Portekiz'e kısa süreli seyahat etmek isteyip de cebinde gri, yeşil, kırmızı ya da siyah pasaportu olan kişiler için vize alma şartı yoktur. Bunun yanı sıra Portekiz schengen vizesi olan kişiler de 90 günden az olacak Portekiz seyahatleri için vize işlemlerine başvurmalarına gerek yoktur. Fakat seyahat süresi 90 günden fazla olacak kişilerin Portekiz vizesi alması gerekmektedir.

            Bunun içinde İstanbul ya da Ankara ilinde bulunan Portekiz konsolosluğuna başvuru yapmak gerekir. Portekiz konsolosluğu başvuru yapan herkese biyometrik tarama yapmaktadır. Bu neden ile başvuruda bulunan herkese parmak izi taraması yapılmak ile birlikte 12 yaş altındakiler buna dahil değildir. Bu sayede kimlikte sahtecilik önlenmek istenmektedir. Portekiz vize başvurusu için her ne kadar parmak izi taraması gereklidir dense de bu taramaya dahil olamayacak kişilerden doktor raporu istenir.

            Portekiz vize başvuru işlemleri için atılması gereken tüm adımları öğrenmek için portekizvize.com linki kullanabilirsiniz. Başvuru esnasında gerekli belgeler ile birlikte Portekiz'e giriş amacınız hakkında da konsolosluğa detaylı bir bilgi sunmak zorundasınız.