ABD ve İran Ateşkesi Uzatma Konusunda Anlaştı

ABD ve İran, Pakistan arabuluculuğunda imzalanan İslamabad Mutabakatı kapsamında 17 Ağustos’ta sona ermesi planlanan 60 günlük ateşkesin uzatılması konusunda anlaşmaya vardı. Pakistan hükümeti kaynakları, tarafların uzatma süresi üzerinde görüşmelerini sürdürdüğünü açıkladı.

ATEŞKESİN UZATILMASI KONUSUNDA ANLAŞMA SAĞLANDI

Pakistan hükümeti kaynakları, Washington ve Tahran’ın mevcut ateşkes süresinin uzatılması konusunda mutabakata vardığını bildirdi. İslamabad Mutabakatı kapsamında belirlenen 60 günlük sürenin gelecek hafta dolacak olması nedeniyle taraflar, ateşkesin devamına ilişkin yeni bir düzenleme üzerinde çalışıyor.

UZATMA SÜRESİ İÇİN MESAJ TRAFİĞİ SÜRÜYOR

Arabuluculuk sürecine yakın kaynaklara göre ABD ve İran, ateşkesin uzatılmasını kabul etti ancak uzatmanın ne kadar süreyle yapılacağı henüz netleşmedi. Tarafların, arabulucular üzerinden mesaj alışverişinde bulunarak süre konusunda görüşmelerini sürdürdüğü aktarıldı.

ABD VE İRAN ARASINDA KARŞILIKLI SALDIRILAR YAŞANMIŞTI

ABD ve İran arasında daha önce 8-24 Temmuz tarihleri arasında karşılıklı askeri saldırılar gerçekleşmişti. Washington İran’daki hedeflere saldırılar düzenlerken, Tahran da Ürdün, Bahreyn ve Kuveyt'in de aralarında bulunduğu bazı Arap ülkelerindeki ABD askeri tesisleri ve unsurlarına yönelik saldırılar gerçekleştirmişti.

Taraflar arasındaki ateşkes sürecinde güvenlik garantileri ve Hürmüz Boğazı'ndan geçiş özgürlüğü gibi konuların müzakerelerde öne çıktığı belirtilmişti.