Borsa, bir hisse senedi, tahvil bono, altın ve örneğini daha da çoğaltabileceğimiz yatırım ürünlerinin değiş tokuşunun yapıldığı pazarlar olarak da ifade edilebilir. Fakat borsa denilince, herkesin aklına ilk olarak hisse senetleri geliyor. Borsada en çok alım satımı yapılan ürünler, şirket hisse senetleri olduğu için borsalar, bu ürünler ile özdeşlemiş durumdadır.

 

Borsa nasıl oynanır diye merak edenlerin, ilk bilmesi gereken konulardan birisi bu fiyatların nasıl oluştuğu olmalıdır. Bu ciddiye alınması gereken yatırım türünün, temel bilgileri arasındadır.

Fiyatlar Borsada Arz ve Talebe Göre Şekillenir

Bir hisse senedi analiz işlemi yaparken, ilgili hisse senetlerinin yanında ilk olarak onların fiyatlarını görürüz. Ve bu fiyatlar anlık olarak değişir. Peki, bu değişmeyi sağlayan nedir? Bu tür piyasalar tamamen arz ve talep göre fiyatlanan piyasalardır. Bizim bir hisse senedi yanında gördüğümüz fiyatı yukarı doğru değişmesi, o kağıda olan talebin o an arttığını ifade eder.

Böylelikle kağıdı elinde bulunduran ve satma isteğindeki yatırımcılar, kağıtları belli bir fiyattan satışa koyar. Bu kağıtlar o fiyatlardan alıcı buldukça, yükselmeye devam eder. Böylelikle kağıdın ortalama bir fiyatı oluşur. Aynı durum düşen kağıtlar için tam tersi şeklindedir. Borsa ile ilgili temel bilgiler edinildikten sonra borsada nasıl yatırım yapılır kısmına geçilebilir.

www.borsaegitim.com