Eğer bir eFoil tahtası alarak rüzgarlar ve dalgalardan bağımsız olarak dilediği zaman sörf yapabilen sporcular arasına katıldıysanız sizi kutlarız. Bu deneyimin geleneksel sörften daha eğlence dolu ve keyifli olacağından emin olabilirsiniz. Ancak bunun aynı zamanda uzun ömürlü bir deneyim olması için, eFoil tahtanıza düzenli olarak bakım yaparak kullanım ömrünü uzatmanız gerekir. Aşağıda, yüksek teknoloji ürünü hydrofoil tahtanızı korumak ve ömrünü uzatmak için yararlanabileceğiniz bakım ipuçları paylaşıyoruz. Resmî SiFly online web sitesinde https://sifly.global/ daha fazla ipucu bulabilir, modeller ve tasarımlar hakkında detaylı bilgi edinebilirsiniz.

Efoil sörf tahtalarının ömrü ne kadardır?

eFoil tahtalar farklı malzemeler kullanılarak imal edilir; bu malzemelerin türü, kullanım ömrünün ne olacağını da belirleyecektir. Bu bağlamda, bir eFoil (e Folyo) tahtanın büyük bir kısmının kapalı hücreli köpükten ve karbon fiberden oluştuğunu söyleyebiliriz. Bunlar oldukça dayanıklı materyallerdir ve kolay kolay yıpranmazlar. Bir kazaya uğramadıkları takdirde ve bakım yaptığınız sürece eFoil tahtaları yıllar boyunca sorunsuz bir şekilde kullanmanız mümkündür.

Kullanım ömrü daha kısa olacak tek eFoil parçası, lityum iyon bataryadır. Bu, teknik olarak cep telefonlarında da kullanılan bataryalarla aynıdır, sadece daha büyük ve daha ağırdır. Pil, eFoil tahtanın içerisindeki özel bir bölmede bulunur ve su geçirmeyecek biçimde tasarlanmıştır. Kullanıcı tarafından değiştirilmesi veya çıkartılıp taşınması mümkündür, nitekim tasarım olarak sapı olan küçük bir çantaya benzer.

Bu bataryanın kullanım ömrü, eFoil tahtanın bakım sıklığına, depolanma koşullarına ve kullanım sıklığına göre değişecektir. Bu bağlamda, şu tespitleri yapabiliriz:

  • Pil özellikleri: Lityum iyon bataryaların bir şarj döngüsü ömrü vardır. Diğer bir deyişle, kullanıcı hiçbir hata yapmasa bile belirli sayıda şarj tamamlandıktan sonra kullanılmaz hâle gelirler. Bu, tüm lityum iyon piller için geçerli bir durumdur;
  • Şarj döngüsü: Toplam döngünün kaç şarjda tamamlanacağı pilin kapasitesine göre değişiklik gösterir. Ancak genel olarak bunun 300 döngü olduğunu söylemek mümkündür. 300 kez şarj edildikten sonra batarya performans sorunları yaşamaya başlar ve kullanım süresi azalır;
  • Zararlı etmenler: Ancak, düzenli olarak bakım yapmamak veya bataryaya tuzlu su sızması gibi sorunlar, bu sürenin çok daha kısalmasına neden olabilir. Keza, eFoil tahtayı yanlış şekilde depolamak veya bakım ipuçlarını dikkate almamak da kullanım süresinin azalmasına neden olacaktır.

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, bunlar değiştirilebilir bataryalardır. Yani eFoil tahtanızı değiştirmeden sadece bataryasını yenileyebilirsiniz. Ancak bunu mümkün olduğunca geç yapmak için aşağıdaki ipuçlarına göz atmanızı öneririz.

Efoil tahtaları nasıl daha uzun zaman kullanabilirsiniz?

Tahtanızın kullanım ömrünü uzatacak bakım ipuçlarımız arasında şunlar yer alıyor:

  • Gövde bakımı: eFoil'in dış kısımlarını, özellikle de motoru temiz suyla durulayın. Bu bakım çalışmasını her kullanımdan sonra yapmayı unutmayın. Batarya bölümü veya başka bir kısım içerisinde tuzlu su, kum veya herhangi bir birikinti kalmamalıdır. Yıkadıktan sonra suyu süzdürün ve bir havluyla kurulayın;
  • Batarya bakımı: Özellikle bataryanın tahtaya bağlandığı konektörlere dikkat edin. Bunlar üzerinde tuzlu su veya birikinti kesinlikle kalmamalıdır. Aksi takdirde, uzun vadede paslanmaya ve bataryanın çalışmamasına neden olabilir.

Elektrikli sörf tahtaları için bakım ipuçları

  1. Detaylı bakım: Tahtanızın lastik contalarını muhakkak kurulayın ve gerektiğinde yağlayın. Aynısını sıkıştırma mandalları ve menteşeler gibi hareket eden parçalar için de yapın.
  2. Depolama: Uzun süre boyunca kullanmayacaksanız bataryayı çıkartarak tahtanızı kuru, serin ve doğrudan güneş almayan bir yerde saklayın. Bunu yapmadan önce tahtanın her yerinin tamamen kuru olduğundan emin olun. Tahtanızı bir köşeye bırakıp gitmeyin. Hem depolama hem de taşıma için ürünle birlikte gelen çantayı kullanın. Doğrudan UV ışınlarına veya aşırı sıcaklığa maruz kalmak, tahtada kalıcı hasara neden olabilir.
  3. Kumanda bakımı: Uzaktan kumandayı kullanmak eğlencelidir ancak onun da bakım görmesi ve doğru şekilde saklanması gerekir. Kumandanızı güneş ışığı altında kesinlikle bırakmayın.