Elektrikle çalışan her sistem, her cihaz elektrik akımına muhtaçtır. Elektriğin hayatımızdaki büyük yerini düşünecek olursak elektronik cihazlarla ne kadar içli dışlı bir dünyada yaşadığımızı daha net anlayabiliriz. Ülkemizde Ag Plus Power Solutions (agplus.com.tr) firması tarafından üretilen kesintisiz güç kaynağı adı verilen güç elektroniği elemanı hayatımızdaki gerekli olan elektrik akımının daimi olarak sağlanması adına büyük önem taşıyor. Birçok kişinin merak ettiği kesintisiz güç kaynakları hakkında faydalı bilgiler derledik. İşte detaylar…

Kesintisiz Güç Kaynağı Nedir?

Kesintisiz güç kaynağı, İngilizceUPS (UninterruptiblePowerSupply) olarak kullanılmaktadır. Kesintisiz güç kaynağı, çalışan elektronik cihazların herhangi bir beklenmedik anda yaşanacak elektrik kesintilerinde kapanmalarını veya anlık akım kaybına uğramalarını engelleyen güç elektroniği ürünüdür. Bu ürünlerin temel işlevi elektronik sisteme verilen elektriğin kesintisizi olarak sürdürülmesini sağlamaktır.

Genellikle UPS olarak bilinen bu güç elektroniği ürünleri biz fark etmesek de günlük hayatımızda büyük yer tutarlar. Gittiğimiz alışveriş merkezlerinde, iş merkezlerinde, çeşitli topluluk mekanlarında hatta evlerde yaygın olarak kullanılırlar.

Kesintisiz Güç Kaynağı Ne İşe Yarar?

Kesintisiz güç kaynağı hakkında birçok yanlış bilinen detay vardır. Örneğin elektrik kesintilerinde hemen her işletmede bulunan jeneratörler kesintisiz güç kaynakları ile karıştırılmaktadır. Kesintisiz güç kaynağı, jeneratörlerden çok daha üstün bir teknolojiye sahiptir. Jeneratör kullanılan bir elektrik sisteminde elektrikler kesilirse tüm elektrik akımı bir anda kesilir ve jeneratör devreye girene kadar sistem çalışmaz. Bu noktada kesintisiz güç kaynağı büyük bir üstünlüğe sahiptir çünkü elektrik kesilmelerinde akımın anlık kopmasına dahi izin vermeyen bu ürünler elektronik sistemin hiç ara vermeden çalışmasını sağlarlar.

İşletmelerinizde veya evlerinizde elektronik cihazlarınızı elektrik kesilse dahi kullanmak istiyorsanız kesintisiz güç kaynağı tam olarak işinize yarayacaktır. Beklenmedik elektrik kesintilerinde devre dışı kalan bilgisayarlarda veri kaybının önlenmesi, akıllı teknolojiye sahip plazalarda elektrik devrelerinin çalışmaya devam etmesi gibi elektronik sistemin aksamaması gereken durumlarda kesintisiz güç kaynağı kullanmak gerekir.