Alt ve üst çenenin sağlıklı bir kapanış ilişkisi içerisinde olması gerekir. Sağlıklı bir kapanış ilişkisi demek; üst dişlerin alt dişleri kutu kapağı şeklinde örtmesi demektir. Bu ilişkinin bozuk olması, etkili çiğneme fonksiyonunun sağlanamamasına, eklem problemi oluşumuna ve bazı solunum sıkıntılarına sebebiyet vermektedir.

Çene yapısındaki bozuklukların en sık karşılaşılan sebebi üst çenenin dar olmasına bağlı olarak görülür. Bu sorun düzeltilmediği sürece beraberinde birçok sorunun da ortaya çıkmasına sebebiyet verir. Büyük sağlık sorunlarına neden olmadan, bir an önce tedavi edilmesinde fayda vardır.

Üst çenenin genişletilmesi için yapılan işlem, ameliyatsız üst çene genişletme işlemi olarak bilinir. Peki Ameliyatsız Üst Çene Genişletme Hangi Durumlarda Yapılır?

Çene üzerinde yapılacak olan değişiklikler;  kemikten, damak yapısından ve dişlerde bulunan şekil bozukluklarına bağlı olarak yapılabilir. Öncelikle üst çenenin durumu değerlendirilir ve sonra, çene genişletme işleminin ameliyatsız mı yoksa ameliyat ile mi gerçekleştirileceğine karar verilir.

Bununla beraber, ameliyatsız olarak gerçekleşmesi beklenen üst çene genişletme işlemleri için:

●     Kişinin üst çenesinde bulunan darlık olarak da ifade edilen sorunun, çok yoğun ölçüde zarar vermiyor olması ve kişinin bu sorunla yaşayabiliyor olması gerekir.

●     Bazı durumlarda üst çenesi genişletilmek istenen kişi, ameliyat olmak ve özellikle de çene ameliyatını kaldırmak için yaşı küçük olabilir. Buna benzer durumlarda ameliyatsız üst çene genişletme tedavisi değerlendirilir.

●     Kullanılacak olan aparatlar, ameliyat olunmasına gerek bırakmayacak şekilde üst çenenin genişlemesine yardımcı olabilir. Bu tür durumlarda ilk olarak ameliyatsız yöntem uygulanır.

●     Damak yapısında gözlemlenen bozukluklar da üst çenenin dar olmasına neden olabilmektedir. Damağın düzeltilmesi ile birlikte çene yapısı da düzeltilebilir.