Meclis’te dün akşam milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Yıldırım, Yavuz Sultan Selim Köprüsü’nün dünyanın en geniş açıklıklı köprüsü olduğunu, üzerinde 4 gidiş, 4 geliş, karayolu ve 2 tren hattı bulunduğunu söyledi.

Köprünün tabliye yerleştirme işinin yüzde 95 seviyesinde olduğunu, ana kablo montajının yüzde 97’yi geçtiğini, genel gerçekleşmenin yüzde 88’e ulaştığını açıklayan Yıldırım, buna etrafındaki 115 kilometre bağlantı yollarının da dahil olduğunu vurguladı.

Yıldırım, “Bu haliyle köprümüz 2016’nın ilk yarısında tahmini nisan, mayıs ayında hizmet vermeye başlayacaktır. Bu köprünün ve bağlantı yollarının hizmete girmesiyle İstanbul’daki şehir içi ağır vasıta trafiği tamamen kuzeydeki köprüye aktarılmış olacak. Birinci, ikinci köprü daha ziyade küçük araçlara tahsis edilecek, trafik sıkışıklığı bir anlamda biraz daha rahatlayacaktır” dedi.

UCUZ YAKIT DOPİNGİ

Kabotaj hattında taşınan yolcu sayısında, yakıt ucuzlamasıyla yüzde 61 artış olduğunu vurgulayan Yıldırım, araç sayısının yüzde 95, yük taşımasının yüzde 74 arttığını bildirdi. Yıldırım, ÖTV’siz yakıt uygulamasıyla sektöre yaklaşık 3,5 milyar kaynak aktarıldığını belirtti. Kruvaziyer taşımacılıkta yüzde 56 artış sağlandığını vurgulayan Yıldırım, “Ülkemize gelen 12 limandaki yolcu sayısı 580 binden 1 milyon 800 bine ulaştı” dedi.

KAZALAR 3 KAT ARTTI

Yıldırım, geçen 12 yıl içinde motorlu taşıt miktarının 8,5 milyondan 20 milyona çıktığını, karayollarındaki trafiğin 3 kat artığına dikkati çekti. Karayollarındaki kazaların da 3 kat arttığını, buna karşın ölümlü kazaların yüzde 63 azaldığını belirten Yıldırım, “Bu da yolların standardının geliştirilmiş olmasından. Kazalarda yol kusuru artık arka sıralarda yer alıyor. Kazaların birinci ve öncelikli nedeni insan hatası olarak önümüze çıkıyor” dedi.


Körfez Köprüsü'nün açılış tarihi de belli oldu

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın 2016 yılının Nisan ayında ulaşıma açılacağını açıkladığı İzmit Körfez Geçiş köprüsünde kara üzerindeki son tabliye dev yüzer vinç tarafından yerine yerleştirildi. Köprüde ana kablonun döşenmesi işlemi biterken önümüzdeki günlerde deniz üzerindeki tabliyelerin montajına geçilecek.

İstanbul-İzmir arasındaki yolun 3,5 saate inmesini sağlayacak 433 kilometrelik uzunluğundaki projenin şu ana kadar yüzde 52’lik bölümünün tamamlandığı belirtildi. Öte yandan alınan sıkı iş güvenliği tedbirleri sayesinde bugüne kadar ölümlü hiçbir kazanın yaşanmadığı köprü şantiyesine, "Düşme tehlikesi olan yerlerde kesinlikle selfie çekmeyiniz" ibareli uyarı tabelaları asıldı. Geçtiğimiz haftalarda iki genç önce yapımı süren 3. Boğaz Köprüsü kule vinçlerine, ardından da bir iş merkezinin çatısına çıkarak çektikleri selfie fotoğraflarla gündeme gelmişlerdi.


KARADAKİ SON TABLİYE YERİNE TAKILDI

GEBZE-Orhangazi-İzmir otoyol projesinin en önemli bölümü olan İzmit Körfez Geçiş Köprüsü inşaatı tüm hızıyla sürüyor. Köprünün kara üzerindeki son tabliyesi dün yüzer vinç yardımıyla yerine yerleştirildi. Böylece köprünün kara üzerindeki viyadüklerde bulunan tabliyelerinin tamamı takılmış oldu. Köprüye giriş ve çıkışta kullanılacak viyadüklerde ise asfaltlama çalışmalarında ise sona yaklaşıldığı belirtildi.


ANA KABLO TAMAMLANDI

Öte yandan köprü tabliyelerini taşıyacak olan ana kablonun döşenme işlemi ise tamamlandı. 330 bin metre ince çelik telden oluşan ana kablonun sıkıştırma işlemlerinin de tamamlanmak üzere olduğu belirtildi

DEV KAYNAK ÇADIRLARI YAPTIRILIYOR

Dev projede araçları taşıyacak olan deniz üzerindeki tabliyelerin döşenme işlemeni önümüzdeki günlerde başlanacağı belirtildi. Çalışmaların hava şartlarından etkilenmemesi için kaynak yapılacak alanların üzerini kapatacak dev çadırlar yaptırıldığı belirtildi. Hazırlıkların tamamlanmasının ardından Kuzey ve Güney kuleler ile orta bölümünde aynı anda tabliyelerin yerleştirilmeye başlanacağı belirtildi.

YENİ UYARI TABELALARI KONDU

Bu arada köprü inşaatının başladığı günden bu yana alınan iş güvenliği önlemleri sayesinde hiçbir ölümlü kazanın yaşanmadığı şantiyede, yeni bir uyarı tabelası dikkat çekiyor. Geçtiğimiz haftalarda iki gencin önce yapımı devam edilen 3. boğaz köprüsü şantiyesine girerek köprü ayaklarındaki vinç üzerinde, ardından da bir iş merkezinin çatısında selfi fotoğraf çektirmeleri şantiyedeki iş güvenlik uzmanlarını harekete geçirdi. Şantiye içinde asılan "Düşme tehlikesi olan yerlerde kesinlikle selfie çekmeyiniz" ibaresi bulunan uyarı tabelaları asıldı.

433 KİLOMETRELİK PROJENİN YÜZDE 52’Sİ TAMAMLANDI

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından Yap-İşlet-Devret modeli ile ihale edilen Gebze-Orhangazi-İzmir (İzmit Körfez Geçişi ve Bağlantı Yolları Dahil ) Otoyolu Projesi, 384 kilometre otoyol ve 49 kilometre bağlantı yolu olmak üzere 433 kilometreyi kapsıyor. Yapım çalışmalarının devam ettiği Gebze-Gemlik kesiminde yüzde 90, Gebze-Orhangazi-Bursa kesiminde ise yüzde 82, Kemalpaşa Ayrımı-İzmir kesiminde yüzde 75 olmak üzere dev projenin tamamında yüzde 52’lik fiziksel gerçekleşme sağlandığı belirtildi. Projede toplam 7.908 personel ile birlikte 1.568 adet iş makinesinin çalıştığı öğrenildi.

GEÇİŞ ÜCRETİ ŞU AN İÇİN 35 DOLAR ARTI KDV

Toplamda 2 bin 682 metre olarak planlanan köprünün orta açıklığının 1500 metre olacağı ve dünyanın en büyük orta açıklığa sahip dördüncü köprü olacağı belirtildi. Köprü bittiğinde 3 gidiş ve 3 geliş olmak üzere 6 şerit olarak hizmet verecek. Köprüde ayrıca bir de hizmet şeridi olacak. Körfez geçiş köprüsü tamamlandığında, şu anda körfezi dolaşarak 2 saat, feribot ile 1 saat olan körfez geçiş süresi ortalama 6 dakikaya inecek. İzmit Körfezi Geçiş Köprüsü 1.1 milyar dolarlık yatırımla gerçekleştiriliyor. Proje tamamlandığında halen 8-10 saat süren İstanbul-İzmir yolunun 3,5 saate inmesi ve karşılığında yılda 650 milyon dolar tasarruf sağlanması öngörülüyor.