Ülkemizi etkisi altına alan covid-19, birçok yerde olduğu gibi emlak sektörünü de olumsuz yönde etkiledi. Geçen yılın aynı ayına göre kıyaslandığında, konut satışları %31,6 oranında azalarak 81.222 ‘ye geriledi. Buna göre ipotekli konutların satışı da %66,5 oranla büyük bir düşüş yaşadı.

Özellikle ipotekli konut satışlarındaki durgunluğun sebebi, yükselen kredi faizleri olarak gösteriliyor. Uzmanlara göre bunun diğer bir nedeni, yanlış fiyat üzerinden satışa çıkarılan konutlar.  Sektörde hizmet veren pek çok danışman, çok düşük ya da çok yüksek fiyatlara konut satışı gerçekleştirmeye çalışıyor. Tam da bu noktada oluşan güvensizlik, yaşanan ekonomik zorluklarla beraber konut satışlarının durgunlaşmasına neden oluyor. Peki, sektörün canlanması ve konut satışlarının yeniden arttırılması için listede neler yer almalı?

Emlakçılıkta dijital dönüşüm şart!

KULER GAYRİMENKUL İNŞ. VE TUR. LTD. ŞTİ. kurucu/müdür Gülpınar Sami, dijitalleşmenin önemine dikkat çekerek, “Sektörde bulunan emlak ofisleri dijital pazarlamaya yönelik yeterince yatırım yapmıyor. Birçok emlak ofisinin web sitesi yok ve sosyal medya hesapları güncel olarak takip edilmiyor. Özellikle internet ve sosyal medya kullanımının artmasıyla birlikte daha bilinçli hale gelen tüketiciler, hizmet almak istediği acente hakkında kısa sürede bilgi toplayabiliyor. Tam da bu yüzden, sektöre yenilik katmak, iş ve çalışmalarımızı güncellememiz gerektiğine inanıyorum.” dedi.

Öte yandan pandemi döneminde emlakçılığın daha da zorlaştığını kaydeden Sami, önlemlerin yoğun şekilde alınması gerektiğinin altını çizerek, “Bu dönemde 360 derece fotoğraflama, uzaktan ziyaret ve gezinme gibi farklı çözümleri ele aldık. Amacımız toplum sağlığını korumak ve almamız gereken önlemleri aksatmayarak, çalışmalarımızı güvenle sürdürmek oldu. KULER olarak; her şeyden önce sağlık diyoruz. Mülk sahiplerinin değerleme taleplerini, doğru zaman ve uygun ortam koşullarında yanıtlamaya özen gösteriyoruz. Buna ek olarak aldığımız diğer bir önlem ise, mülkü ziyaret edecek olan emlak danışmanımızın HES kodu bilgisini, ziyaret öncesinde mülk sahibine iletiyoruz. Koronavirüs ile ilgili yaşanan kaygıyı en aza indirmek, alıcı ile satıcı arasında müzakere sürecini en güvenli şekilde yönetiyoruz.” diye de sözlerine ekledi.

Yeni dönemin yeni çalışma şartları

Yeni dönemde emlakçılık faaliyetleri ekstra çaba ihtiyacı doğuruyor. Sektöre, taşınmaz ticaretine yönelik aracılık sözleşmesi zorunluluğu getirilirken, yer gösterme belgesi düzenlemeyen danışmanlar, satıcıdan ve alıcıdan hiçbir şekilde hakkediş bedeli alamıyor. Birçok emlak ofisi yeniliklere ayak uyduruyor olsa da, bu kurallara bağlı çalışmayan acente sayısı hiç de az değil.

Yeni dönemde çalışma şart ve koşullara uyum sağlamak, tüm emlak danışmanları için büyük önem taşıyor. Bu şartlara göre hizmet veren emlak ofisi ve acentelerden destek almanız, satış ve kiralama sürecini hızlandırabilir. Doğru yeri belirlemek için, internet üzerinden kapsamlı şekilde araştırma yapmanız çok önemli.