KİRA, KİRAYA VEREN

Bilindiği gibi bir bedel karşılığında herhangi bir gayrimenkulün kullanım hakkını elde eden kişiye kiracı, kullanım hakkını veren kişiye kiraya veren, kullanım tutarına kira bedeli, bu bedelin elde edilmesine kira geliri denilmektedir. Vergi kanunumuzda ise kiraya veren kişinin elde ettiği kira gelirlerine Gayrimenkul Sermaye İradı denilmektedir.
 
Gayrimenkul sermaye iradı için her yılın Mart ayında beyanname verilmekte çıkan vergi 2 eşit taksitte Mart ve Temmuz aylarında ödenmektedir. Kira geliri beyan edenlerin sayısı her geçen yıl hızla yükselmiş GMSİ. mükellef sayısı 2008 yılı mart ayında 764.306, 2009 yılı mart ayında 850.781, 2010 yılı mart ayında 988.162 olarak gerçekleşmiştir.
2008 yılından itibaren kira ödemelerinin Banka ya da Posta yoluyla yapılması zorunluluğu getirilmiştir. Ancak sadece konuttan dolayı elde edilen gelirin 500 Tl den az olması durumunda banka ya da posta yoluyla yapılması zorunlu değildir. İşyeri kira gelirleri tutarı ne olursa olsun Banka ya da Posta yoluyla yapılacaktır.  Buna uymamanın cezası ise şirketler(1.sınıf tüccarlar dahil) için 1070 TL, şahıslar için 530 TL dir.

KİRA BEYANNAMESİ VERMEMENİN CEZASI
Kira geliri elde edenler, konutlardan elde ettikleri kira gelirlerini beyan etmez veya eksik beyan ederse, 2010 yılı için 2.600 Türk Liralık istisnadan yararlanamaz. Ancak, herhangi bir tespit yapılmadan önce beyan etmeleri halinde söz konusu istisnadan yararlanabilirler.
Ayrıca beyan edilmesi gereken kira gelirinin bildirilmemesi halinde, mükellef adına iki kat 1’inci derece usulsüzlük cezası kesilir ve gelir takdir komisyonunca takdir edilir. Takdir edilen gelir üzerinden, gelir vergisi ile vergi ziyaı cezası hesaplanır. Ayrıca gecikilen her ay için gecikme faizi talep edilebilir. Bu şekilde tahakkuk eden vergi, ceza ve gecikme faizinin tahakkuk tarihinden itibaren bir ay içinde ödenmesi zorunludur. Ödenmediği takdirde, vergi dairesince ayrıca her ay için ayrı gecikme zammı hesaplanmak suretiyle cebren tahsil yoluna gidilir.