TÜRKİYE'DE ''YERLİ'' ÜRÜNLERE DÖNÜŞ!

Çoğu Çin’de olmak üzere dünyanın dört bir yanında en az 21 bin kişiyi etkileyen Corona virüsü, küresel ticaret üzerinde de etkisini gösteriyor. Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’le ticaret yapan yabancı firmaların bir kısmıda Türkiye'ye yönelmiş durumda. Bunların başında da bebek giyim sektörü yer alıyor. Halböyle olunca tüketici daha çok yerli bebek ürünlerini tercih ediyor.

''Bebek giyimde anneler yerli ürün tercih ediyor''

Türkiye’deki ekonomik gelişmelere bağlı olarak, bebek giyim pazarı her yıl ortalama yüzde 20 büyüyor. Sektörün öncü isimlerinden Bebe Çeyiz Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı ve Kurucu üyelerinden Hızır Albayrak, bebek tekstili başta olmak üzere yerli bebek ürünlerinin son yıllarda, daha çok rağbet gördüğünün altını çiziyor.

Bunun başta ticarette karşılıklı memnuniyete dayanması gerektiğini söyleyen Albayrak, Türkiye'de üretilen bebek ürünlerinin de, dünyada geçerlilik olarak üst sıralarda yer aldığını söylüyor.

Bundan 26 yıl önce 25 metrekarelik alanda butik bir mağaza olarak kurulan, 'Bebe Çeyiz Sarayı' şu anda 300 marka ve 85 bini aşkın ürün çeşidi ile 7000 metrekarelik alanda Türkiye pazarının büyük bir bölümünü elinde bulanduruyor. Dünyanın birçok noktasına da hizmet veriyor.

Hızır Albayrak

''Geçen yıl yüzde 20’lik büyüme kaydeden Türkiye, çocuk ürünleri pazarı ile gelişimini sürdürüyor''

Her yıl ortalama 1.3 milyon bebeğin doğduğu Türkiye’de, çocuk ürünleri pazarı yüzde 20’lik büyüme ile gelişimini sürdürüyor. İş hacmi yaklaşık 2 milyar dolara ulaşan Türkiye pazarında, çocuklar için en fazla harcama 'yeni doğan evresinde' yapılıyor.

''Çocuk başına 700 dolarlık harcama yapılıyor''

Aynı zamanda, Bebek Araç Gereçleri Üreticileri, İthalatçıları ve Perakendecileri Derneği, Bagider üyesi de olan Albayrak, Bagider'in geçen yılın açıkladığı büyüme oranlarını da hatırlatarak, Türkiye pazarında en fazla 'yeni doğan evresinde'yapılan harcamaların yüzde 20 büyüme gösterdiğini de hatırlatıyor.

Çocuk başına harcama tutarı aylık 40-60 dolar iken, yıllık 480 ila 700 dolar arasında değişirken, tüketici en çok yerli ürünü tercih ediyor.

Dünyanın en büyük ikinci ekonomisi Çin’le ticaret yapan yabancı firmaların bir kısmıda Türkiye'ye yönelmiş durumda. Albayrak, bebek sektöründeki hareketlenliliğin büyük bir kısmını ihracatın ve yabancı yatırımcının oluşturduğunun altını çiziyor.

Merdivenaltı ürünlere dikkat!

Türkiye’nin en prestijli yerli bebek markası olan BEBE ÇEYİZ SARAYI, 26 yıldır bu sektörde hizmet veriyor. Firma başta Avrupa olmak üzere Balkanlar'dan Afrika'ya kadar birçok ülkede talep görüyor. Öyle ki markanın özellikle 0-3 yaş grubu için Türkiye'de üretilen ürünleri dünyada büyük rağbet görüyor.

Albayrak, sektörün en büyük sorununun taklitle ilgili olduğunu kaydetti: “Bazı e-ticaret siteleri tarafından orijinal diye satışa sunulan ama aslında taklit olan bebek ürünleri hem tüketiciyi sağlığından hem de parasından ediyor. Merdivenaltı ürünlerin içerisinde ne olduğu bilinmeyen maddeler kullanıyor. Bu ürünlere anne-babalarında aldanmaması, dikkat etmesi konusunda uyarıyoruz. Örneğin piyasa değeri 10 tl olan bir bebek badisi 5 tl'ye içeriği belli olmayan ürünlerle üretilebiliyor. Özellikle 0-3 yaş arası ürün alırken organik olmasına, ham maddesine dikkat edilmesi gerekiyor, ucuz fiyatına aldanmamalı. Konu bebekler olunca bu konuda biz daha hassas oluyoruz. Ürünü alırken dikkatli olmaları lazım. Merdiven altı ürünler zaten adı üzerinde ‘merdiven altı’! Bunların hiçbir şekilde izinleri, testleri,analizleri olmadığı için insanlara nasıl bir yan etkisi olacak bilinmez. Hiçbir belgeleri de yok. Biz bu konuda tüketicilere uyarıları yapıyor ve ürünleri satın alırken orijinal bandrollü olmasına, firmanın tanınırlığına, sertifikalarına ve Bakanlık onaylarına dikkat etmeleri hususunda bilgilendiyoruz.’’

Bebeğinize kıyafet alırken nelere dikkat etmelisiniz?

''Hassas cildine zarar vermeyecek ve doğa ile uyumlu kumaşlar seçmenizde yarar var.''

26 yıllık tecrübesiyle sektörün öncülerinden olan Bebe Çeyiz Sarayı Yönetim Kurulu Başkanı Hızır Albayrak, Bebek ürünlerinde dikkat edilmesi gerekenlerinde altını çizdi:

''Bebeğinize giydireceğiniz ürünlerin kumaşının doğal ve kolay solmayan boyalarla boyanmasına, bebek kıyafetlerinde pamuk, yün, bambu gibi doğal ürünlerden elde edilen sentetik olmayan kumaşlar tercih edildiğine dikkat edin. Kullanırken bebeğin eline, ağzına kolayca takılıp kopacak ve yutulabilecek düğme, boncuk gibi küçük parçalarla süslenmiş olmamalıdır. Çünkü bu küçük maddeler kolayca kopar ve yutulurlar. Kumaşın boyası kanserojen olmamalı ve yıkandığında kolay solup, akmamalıdır. Bebeklerde sık görülen egzamalar özellikle cildine temas eden kumaşta yer alan kimyasal maddeler ve kumaş dokusunda bulunan lateks gibi lastiksi maddelerle olmaktadır. Bunlara ürün satın alırken anne babalar dikkat etmeli. Yine bebek cildine uygun, cilde temas ettiğinde deriyi tahriş etmeyecek şekilde yumuşak, tüysüz, dokuması pütürlü olmayan tercihen pamuklu ipliklerden yapılmış battaniyeler tercih edilebilir. Nevresimlerde de tek renk veya solmayan boyalarla boyanmış, pamuklu sık yıkanabilen ütülenebilen kumaşlardan olmalıdır.''


Haber Kaynak : New Göktürk Dergisi - Kenan Yılmaz