İstanbul Kartal’da hizmet vermekte olan Boğaziçi Özel Diyaliz Merkezi böbrek hastalıklarına karşı farkındalık yaratmak için örnek bir uygulamaya imza attı. Tüm çalışan ekibi ile kapsamlı bir eğitim semineri düzenleyen Boğaziçi Özel Diyaliz Merkezi toplum bilincini artırmanın önemine bir kez daha vurgu yaptı.

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen seminerde Covid-19 ve diğer salgın hastalıklar da eğitim kapsamında değerlendirildi. Salgın hastalık dönemlerinde kesintisiz diyaliz tedavisinin sağlanmasının önemi ve alınması gereken tedbirler de bir kez daha masaya yatırıldı. Eğitim seminerde alanında öncü isimler bir arada yer aldı.  Kartaldaki Boğaziçi Diyaliz Merkezi herkesi bu konuda bilinçlenmeye davet ederken önemli bir yol gösterici olarak üzerine düşeni yerine getirmiş oldu.

Diyaliz Tedavisi Nedir?

Toplumda diyaliz tedavisi hakkında birçok kişi yeterli bilgiye sahip değil. Aynı zamanda çok sayıda da yanlış bilginin çevrede dolaştığı bilinmekte. Bilgisizlik yanında yanlış bilgiler ile hatalı algıların oluşması da hastalıklarla mücadele çok tehlikelidir. Bu sebeple başta diyaliz ve böbrek rahatsızlıkları olmak üzere tüm sağlık sorunları için bilinçlenmek toplum geneli adına bir gerekliliktir.

Diyaliz tedavisi böbrek yetmezliğinin tedavisinde uygulanan bir yöntemdir. Bu hastalığın tedavisinde bilinen tek kesin çözüm organ naklidir. Ne yazık ki böbrek yetmezliği sorunu ile mücadele eden insanların yalnızca çok küçük bir kısmı böbrek nakli şansına sahip olabilmektedir. En başta bu alanda bilinçlendirme çalışmaları yapılmaktadır.

Böbrek nakline ulaşma imkanının artırılması en öncelikli hedeftir. Nakil bekleyen hastaların geçirdiği zamanların uzunluğu düşünülürse bu süreçte destek tedavileri olmazsa olmazdır. Kişilerin yaşam kalitesini artırmak ve hayatta kalabilmelerini sağlamak için düzenli diyaliz tedavisi görmeleri şarttır. Diyaliz tedavisi özel merkezlerde eğitimli personeller tarafından uygulanan tıbbi bir işlemdir. İşlemde hasta diyalizör isimli cihaza bağlanarak kanındaki atık maddelerin süzülmesi sağlanmaktadır.

Diyaliz Tedavisi Sürecinde Bilinmesi Gerekenler

Diyaliz süreci kişinin haftada birkaç gün, günde ise birkaç saatlik seanslar halinde aldığı bir tedavidir. Tedavinin süresinin uzunluğu ve devamlı bir süreç olması nedeniyle hastanın tedaviye adaptasyonu çok önemlidir. Kişiler hayatlarına bu tedavi sürecini entegre etmelidirler. Yani hayatlarıyla bir bütün haline gelebilmeli, bir rutine dönüşebilmelidir. Bu sebeple diyaliz tedavisi sürecinde bilinmesi gereken bir takım önemli hususlar vardır. Bu hususlara dikkat edilmesi durumunda kişiler için diyaliz tedavisi süreci çok daha konforlu hale gelebilmektedir.

Diyaliz tedavisinde öncelikle olarak seçilen diyaliz merkezinin önemine vurgu yapmak gerekir. Seçilen diyaliz merkezinin fiziksel koşullarının tedaviye el verişli olması önemlidir. Enfeksiyon riskini en aza indirmek, kişilere ev konforu sunabilmek, psikolojik olarak huzurlu bir his yaratmak bu merkezlerin sunması gereken imkanlardandır. Günümüzde hizmet vermekte olan pek çok diyaliz merkezi ne yazık ki bu imkanlardan yoksundur.

Boğaziçi Özel Diyaliz Merkezi İstanbul’da merkezi konumu ile yüksek kapasiteli binasında tüm hastalarına ev konforunda tedavi süreci sunmaktadır. Özel tasarım mimarisi, hasta odaklı çalışma prensibi ile bu merkezde en ince detaylar bile kapsamlı olarak değerlendirilmiştir. Uzman çalışma ekibinin düzenli eğitim ve gelişim seminerleri ile çağın gerisinde kalmaları önlemektedir. Aynı şekilde son teknoloji diyaliz cihazları da bu merkezde hastaların kullanımına sunulmaktadır.

Son teknoloji cihazlar sayesinde kişilerin tedavi süreçleri en aza indirilirken görülen etki maksimuma yükseltilmektedir. Boğaziçi Özel Diyaliz Merkezi sunduğu tedavi ile bağlantılı olarak organ nakli ve böbrek yetmezliği alanlarında bilgilendirici eğitim seminerlerine büyük önem vermektedir. Toplumu aydınlatma amacı ile sosyal sorumluluk projeleri yürüten bu merkez tüm Türkiye’ye hizmet vermektedir.