Astım hastalığı kişilerin üst solunum yollarını etkileyen bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Astım sorunu yaşayan kişiler nefes alma konusunda sorun yaşamaktadır. Kronik bir rahatsızlık olarak ele alınması ve tedavi edilmesi gerekmektedir. Astım belirtileri birden fazla olmaktadır. Bu hastalık yetişkinleri veya çocukları etkileyebilir. Ayrıca çevresel koşullarda astımı olayını tetiklemektedir.
Şehrin kirli havası, tütün kullanımı, bünyenin alerjik yapısı astımı tetiklemektedir. Astım hastalığını belirtileri şunlardır;
Normalden uzun süren öksürük
Sık yaşana öksürük
Göğüste hırıltı
Nefes darlığı sorunu
Nefes alma sırasında ıslık benzeri bir ses çıkarmak
Göğüste ağrı hissi

Astım Teşhisi ve Yapılması Gerekenler

Astım nedir diye araştırılmaktadır. Bu hastalık kişinin nefes yolunun daralması ile birlikte nefes almak sorunu yaşaması durumudur. Astım ile ilgili pek çok araştırma yapılmış ama nedeni tam olarak tespit edilememiştir. Bu hastalığın genetik olduğu düşünülmektedir. Ama kişinin yaşadığı ortam hastalığı tetikler ve ilerlemesine neden olur.

Astım belirtisi görülür görülmez doktora başvurmak gerekir. Çeşitli tanı yöntemleri ile hastalığın teşhisi konulmaktadır. Astım hastalığını tepkileri her kişide farklı olmaktadır. Alerjisi olan hastalar risk altındadır. Alerji testleri ve görüntüleme cihazları ile hastalığın teşhisi yapılmaktadır. Bu hastalığın tam bir tedavisi bulunmamaktadır. Kişilerin hastalığı tetikleyici ortamlardan kaçınması gerekir. Ayrıca ilaçların düzenli kullanımı gerekmektedir.

Astigmatik Teşhisi

Astigmatik gözde yaşanan bir görme problemidir. Bu durum korneanın şeklinin bozulması sonucu ışığı düzgün kıramaması durumudur. Astigmatlık nedir dendiğinde kornea yapısında oluşan bozulmanın bulanık görmeye neden olması olarak tanımlanmaktadır. Işığın retinaya yansıması üzerinde etki ettiği için kişinin bulanık görmesine neden olmaktadır. Bu göz probleminin birden fazla nedeni olabilir. Yapılan araştırmalar sonucunda bu hastalığın nedenleri şu şekilde belirtmektedir;
Genetik faktörler
Doğum sırasında yaşanan travmalar
Kornea tabakasını etkileyen hastalıklara maruz kalmak
Enfeksiyon geçirmek
Kafa travması yaşamak
Göze darbe almak
Hatalı göz ameliyatı
Astigmat Tedavisinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Astigmat hastalığı kişilerin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Astigmatın iki farklı türü bulunmaktadır. Astigmat tedavi aşamasında bu noktaya önem verilmektedir. Miyop ve hipermetrop olarak adlandırılmaktadır. Miyop uzağı görememe, hipermetrop yakını görememe sorunudur.

Astigmat testi ile doğru teşhis konulmaktadır. Test sonrası farklı yöntemlerden birisi kullanılmaktadır. Kontak lens, göz içi lens veya gözlük kullanımı söz konusu olmaktadır. Kişinin bu seçimi doktoru ile birlikte yapması doğru olmaktadır. Göz muayenesi sonrası göz testi yapılmaktadır. Bu test gözlerin ışığa odaklanma konumunu tespit etmektedir. Bu tespit ile birlikte hastanın net görüşünü sağlayacak olan optik malzeme numarası belirlenir. Kişinin belirli bir mesafeden bazı şeyleri okuması istenmektedir.

Ayak Şişmesinin Geçmesini Sağlayan Yöntemler

Ayak şişmesi yaralanma gibi durumlar sonucunda olabilir. Herhangi bir yaralanma olmadan ayak şişmesi sorunu yaşanıyorsa bu bir hastalık belirtisi olabilmektedir. Ayak şişmesinin yaşlılarda sıklıkla görüldüğü bilinmektedir. ayak şişmesi neden oluyor diye araştırılmaktadır. Bu durum kilolu kişilerde görülebilir. Yeme alışkanlıkları ve kilo problemi ayaklarda şişlik oluşturmaktadır. Kişinin kan dolaşımı sorunu varsa bu da ayak şişmesine neden olmaktadır.

Kişilerin uzun süre hareketsiz olması ayak şişmesi sorunu yaratabilir. Kilo ile bu durum birleştiğinde ayak şişmesi dolaşım problemleri nedeniyle kaçınılmaz olmaktadır. Ayakta şişlik olmasının bazı nedenleri olabilmektedir. Bu nedenler;
Ayakta kan pıhtısı
Hormonsal değişiklikler
Damar azlığı
Lenf sistemi sorunları
Çeşitli yaralanmalar
Siroz hastalığı
Gut hastalığı
Ayak şişmesi dediğimizde bir kaç neden karşımıza çıkmaktadır. Bu durumda yapılacak birkaç yöntem bulunmaktadır. Kişiler evde bu yöntemleri kendileri uygulayabilir. Bacaklarını yüksek bir yer uzatarak oturmak ve aşağıya doğru sarkıtmamak gerekir. Şişliğin inmesi için ayakların kalp seviyesinin üstünde olmasına dikkat etmek gerekmektedir.

Kişilerin spor yapması da şişliğin inmesine yardım eder. Bacaklarda şişlik olması beslenme ile ilgili olabilmektedir. Kişilerin fazla tuz tüketmesi sağlık sorunları yaratmaktadır. Ayrıca ödem yaptığı için bacaklarda şişlik olur. Şişlik bir bacakta olabileceği gibi her iki bacakta da olabilir.

Hormonsal Değişiklik Sonucu Ayak Şişmesi

Hamilelikte ayak şişmesi sıklıkla yaşanan bir problem olmaktadır. Bu hamilelik sürecin bir parçası olmaktadır. Çünkü bu dönemde hormonsal olarak vücutta değişiklikler olmaktadır. Östrojen ve progesteron hormonları değişimi vücutta farklılıklara neden olabilir. Hamilelik döneminde bu hormonlar sürekli değişmektedir. Kişinin adet döngüsü de bozulduğu için ayaklarda şişme yaşanmaktadır.