Pnömatik aktüatörü basıncı kontrol edebilen ve durumu değiştirebilen pnömatik sistemler olarak tanımlanabilir. Pnömatik sistemler özellikle kimya endüstrisinde ve otomasyon alanlarında geniş bir yer kaplar. Bu sistemde kullanılan vanalar sayesinde basınç ve debi faktörleri kontrol edilebilir. Genel olarak Pnömatik aktüatörlerin en büyük avantajı enerjiyi basınçlı havaya dönüştürüyor olmasıdır.

Pnömatik sistemlerde havanın alıcılara gönderilmesini sağlayan yardımcı valfler bulmaktadır. Pnömatik sistemlerde aynı zamanda basınçlı havayı yönlendiren valfler de bulunmaktadır.

Genel anlamda pnömatik aktüatörler vanayı açma ve kapatma işlemleri için pnömatik sistemlerden destek alır. Vanaların açma ve kapama işlemlerini kontrol eden otomasyonlar aktüatör olarak adlandırılır. Söz konusu aktüatör vanaların kullanımı için otomasyonu sağlayan mekanizmalara ihtiyaç duyulur. Bu nedenle aktüatör vananın üzerine monte edilen sistemler vana gövdesine bağlanır. Genel olarak bütün pnömatik aktüatörler elektrik enerjisi ile çalışma sağlar. Çoğunlukla büyük vanalara yapılan otomasyon işlemlerinde sıklıkla kullanılır.

Pnömatik aktüatörler yapı olarak piston ve silindirden meydana gelmektedir. Buradaki pistonun görevi diyafram ve silindirin üzerindeki havayı tutarak basınçlı havayı aşağı göndermektir. Pnömatik aktüatörlü vananın gövdesine sızdırmazlık sağlayacak malzemeler eklenir.

Günlük kullanımda geniş yer kaplayan pnömatik aktüatörler iki farklı tipte karşınıza çıkar. Doğrusal ve döner olarak tanımlanan bu modeller farklı özellikleri beraberinde getirmektedir.. Doğrusal tip, basınçlı hava girişlerine göre tek taraflı ve çift taraflı olarak kullanılabilir. Tek taraflı doğrusal yapıdaki aktüatörlerde basınçlı hava tek noktadan ulaşır. Buradan pistona ulaşan basınçlı hava pistonu itmeye başladığında yay ile birlikte olan şaft ileri yöne doğru hareket eder. Havanın geri çekilmesiyle birlikte şaft geri yöne doğru gider.

Çift taraflı doğrusal aktüatörlerde şaft içerisinde bir yay desteği bulunmaz. Ancak iki adet hava giriş noktası yer alır. Aktüatörün başucu tarafındaki girişten basınçlı hava verilir ve  piston ileri yönde hareket eder. Bununla birlikte uç tarafındaki girişten basınçlı hava verildiğinde geri yönde hareket gerçekleşmektedir.

Aktüatörlü vana ihtiyacı pek çok alanda ve sektörde oluşabilir. Beklentinize uygun çözümlere ve aktüatör seçeneklerine https://www.smstork.com üzerinden ulaşabilirsiniz.