Haftasonu düzenlenen etkinlikte, saz üstatları Derya Türkan ve Özer Özel, “Müzik’te ideoloji, sanat, zanaat ve sanatçının radikalliği” üzerine dinleyicilerle karşılıklı sohbet ettiler.

Derya Türkan, müziğin bir hayat olduğunu, müzikle uğraşanların zamanla sanatın diğer dallarına da ilgi duyduğunu belirterek, yıllardır gözardı edilen müzik kültürümüzün daha yeni yeni kendi mecralarındaki mekanlarda hayat bulduğunu söyledi.

Türkan, “Sanat Allah’ın gücüne ulaşmak isteyenlerin bunu başaramayıp sadece taklitle yetinmesinden ortaya çıkmıştır. Bir bakıma güzellikleri taklit etme neşesidir. Bütün bir dünya özel mekanlarda çocukça yapılan resimlerin peşinden gidiyor. Bu anlamda sanat kopyalamaktan başka bir şey değil. Sanat Allah’ı aramak gibi bir amacı olmadığı zaman başka yerlere gidiyor.” dedi.

Özer Özel ise sanatın kişilerin kendi yaptıkları değil ona muhatap olanların algıladıkları şekilde ortaya çıkan şeyler olduğunu ifade etti. Özel yaptığı konuşmada şunları söyledi : “Sanat mükemmelliğe yaklaşmak için sarfedilen çabalardır. Sanatçılar artık zanaat yaparak bunu bir para karşılığında yapılan iş haline getirdiler. Bilgi para karşılığında satılır ama sanat satılmaya başlandığında ölür. Sanatçı bu yüzden radikal olmak zorundadır.”
Sohbet, ideolojilerin müzik ve sanattaki yerine değinildikten sonra İstanbul kemençesi ve tanbur ile mini bir konserle sona erdi.