Havaların ısınmaya başlaması ile birlikte ev almak isteyen kişilerde harekete geçti. Alacağınız ev ile ilgili dikkat etmeniz gereken pek çok nokta bulunmaktadır. Bunlardan biri ise evin net oturum alanı yani net metrekaresidir. Diğer yandan ise evin konumudur. Evin güney batı cephesine bakıyor olması evin kış aylarında daha rahat bir şekilde ısınmasına ve gün boyunca evin içerisine güneş girmesini sağlar. Evin mutfak kısmı da evin hanımları için oldukça önemli bir husustur. Bu saydığımız hususların içerisinde diğer hususlardan çok daha önemli olan evin metrekaresi hakkında merak edilenleri emlaktahaber.com adresinden edindiğimiz bilgiler ışığında sizlere aktaracağız.

Söz konusu olan evin büyüklüğü yani metrekaresi hakkında kulaktan kulağa yayılmakta olan yanlış bilgilerin yerine asıl olan doğru bilgileri sizler için hazırladık. Aslen yanlış bilgiden ziyade evin brüt metrekaresi ile net metrekaresi arasında olan karışıklıktır. Brüt metrekare hakkında bilgi vermek gerekirse, brüt metrekare evin bulunduğu bina içerisinde ve binaya dâhil olan ek yapıların dâhil olduğu, süpürülemeyen yani evin duvarları içerisinde kalmayan alanlardır diyebiliriz. Net metrekare ise yalnızca süpürülebilir alan yani duvarlar içerisinde kalan size özel olan kullanım alanıdır.

Bazı satıcılar ya da müteahhitler evin brüt metrekaresini alıcılara net metrekare şeklinde söyleyerek bir yanılgıya yol açmaktadır. Bu durum art niyetli olarak ta yapılıyor olabilir. En net cevabı alabilmek için elinize metreyi alıp sizin evin metrekare hesabını yapmanızda fayda vardır. Peki, metrekare hesaplama nasıl yapılır?

Net metrekare hesabı yapabilmek için odaların metrekaresini öğrenmemiz gerekiyor. Söz konusu odaların dikdörtgen bir yapıda olduğunu varsayarsak, metre aracılığı ile farklı uzunluktaki duvarları düzgün bir şekilde ölçmeniz gerekiyor. Elde ettiğiniz metre değerlerini birbirleri ile çarpma işlemi gerçekleştirerek odanın metrekaresini bulabilirsiniz.

Metrekare hesaplama örneği verecek olursak, yan yana olan kesişmiş duvarlardan biri 400 cm, diğeri de 350 cm uzunluğunda diye düşünelim. 400 cm değerini metre değerine çevirdiğimizde 4 metre, 350 cm’yi çevirdiğimizde ise 3,50 metre olacaktır. Bu iki değeri çarparsak 4,00 x 3,50 = 14,00 metrekare sonucunu elde etmiş oluruz.

Kaynak: Emlak Haberleri -https://emlaktahaber.com/Metrekare-Hesaplama-Nasil-Yapilir/4655