Folik asit de B12 vitamini gibi her canlı hücrede DNA , RNA ve protein sentezi için gerekli önemli bir vitamindir. Karaciğerde konjuge halde depolanan folik asit gıdalarla alındığında ince barsaklarda emilime hazırlanır.İnce barsak hücrelerince Aktif formu olan tetrahidrofolata indirgenir ve emilir. Folik asitin biyolojik işlevleri çok önemlidir.Eksikliğinde başta kan hücreleri olmak üzere hızlı üremesi olan sistemlerde bozukluklara yol açmaktadır.

Folik asit eksikliğinin sebepleri:

1. Hızlı büyüme dönemlerinde ihtiyacın artması,

2. Metabolizma hızının arttığı durumlar(tiroid hastalıkları, kronik hastalıklar, kanser vb)

3. Emzirme ve gebelik

4. Sindirim sisteminde emilim bozukluğu olan hastalıklar(malabsorbsiyon) arasında Türkiyede en sık görülen Çölyak hastalığı

5. Alkolizm ve aşırı alkol tüketimi( günde 80 gr ve üstü)

6. Bazı kan hastalıkları(hemolitik anemiler) ve cilt hastalıkları

7. Bazı ilaçlar(metotrexate,trimetoprim,sülfosalazin,epilepsi ilaçları) Hangi belirtilere sebep olur? Halsizlik çabuk yorulma unutkanlık, baş dönmesi, dilde ağrı ve hassasiyet başlıca belirtilerdir.Bu belirtiler B12 eksikliğinde de görülebilir .Ayrıca saptanarak tedavi edilmelidir.


Folik asit eksikliğinin en ciddi hasar verdiği dönem gebeliktir.Folik asit eksikliğiolan gebelerin bebeklerinde beyin omurilik sisteminin gelişiminde bozukluklar ve anomaliler görülür. Folik asit eksildiğinde kanda homosistein yükselerek ateroskleroza(damar sertliğine) zemin hazırlar.

Tam kanıtlanmamakla beraber folik asit eksikliğinde başta akciğer rahim vekolon kanseri olmak üzere bir çok kanser türünde artış olabileceği düşünülmektedir.

Folik asit gıdalarda yeterince bulunmaktadır.En fazla dana ve tavuk karaciğerinde olmak üzere ayrıca ıspanak, taze portakal suyu,yeşil tane bezelye,karnabahar,marul,yumurta,ekmek ve pirinçte bulunmaktadır.

Eksikliğinin tedavisi her hastada farklı olabilmektedir.Beraberinde b12 vitamin eksikliğinin saptanıp tedavi edilmesi önemlidir.

Sağlıklı keyifli günler…