Karideslerde ölümcül radyoaktif alarmı

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), sezyum-137 riski nedeniyle dokuz eyalette satılan dondurulmuş karidesleri geri çağırdı. Southwind Foods, LLC tarafından piyasaya sürülen çiğ ve pişmiş ürünler, olası radyoaktif kontaminasyon şüphesiyle raflardan toplatılıyor.

FDA’dan genişletilmiş geri çağırma kararı

FDA’nın Perşembe günü yayımladığı duyuruda, karideslerin 17 Temmuz – 8 Ağustos tarihleri arasında Alabama, Arizona, Kaliforniya, Massachusetts, Minnesota, Pensilvanya, Utah, Virginia ve Batı Virginia’da satışa sunulduğu belirtildi. Sand Bar, Arctic Shores, Best Yet, Great American ve First Street markaları altında satılan ürünler şüpheli grupta yer aldı.

Yetkililer, geri çağrılan ürünlerin sınırlı miktarda olduğunu ve uygulamanın gönüllü şekilde başlatıldığını açıkladı. Şirket ise şu ana kadar herhangi bir hastalık vakasının rapor edilmediğini duyurdu.

Walmart ürünleri de listede

Hafta başında Walmart mağazalarında satılan Great Value marka çiğ dondurulmuş karidesler de aynı şüphe nedeniyle geri çağrılmıştı. FDA, Southwind Foods ve Great Value markalı ürünlerin Endonezya merkezli BMS Foods tarafından paketlendiğini ve bu işletmede denetimlerde ciddi ihlaller tespit edildiğini bildirdi.

İthalat askıya alındı

FDA, BMS Foods’un tesislerinde ürünlerin sağlıksız koşullarda üretildiğini, bunun da Federal Gıda, İlaç ve Kozmetik Yasası’nı ihlal ettiğini açıkladı. Kurum, sorun çözülene kadar şirketin karides ürünlerinin ABD’ye girişine izin verilmeyeceğini belirtti.

Yetkililer ayrıca, şu ana kadar ABD’de satışa sunulan ürünler arasında doğrudan Sezyum-137 pozitif çıkan herhangi bir numuneye rastlanmadığını da vurguladı.

Radyoaktif izotop büyük risk taşıyor

ABD Çevre Koruma Ajansı’nın verilerine göre Sezyum-137, yüksek miktarda maruz kalındığında ciddi sağlık sorunlarına yol açabiliyor. Uzmanlar, bu radyoaktif izotopun yanıklara, akut radyasyon hastalığına ve uzun süreli maruziyetlerde ölüme kadar varabilen sonuçlar doğurabileceğini belirtiyor.

Takip süreci devam edecek

FDA, sürecin yakından izlendiğini ve risk boyutlarının belirlenmesi için sektörle koordineli çalıştıklarını açıkladı. Gerekli görülmesi halinde yeni tedbirler alınacağı ifade edildi.