Suriye Kürt Ulusal Konseyine (ENKS) bağlı Peşmerge kaynaklarından  alınan bilgiye göre, örgütten ayrılan 51 kişilik grubun çoğunluğu, daha önce Suriye ordusundan ayrılmış Kürt askerlerden oluşuyor. Gruptaki 5 kişinin Türkiye Kürtlerinden olduğunu belirten kaynaklar, bunların 2'sinin de saha komutanlığı  yaptığını ifade etti.

Irak sınırında bulunan Haseke iline bağlı Tel Kocer beldesinde PYD'den  ayrılarak Irak'ın Rabia beldesine geçen grubun, burada ellerindeki orta ve hafif  silahları ENKS güçlerine teslim ettikleri belirtildi. Silahların önemli bir  kısmının ABD yapımı olduğu öğrenildi.

Grubun PYD'den ayrılmalarına gerekçe olarak "örgütün Kürt halkın  iradesini temsil etmemesini ve rejimle iş birliği yapmasını" gösterdiklerini  aktaran kaynaklar, PYD'den ayrılan kişi ve grupların daha önce de kendilerine  sığındıklarını dile getirdi.

Suriyeli 12 Kürt partiyi bünyesinde barındıran ENKS, terör örgütü  PYD'ye ve onun otokratik politikasına yönelik muhalefetiyle biliniyor. ENKS,  Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonunda (SMDK) 11 üyeyle temsil  ediliyor.

 PYD taraftarları, nisan ayında ENKS'nin Haseke'deki ofislerine  saldırmış ve yakma girişiminde bulunmuş, bazıları da PYD tarafından kapatılmıştı.  ENKS'ye bağlı Peşmerge güçleri, PYD'nin bölgeye hakim olmasının ardından IKBY  topraklarına sığınmıştı.