Uzun Kulaklarıyla En Sevimli Köpeklerden Cocker dış görünüşü ve uzun kulaklarıyla kendine hayran bırakan bir köpektir. English cocker spaniel ırkı, merry cocker, woodcock spaniel isimleriyle de bilinirler. Neşeli, sevgi dolu, meraklı, sadık ve iyi bir avcı köpeğidir. Yalnız kalmaktan hoşlanmazlar.

Ailesiyle birlikte vakit geçirmekten çok hoşlanırlar. Ayrıca ava gitmeyi çok severler. Gün boyunca sahibiyle birlikte yayla kuşlarını bulup onları avlamak için uzun çabalar gösterebilirler.

Orta uzunluktaki bedeni kompakt yapılıdır. Cocker orta uzunlukta, ipeksi, düz ya da dalgalı tüylere sahiptir. Göğüs altındaki tüylerinin avlanmalarına engel olmayacak ve gövdesinin alt kısmını koruyacak uzunlukta tüylere sahip olmalı. Bu durum bizler tarafından doğru oranda kesilerek sağlanmalıdır.

Amerikan Cocker

1800 yıllarında İngiliz Cocker Spaniel Amerika’ya getirildi. Fakat cocker köpekleri Amerika’da av ve iklim şartlarından dolayı tüylerinde kısalma gözlenmiştir. Büyük bir fark ortaya çıkınca Amerikan ve İngiliz cockerlar iki ülkede de tescil edildi. Sakin yapılı, iyi huylu, vurdum duymaz, oyun sever, sahibine düşkün, avcı yetenekleri olan, gezmekten ve yürüyüşlerden hoşlanan bir köpek ırkıdır.

Amerikan Cocker Çocuklarla, evdeki diğer hayvanlarla ve köpeklerle iyi geçinirler. Yavru iken diğer tüm canlılar ile sosyalleştirmek gerekir. Köşeli çeneye ve yuvarlak kafa yapısına sahiptir. Sırtı kısa ve vücudu kemiklidir.

Cocker Ne Yer?

Yavru Cocker Spaniel köpekleri, yaşlarına en uygun besleyici besinler içeren mamalar ile beslenmelidir. Yemek artıkları sindirim sistemlerini bozabilir bu yüzden vermemek gerekir. Pişmiş kemiklerden ve yüksek yağ içeren gıdalardan kesinlikle uzak durulması gerekir. Su içtikleri kapları ulaşabildikleri ve göz önünde bir yerde olmalıdır. Suları her zaman taze su olmalıdır. Aksi takdirde su içmeyeceklerdir.  

Kesinlikle köpeğinizin yaşına en uygun şekilde beslenme planı oluşturmanız gerekir. Bu konuda ilk başta bir veterinerden yardım alabilirsiniz. Köpeğinize ait ek protein, karbonhidrat ve vitamin verebilirsiniz. Fakat bunlar gerektiği takdirde verilmeli. Fazlası köpeğinize zarar verebilir.

Yavru cocker 4-5 yemek kaşığı kadar bir öğünde yiyebilirken, yetişkin bir cocker 2-3 bardak arası besin tüketir. Köpeğiniz büyümeye başladıkça verdiğiniz mamayı da bir anda arttırmayın bu ona zarar verecektir. Mamasına azar azar eklemeler yaparak mama artışını sağlayabilirsiniz. Her köpekte olduğu gibi cocker köpeklerinde de köpeğinize uygun diyeti uygulamamız gerekir.

Cocker Ne Kadar Büyür?

Cocker ne kadar büyür konusu oldukça gündemdedir. Çünkü cocker sahiplenme istekleri fazla olduğu için ne kadar büyüdükleri de merak edilir. Yükseklikleri 38 santimetre ile 43 santimetre arasındadır. Ağırlıkları ise 11 kilogram ile 15 kilogram arsında değişiklik gösterir. Yaşam süreleri 11 yıl ile 15 yıl arasındadır.

Burada bahsettiğim aralıklar köpeğinizin sağlık durumuna, yaşam şartlarına gibi etkenlere bağlı olarak değişiklik gösterir.

Cocker Otur Kalk Eğitimi Nasıl Verilir?

Komutunuz ne olursa olsun ilk önce köpeğinize güvenli bir ortam sağlanmalı ve bu şekilde eğitime başlanıp itaatler verilmelidir. Köpeklerde bebekler gibidir. Yavru iken eğitimleri verilirse verilen eğitim daha kalıcı olur ve öğrenmeye çok daha yatkındırlar. Küçük oldukları için daha meraklıdırlar ve daha kolay öğrenirler.

Köpeğinizin komutları çok daha iyi anlaması için eğlenceli ve anlayacakları hale getirmek gerekir. Otur komutunu verdiğiniz köpeğinizi oturduğunda yavaşça mamayı uzatmalı ve kalk komutunu vermelisiniz.

Köpeğiniz mamaya ulaşmak için ayağa kalkacaktır. Tam olarak bu kısımda kalk komutu vermeli ve hemen mamayı köpeğinize vermelisiniz. Bu sayede komutlarınızı çok daha kolay anlayacaktır. Yavaş yavaş algılamaya başlayacaklardır.

Vereceğiniz her komutu bu şekilde köpeğinizin seveceği eğleneceği şekilde verirseniz işiniz çok daha kolay olacaktır.

Cocker Tuvalet Eğitimi Nasıl Verilir?

Tuvalet alanı dışındaki her yeri hijyenik hale getirmelisiniz. Cocker köpekler, eşsiz koku alma duyuları olduğu için tuvaletlerini nereye yapacaklarını belirlerler. Eğer köpeğiniz evin herhangi bir yerine tuvaletini yaptığında tamamen temizlemezseniz oranın kokusunu alacaktır ve aynı yere tuvaletini yapma eyleminde bulunacaktır.

 Kendi tuvalet alanı dışında her yer temiz ve kokusuz olduğunda köpeğiniz o bölgeye yapmaması gerektiğini ve kendi tuvaletini yapması gereken doğru yeri bulacaktır.

Köpeğinizi iyi gözlemleyin. Köpekler mama yedikten kısa bir süre sonra tuvalet ihtiyacını karşılamak isteyecektir. Bu yüzden mamasını yedikten ve suyunu içtikten sonra köpeğinizi tuvaletini yapması gereken yere getirin ve tuvaletini yapana kadar bekleyin. Tuvaletini doğru yere yaptığı zaman onu bir ödül maması ile ödüllendirmelisiniz. Fakat yanlış yere yaparsa onu kısa komutlarla uyarın ama asla cezalar vermeyin.

Bir süre köpeğinizi gözlemlerken tuvaleti geldiği zaman hangi hareketleri sergilediklerini inceleyin ve ona göre tuvalete getirin. Bu duruma köpeğiniz zamanla alışacak ve kendisi tuvaletinin olduğu yere giderek tuvaletini yapacaktır.

Cocker Fiyatı

Görünüşleri ve zeki oluşları ile dikkat çeken bu köpekler oldukça gündemdedir. Eğer sizde cocker cinsi köpeklere bakıyorsanız aklınızda ilk oluşan soru ‘’cocker cinsi köpekler kaç TL?’’ olacaktır.

Bu sorunun cevabı bazı etkenlere göre değişiklik göstermektedir. Cocker cinsi köpek sahiplenmeden önce yaşadığınız bölgeye köpeğinizin uyum sağlayıp sağlamayacağını ve birlikte yaşamak için uygun olup olmadığına dikkat etmelisiniz.

 Cocker fiyatları 2.000 TL ile 4.000 TL arasında değişiklik gösterir. cocker yavrusu sahiplenme, Amerikan ve İngiliz durumuna göre değişir. Ayrıca cinsin şecere, cinsiyet, yaş, sağlık durumu gibi birçok sebebin fiyatlandırmada etkisi vardır.

Cocker Karakteri

Cocker köpekler, karakter özellikleri ile arkadaş canlısı, enerjik ve oyun oynamayı seven bir köpek türüdür. Ailesine çok düşkündür. Çocuk ve bebeklerle çok iyi anlaşırlar. Onları koruma ve sahiplenme gibi davranışlarda bulunurlar.

Cocker Spaniel çok zeki bir ırktır. Bu özellikleriyle eğitimleri oldukça kolay geçer. Zaman zaman inatçı ve kendilerine has davranışları olsa da sahibine karşı olan sevgisi, sadakati ve onu memnun etme isteğiyle bu davranışlarından vazgeçerler.

 Sahiplerini sevdikleri sürece ve arasındaki iletişim iyi olduğu sürece onları memnun etmek için çabalarlar. Onlara karşı sert ve cezalar veren bir kişi olmamalısınız. Köpeğinize karşı sert davranışlarda bulunursanız onlar da size karşı alındıklarını verdiğiniz eğitimlere olumsuz yanıtlar vererek belli edecektir.

Cocker hem fiziksel hem de karakter özellikleriyle apartman hayatına da oldukça kısa sürede uyum sağlarlar. Çevresindekilerle iyi anlaşabildiği için insanları korkutmaz, onlara rahatsızlık verecek davranışlarda bulunmazlar.

 Yalnız kalmaktan hoşlanmadıkları için devamlı tekrarlayan uzun süreli yalnızlıklardan dolayı psikolojileri olumsuz etkilenecektir. Bu yalnız onlara ter edilme korkusu yaşatacaktır. Bu yüzden ev içerisinde havlama ve etrafı dağıtma gibi olumsuz durumlar sergileyeceklerdir.

Köpeğiniz avcılık iç güdülerine sahip olduğundan bu da onların aktif yapılı, egzersiz ihtiyacı yüksek bir ırk olduğunu ifade eder. Gün içerisinde uzun gezintiler, yürüyüşler ve oyun aktiviteleri sergilenerek enerjilerini dışarıya atmak için ihtiyaç duyarlar.

 Ne kadar iyi ve düzenli egzersiz yapılırsa sağlıkları, karakter ve psikolojileri o kadar iyi durumda olur. Yeterli egzersiz yapmadıklarında huysuz olmaları, sıkılgan davranışlar sergilediklerini göreceksinizdir.

Cocker köpek cinsinin zaman zaman girdiği havlama atakları, inatçılığı, sevdiklerine karşı alıngan ve kıskanç davranışları oldukça az olan kötü ve olumsuz davranışlarıdır. Bu huylarını da erken aşamada eğitim ve sosyalleştirmeyle kısa sürede aşabilmek mümkündür. Görenleri kendine hayran bırakan english cocker spaniel tüy yapısı ve uzun kulakları ile dünyanın en popüler ırkları arasında yer alır.