Türk Hava Yolları'nın İstanbul'u küresel havacılık pazarının en önemli merkezlerinden biri haline getirecek İstanbul Havalimanı'na taşınması sürecinde bölgedeki gayrimenkul piyasası da hayli hareketlendi. İstanbul Havalimanı'na yakın Göktürk, Mithatpaşa ve Mimar Sinan mahallelerine taşınma talepleri geçen yıla göre yüzde 100'den fazla artı.  Özellikle son bir ayda Göktürk ve Kemerburgaz mahallelerinde 1+1 Kiralık Daire Fiyatları %30 oranda arttığı gözlemlenirken, satılık dairelerde ise bir değer değişimi şuanlık değişmedi.


Arnavutköy'de Bolluca ve Boğazköy İstiklal mahalleleri, Sarıyer'de Zekeriyeköy mahallesi, Başakşehir'deyse yeni havalimanına yakın Kayabaşı mahallesi nüfusu en çok artan mahalleler oldu. Havayolu çalışanlarının yoğunlukla yaşadığı Bakırköy, Bahçelievler, Bağcılar ilçelerindeyse özellikle Atatürk Havalimanı'na yakın olan Yeşilköy, Şirinevler ve Siyavuşpaşa gibi yerlerde taşınma talepleri yüzde 94 arttı.


TAYAKADIN REVAÇTA
TSKB Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Makbule Yönel Maya, İstanbul Havalimanı'nın gerek ülke gerekse İstanbul için jeopolitik ve stratejik açıdan oldukça önemli bir proje olduğunun altını çizdi. Maya, "Projenin gayrimenkul piyasasına etkisi devam edecek. Gayrimenkul piyasasına olan etkileri açısından bakıldığında projenin ilk etkisi imarı olmayan arazilerin satışlarındaki trend ve değerlerindeki artı yönlü değişim şeklinde gerçekleşti. Bu anlamda Tayakadın, Yeniköy, Durusu ve Karaburun gibi bölgeler, arazi satışlarından ilk olarak etkilenen bölgeler oldu" şeklinde konuştu.

GÖKTÜRK  EN GÖZDE SEMT
İnşaatın başlamasıyla birlikte konut piyasasında hareketlenme olduğunu belirten Maya, "Göktürk, Kemerburgaz, Bahçeşehir, Ispartakule, Kayaşehir ve Arnavutköy ilk talep gören ilçeler oldu. Özellikle son 3 yılda bu bölgelerde yapılan konut projelerinde İstanbul Havalimanı en önemli pazarlama argümanı olarak kullanıldı. Bölgede artacak olan istihdama karşılık bu bölgelerin cazibesi daha da artacak" diye konuştu.

ARSALAR 10 YILDA 100 KAT DEĞERLENDİ
Tapu.com Kurucu Ortağı Emre Erşahin, 2014'te temelleri atılan İstanbul Havalimanı'ndan etkilenen ilçelerin başında Çatalca'nın geldiğini belirterek, "Çatalca'da yer alan konutlarda son 4 yılda yüzde 50'ye yakın değer artışı meydana geldi. Konut değer artışların yanı sıra arsa fiyatlarında da yükseliş gözlemliyoruz. Havaalanının ilk yapım haberlerinden beri düşündüğümüzde son 10 yıllık perspektifte birkaç 100 katına çıkan arsa birim maliyetleri söz konusu. Önümüzdeki dönemde arsaların değer artışı yavaşlasa da yatırımcılar için hâlâ fırsat sunmaya devam edecek" diye konuştu.

CİDDİ YATIRIM FIRSATI SUNUYOR
Emre Erşahin, Kayaşehir'de de emlak fiyatlarının son 4 yılda, yüzde 40 arttığına dikkat çekti. Erşahin, "Kayaşehir'de toplu konut projeleri ile birlikte son 4 yılda yüzde 40 artış meydana geldi. İstanbul Havalimanı güzergâhındaki konutlar ciddi yatırım fırsatları sunuyor. Örneğin Göktürk ve Kemerburgaz'da son 4 yılda yüzde 30 artış yaşandı" ifadelerini kullandı.