Değerli Dostlarımız, Mali konularda ve SGK hakkında sorularınızı [email protected] mail adresimize ve www.kariyerdenetim.com adreslerimizden tarafımıza iletebilirsiniz. Beldemizde yaşayanların mali konularda, sosyal güvenlik alanında merak ettiği konuları gazetemiz de yazarak, bizlere ulaşarak çözüm aramasına katkıda bulunursak ne mutlu bizlere...

***Kira geliri elde edenlerin durumu
Biliyorum henüz üzerinden 4 ay geçmişken nereden buldun Onur bu konuyu diye düşünebilirsiniz. Sevgili dostum Mali Müşavir Ali Varol ile konuşurken yılın bitmesine de 5 ay kalmışken karşılaştığımız ve önemli gördüğümüz bu konuyu gazetenin yayını süresince belirtmeye çalışalım diye düşündük, dikkat ederseniz haberi aylar öncesinde vermek belki şimdiden tedbir almayı kolaylaştırır diye düşündük.
Beldemizde lokomotif sektörün tek kelime ile inşaat olduğu aşikârdır. Şimdilik konut alım ve satımı dışında kiralayanlara yönelik bilgiler vereceğim.
Konutun kiralanması durumunda aşağıdakilerin elde edilmesi tahsilat sayılmıştır.
İlki elbette ki kiranın nakit ödenmesidir. Diğerler ise ;
• Kiracıdan giderler karşılığında alınan paralar,
• Ayni olarak yapılan tahsilat,
• Binaların dış yüzeyine alınan reklam gelirleri evet bu gelirde sizin geliriniz sayılmakta “ Bina dışına alınan reklamlarda bu reklamlar yönetimin değil kat maliklerinin geliridir”
• Kiracı tarafından kira süresinin sonunda bedelsiz olarak veya düşük bedelle mal sahibine devredilen kıymetler, GVK Made.72
• Kiraya veren adına banka, noter, kamu kurumlarına kiraya verenin bilgisi dahilinde para yatırılmış olması, GVK Madde.72
• Kira alacağının başkasına temlik edilmesi veya kira verenin kiracısına olan borcu ile takasıdır.
Elde edilen bu gelirler ile ilgili olarak gayrimenkul sermaye iradı beyannamesi düzenlenmekte ve giderler düştükten sonraki rakam için vergi ödemesi yapılmaktadır.

Yıl bitmeden kimden ne tutarda kira aldığınızı gösteren dekontlarınızı ve diğer belgeleri hazırlanmanız ve bir dosya ile birlikte muhasebecinize teslim etmenizde fayda olacaktır.

***Çevremizde birçok Apartman site var.
Sitelerde çalışanlar ile sitede çalışmasa da çalışanların bir ailesi var. Devletimiz çalışanlar ile çalıştıranları ve bunların sorumluluklarını ve çıkarlarını korumak için kanunlar çıkarmaktadır.

Sorumlulukların çoğu personel çalıştıranların üzerindedir. Bu sebeple aman ha çalıştırdığınız kişilerin sözleşmelerini, maaş hesaplarını, tüm rapor ve çizelgelerini lütfen kendiniz de inceleyin. Çünkü tüm sorumluluk sizde,

• İş Kazasında ,
• Meslek Hastalığında,
• Görevlerin yapılamamasında,
her tülü ispat bu belgelerden geçmektedir.

***Son olarak çalışanlara hatırlatmamız var.
Genel olarak haftada 45 saat çalıştırılmanız esastır. 7 günlük çalışma süresinde 24 saat “ 1 gün” dinlenme izni verilmelidir. 4857 Maade.46

Sözleşmelerde hafta tatili olarak belirtilmiş bir günün içinde, normal günlük çalışma süresi azaltılarak hafta tatili gününe normal çalışma yaptırılması ayrılık oluşturur. Bu sebeple haftalık izin sürenizde çalışırsanız tam çalışmış gibi değerlendirme yapmanızı öneririz.

İyi bir ay geçirmenizi dileriz. Şimdiden ramazan bayramınızı tebrik ederiz. Sorulacak görüş ve önerilerinizi bekliyorum.

Sevgilerimizle

Onur KAYA, SMMM
Kariyer Denetim ve Mali Müşavirlik A.Ş.
Göktürk Mah. Göktürk Cad. Cami Sokak 7/A Kat 1Göktürk Eyüp İSTANBUL

Tel : 0212 322 64 15