrara çıkma şeker hastalığının ilk göstergelerinden biridir. Kan şekeri düzeylerini test etmek için doktorunuzu ziyaret edin.

5. Tiroid bezlerinin düzgün çalışmaması

Boynunuzdaki kelebek şeklinde olan tiroidiniz, büyük bedensel fonksiyonları kontrol eden iki büyük hormon salgılar. Troid bezindeki sıkıntı, hücrelerinize "harekete geçme" sinyali vermez ve halsizliğe yol açar.

6. Yeterli miktarda kalori almama

Aldığınız kaloriden çoğunu harcarsanız kilo vermeye başlarsınız. Fakat vücudunuzun enerjik olması için kaloriye ihtiyacı vardır. Yeterli kaloriyi almamak sizi her zaman yorgun hissettirir.

7. Fazla şeker tüketimi

Vücudunuzun enerji için glikoza ihtiyacı olduğu doğrudur, ancak çok fazla şeker enerji seviyenize müdahale edebilir. Şekerli gıdalar tükettiğinizde kandaki şekeri yükseltip düşürerek halsizlik hissine neden olabilirsiniz.

8. Yetersiz su tüketimi

Uyanık kalmak için vücudunuzun kafeinden daha fazla suya ihtiyacı olabilir. Turunçgiller, dondurulmuş meyveler, salatalıklar ve taze otlar gibi yiyecekleri seçmek su tüketiminize destek olabilir.

9. Yetersiz karbonhidrat tüketimi

Diyet yaparken karbonhidratı kesmek sıklıkla görülen bir seçenek. Fakat karbonhidratlar vücudun enerji kazanması için gereklidir. Karbonhidratları, tahıl, sebze ve meyve gibi kompleks kaynaklardan da alabilirsiniz.

10. Yetersiz D vitamini

Güneşin zararlı etkilerinden korunmak önemlidir fakat hiç güneş görmemek de bazı sorunlara yol açabilir. Yorgunluk, D vitamini eksikliğinin en büyük semptomlarından biridir ve birçok yetişkin, güneşin vücudumuza sağlayabileceği vitaminlerden yeterince faydalanamamaktadır. Ancak güneşe çıkamıyor veya cildinizi bu zararlı UVA ve UVB ışınlarından korumak istiyorsanız, doktorunuza danışarak bir D vitamini takviyesi alabilirsiniz.