Ortodonti, ağız ve diş diziliminde olan düzensizliklerin bulunması ve tedavisi ile ilgilenen diş hekimliğinin bir dalıdır. Diş hekimlerinin sürekli olarak uyguladığı genel yöntemlerden farklı olarak daha özgün tedavi prosedürlerini içerir ve mutlaka uzmanlar tarafından yapılması gerekir.

Neden Ortodontik Tedavi Uygulanır?

Yanlış hizalanan dişler, diğer birçok rahatsızlık ile birlikte özellikle estetik görünüm endişesi sebebiyle uygulanabilir. Çapraşık olan dişlerin temizlenmesi diğer dişlere göre daha zordur ve bu durum diş eti hastalıklarına neden olabilir. Dişler düzgün bir şekilde hizalanmadığı zaman çene hareketlerini sağlayan kaslarda ve çene ekleminde yaşanacak rahatsızlıklara neden olabilir. Dişlerde oluşan deformasyonlar konuşmayı da etkileyebilir.

Ortodontik Sorunların Nedenleri Nelerdir?

Ortodontik problemlerin nedenleri bu şekildedir:

  • Sürekli ağızdan nefes alma
  • Genetik faktörler
  • Uzun bir süre emzik kullanımı
  • Zamanı gelmeden çekilen süt dişleri
  • Yirmilik dişler

Ortodontik tedaviye başlamadan önce dişlerde yapılması gereken diğer bütün tedavilerin tamamlanmış olması gerekir. Tedaviye başlamadan önce uzman hekiminiz, çürük diş analizi yaparak gerekli koruyucu tedaviler ile alakalı sizi bilgilendirecektir.

Ortodontik Tedavinin Uygulandığı Durumlar

Ortodontik tedavi; dişler arasında oluşan boşluklar, çapraşık düzende olan dişlerde ve bazı dişlerin dış yüzeye doğru çıkıntı yapması gibi durumlarda uygulanması gereken yöntemlerdendir. Bunlar dışında; çiğnemede zorlanma, alt ve üst çenede oluşan yapısal bozukluklar, sürekli olarak ağızdan nefes alma ihtiyacı ya da parmak emme alışkanlığı gibi durumlarda da ortodontik tedavi uygulanmalıdır.

Ortodontik Tedavi Sırasında Neler Yapılmalıdır?

Ortodontik tedavi sırasında ağız içi hijyeni korumak çok önemlidir. Braketler ve diş telleri dişlerin etrafında tutucu alan oluşturarak, dişlerin her zamankinden daha çabuk kirlenmesine neden olur. Bu nedenle ağız ve diş bakımı her zamankinden daha fazla yapılmalıdır. Dişlerde ve diş etlerinde problem yaşanmaması için braketlerin çevresi güzel bir şekilde temizlenmelidir.

Ortodonti tedavisi hakkında daha detaylı bilgi almak ve diğer tedavi yöntemlerini öğrenmek için  https://www.canerbalta.com/ adresini ziyaret edebilirsiniz.