Göğüs büyütme ameliyatı, meme dokusu altına ya da kas dokusu altına yerleştirilen meme protezleri ile meme hacminin artırılması işlemidir. Bu müdahale yapısal olarak küçük memeler için, asimetriler ve boyut farklılıkları için ya da doğumdan sonra küçülmüş ve içi boşalmış memeler için uygulanabilir.

Göğüs büyütme için muayeneden sonra estetik cerrah, göğüs kafesini kaplayan deri, meme dokusunun varlığı, hacmi, sarkıklık olup olmadığı, herhangi bir kitle yer alıp almadığı, göğüslerin durumu gibi ameliyatla ilgili kararları etkileyecek diğer değişkenleri tesbit ederek hastaya anlatır.

Göğüs Büyütme Ameliyatında Kullanılan Protez Büyüklüğü

Öncelikle ameliyata karar veren kişinin istediği büyüklükte ve vücut ile uyumlu göğüs boyutu oluşturmak mümkündür. Fakat cerrahın hastasına diğer olayları da söylemesi gereklidir. Bunlar boy ve kilo oranı, göğüs kafesinin genişliği, deri kalınlığı ya da inceliği mevcut meme dokusunun büyüklüğü, meme başının ve kahverengi kısmının konumu, mevcut meme dokusunun taban ölçüleri vs. Bu parametreler ışığında hekim ile hasta en uygun protez seçimini birlikte yaparlar.

Göğüsler Yuvarlak mı, Damla mı Olmalı?

Göğüs protezleri yuvarlak ve damla model olmak üzere iki şekilde olmaktadır. Her kadının meme özellikleri ve dolgunluk bölgeleri farklı olduğu için hangi implantın uygun olduğuna doktorunuz karar vermelidir. Araştırmalarınız sırasında sizin istediğiniz şekil tabii ki olabilir. Ama birebir muayenenizde doktorumuz tecrübeleri ile meme özelliklerinize göre şekli belirleyecektir. Teknik bilgilendirme de protezin yuvarlak ve damlayı birbirine göre kıyaslayıp, biri için daha iyidir seçimi, kişilerin aklını karıştırmaktadır. Her hasta farklı meme özelliklerine sahip olduğu için en iyi şudur budur demek doğru olmayacaktır. Damla daha iyi denilince, yuvarlak iyi değil algılanmakta, ya da yuvarlak iyi denilince damla iyi değil algılanmaktadır.

Göğüs Büyütme Ameliyatı Sonrası

Göğüs büyütme ameliyatı bitiminden itibaren 6 saat içinde herhangi bir katı yada sıvı gıda tüketimine izin verilmezken, 6 saatin ardından buna müsaade edilmeye başlanır. Genel olarak hastanede yatış 1 gün sürer. Hatta kimi zaman hasta sabahtan ameliyata alınırsa akşamına taburcu edilir. Yani göğüs büyütme süreci çok uzun ve sıkıntılı değildir.

Ameliyatın verdiği yorgunluk hissi ise yaklaşık 2 gün içinde vücuttan atılır. Hasta kendini toparlamaya başlar ve memelerin büyük görüntüsü de psikolojik anlamda hastaya güç verir. Herhangi bir enfeksiyonun gelişmemesi açısından 1 haftalık süre boyunca profilaktik antibiyotik kullanılır. Göğüs büyütme ameliyatının ardından her ne kadar hasta kısa sürede taburcu edilse de özellikle ilk 4 gün tam bir dinlenme sağlanmalıdır.

Göğüs Estetiği

Göğüs estetiği ameliyatı tüm dünyada en çok tercih edilen estetik ameliyatlarından biri halini almıştır. Merkezimizde bu alanda göğüs büyütme, küçültme, dikleştirme ve erkeklerin en büyük sorunu haline gelen jinekomasti ameliyatları yapılmaktadır.

Memelerin fazla büyük olması bazı fiziksel rahatsızlıkların dışında kadınlarda kıyafet seçimi ve uygun iç çamaşırı seçimi konusunda da sıkıntılar yaşatır. Bu kimseler istedikleri kıyafeti seçememenin sıkıntısını sürekli yaşadıklarını ifade etmektedirler. Bunu dışında tabiî ki meme büyüklüğü çok önemli bir estetik kusurdur aynı zamanda. Bu şekilde problemi olan kadınlar göğüslerini sürekli saklama ihtiyacı hissederler. Sportif ve sosyal faaliyetlere katılmak konusunda sürekli tereddütler yaşarlar.

Göğüs iriliği kadınlarda çok genç yaşlarda ve hatta ergenlik döneminde de problem olabilir. Yine bu dönemde dev meme büyüklüğü denilen aşırı meme büyüklükleri ortaya çıkabilir. Bunların mutlaka hormonal yönden incelenmesi gerekmektedir.

Meme estetiği genel anestezi altında gerçekleştirilir. Ameliyat süresi kullanılan tekniğe bağlı olmak üzere 2-4 saat arasında değişir. İşlemden sonra hastanede kalış süresi 1 ila 2 gündür. Ameliyat sonrası 4. saatte ayağa kalkmanıza ve beslenmenize izin verilir. İlk birkaç gün dren denilen ve ameliyat bölgesinde oluşabilecek kan ve serum sızıntılarını toplayacak vakumlu bir torba kullanılır. Gelen miktara göre bu dren 1-2 gün sonra çıkarılır. Kol hareketlerinin ilk günlerde sınırlandırılmasında fayda vardır. İlk hafta göğsü saran bir bant mevcuttur, 7. gün bu çıkarılır ve sadece dikiş hatlarını örten ince bantlar kullanılır. Bunlarda 1 hafta kalır.

Detaylı bilgi almak için Op.Dr.Bülent Tekerekoğlu sitesini ziyaret edebilirsiniz.