İSTANBUL Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Kadir Topbaş’ın ‘ustalık eserim’ diye nitelendirdiği Haliç-Unkapanı Karayolu Tüneli Tüp Geçit Projesi hayata geçtikten sonra, Haliç’te su sirkülasyonunu engelleyen 180 yıllık Unkapanı Köprüsü kaldırılacak. Bu sayede Haliç’te su akıntısı, ulaşımın denizin altına alınmasıyla tekrar sağlanacak. Proje Haliç’in temizlenmesine önemli katkı sağlayacak. 
Deniz tabanına çakılan kazıklar üzerine kurulacak 900 metrelik sualtı köprüsü deniz seviyesinin 8.5 metre altına inşa edilecek. Üç şerit geliş, üç şerit gidiş olmak üzere köprü toplam 900 metre uzunluğunda olacak. Temmuz ayında ihalesi yapılıp yer tesliminden sonra 700 günde tamamlanması planlanan Haliç-Unkapanı Karayolu Tüneli sayesinde, tarihi yarımada Unkapanı üzerinden Şişhane, Kasımpaşa, Karaköy güzergâhına bağlanarak kara ulaşımı tamamen su altında kurulacak bir tünel ile sağlanacak. Proje ile birlikte Haliç kıyısına yeni rekreasyon ve yeşil alanlar kazandırılacak. Bu alanlarda parklar, oyun ve spor alanları, yürüyüş yolları, etkinlik alanları yer alacak ve bölge sosyal yaşama açılacak. Karaköy çıkışında bulunan Perşembe Pazarı ve çevresi de yeniden düzenlenecek. 

TARİH CANLANIYOR

Çevre düzenlemesi sırasında tarihi yapılar ön plana çıkarılacak. Mimar Sinan’ın inşa ettiği Sokullu Mehmet Paşa Camii ve çevresi, Saliha Sultan Çeşmesi ve çevresi düzenlenip canlandırılacak. Altyapı çalışmaları devam eden Alibeyköy - Eminönü tramvay hattı projesi çevre düzenlemesi tamamlandığında Haliç’te sosyal yaşam canlanacak. 
Unkapanı Karayolu Tünel Geçiş Projesi tamamlandığında mevcut köprü kaldırılarak yaya ulaşımı Karaköy’den Kasımpaşa’ya oradan da Hasköy’e kadar kıyıdan yapılacak yaya yollarıyla sağlanacak. Yer yer yüzer iskeleler ve bunlar gemi ulaşımına uygun halde açılır kapanır biçimde inşa edilerek tersaneye deniz ulaşımı devam ettirilecek.

NEREYE YAPILACAK?

Kadir Has Üniversitesi’nin hemen yanından başlayacak tünel, Kasımpaşa’daki Haliç Tersanesi’nin yanından çıkacak. Burada Kasımpaşa Sütlüce Tüneli ile bağlanacak. Çift yönlü trafiğin akacağı tünelin çıkış noktaları döner kavşaklarla alternatif yollara ulaşacak.