Amerikan Başkanı Barack ObamaCNN ile yaptığı röportajda “2030’lu yıllarda Mars’a gidiyoruz.”dedi.

13 Ekim’de ülkenin en iyi bilim insanlarını, mühendislerini, mucitlerini ve öğrencilerini Beyaz Saray’da ağırlayacak olan Obama, bu etkinlik öncesinde yaptığı röportaj ile bazı konuları kesinleştirdi.
En büyük hedeflerinin insanları buradan Mars’a gönderip orada uzun süre kalabilmelerini, daha sonra da sağlıklı biçimde buraya dönebilmelerini sağlamak olduğunu belirten Obama, bunun için kurumlarla anlaşacaklarının da sinyalini verdi.



SpaceX şirketinin kurucusu ve sahibi Elon Musk, daha önce yaptığı açıklamada şunları dile getirdi: “Mars için üretilecek roketin yaklaşık maliyeti 10 milyar dolar olacak. Marsa yolculuklar 26 ayda bir şekilde olacak ve bilet fiyatları kişi başı 500 bin dolardan başlayarak zaman içinde düşecek.”
Açıklamasında Mars’a insan taşımak gibi büyük bir görevi özel bir şirketin tek başına yapmasının mümkün olmayacağını, bunu ancak devletle ortak bir projede gerçekleştirebileceklerini de belirtti.



Bu gelişmeleri desteklemek adına NASA tarafından gelen açıklamada da bu sonbahardaUluslararası Uzay İstasyonu (ISS) özel şirketlerin kullanımına açılacağını ve kendi modüllerini eklemeleri için fırsatlar sunulacağı söylendi.
Son olarak Obama verdiği demeçte: “İlk hatırladığım anılarımdan biri dedemin omzunda Ay’a gidip geri dönen astronotlarımızın Hawaii’ye dönüşünü izleyerek bayrak sallamamdı. Benim torunlarım da benim omuzlarımda insanlarımızın Mars’a inişini izleyecek ve bunu hatırlayacak.”dedi.