Erdek Gezi Rehberi

Balıkesir’in popüler tatil noktaları arasında yer alan Erdek, aynı zamanda hem şehrin hem de Türkiye’nin en eski tatil yerlerinden biridir. Hem uzun süreli tatiller hem de hafta sonu kaçamakları için elverişli olan ilçe, antik kenti, tarihi yapıları, plajları ve yeşil alanları ile farklı zevklere hitap edebilmektedir. Yaz tatillerinin yanı sıra elverişli iklimi ile yılın dört mevsimi ziyaretçilerini ağırlayan Erdek’te gezilecek yerlerin yanı sıra, özel lezzetler tadacağınız restoranlar, eğlenceli gecelere ev sahipliği yapan mekanlar ve katılabileceğiniz keyifli festivaller yer almaktadır.

Erdek Gezilecek Yerler

Kyzikos Antik Kenti Kapıdağ Yarımadası’nın Anadolu sahili ile birleştiği noktada Dolionlar tarafından kurulmuştur. Tarih severlerin oldukça dikkatini çeken bu antik kent, ilçe merkezine 9 km mesafede yer almaktadır.

Seyit Gazi TepesiErdek ve gün batımı manzarası ile meşhurdur. Çuğra Plajı’nın bitiminde yer alan tepe, 103 metre yüksekliğe sahiptir.

Çuğra PlajıErdek’in altın kumlara sahip kıyı şeridinin bitiminde yer almaktadır. Palmiyelerle çevrili plaj, gündüz güneşlenmek ve denize girmek isteyenlerin odak noktası olurken, akşam saatlerinde ise plaj çevresinde yer alan kafe ve restoranlar konuklarını ağırlamaktadır.

Şehir Surları Kyzikos Antik Kenti’ni savunma amacı ile inşa edilmiştir. Demirkapı mevkiinden başlayan şehir surları, körfeze kadar uzanmaktadır.

Kurbağalı Plaj Askeri Gazino ile Seyit Gazi Tepesi arasında yer almaktadır. Mavi Bayrak ödüllü plaj 1 km uzunluğa sahiptir.

Zeytinli Ada Erdek Limanı’nın 250 metre açığında yer almaktadır. Yalnızca 8 dönüm alana sahip olsa da 4 kilise, 1’er tane manastır ve vaftizhane, 2 hamam ile bu binaları kullananlara ait sosyal yapıları ile şehrin tarihine ışık tutmaktadır.

Açık Hava Müzesi Kyzios Antik Kenti’nde gerçekleştirilen kazı çalışmaları sonucunda bulunan Helenistik ve Roma dönemlerine ait kalıntıları sergilemektedir. 1948 yılında kurulan açık hava müzesi, ilçe merkezine yakın konumdadır.

Kastri Mevkii Kamplar Plajı devlete ve özel sektöre ait çok sayıda tesise ev sahipliği yapmaktadır. Zeytin ve iğde ağaçlarıyla kaplı bu doğa harikası yerin asıl adı Gedeve’dir. Sığ ve Mavi Bayraklı plaj, sakin bir tatil geçirmek isteyenlerin odak noktasıdır.

Ocaklar Plajı ilçe merkezine 6 km uzaklıkta kendisi ile aynı adı taşıyan köyün sınırları içerisinde yer almaktadır. Sığ denizi ile dikkat çeken plaj yüzme olanaklarının yanı sıra çeşitli su sporlarına da olanak sunmaktadır.

Kirazlı Manastırı1895 yılında inşa edilmiştir. Kyzikos halkının ana tanrıçaya adadıkları tapınağın yerine inşa edilen yapı, geçmişte Rumlar tarafından dini merkez olarak kullanılmıştır.

Kapıdağ Yarımadası Erdek’in bulunduğu tüm alanı kaplamaktadır. Erdek sınırları içerisinden çıkarak, tüm yarımadayı keşfetmek isterseniz, rehberle gezmeniz önerilmektedir.

Paşa Limanı Adası Erdek’in karşısında yer alan Marmara Adaları’ndan biridir. Marmara Denizi’nin ikinci büyük adası olan Paşa Limanı Adası, Osmanlı Dönemi’nde sinir hastalığı geçirenlerin dinlenme noktası olarak kullanılmıştır. Günümüzde şarapları ve balıkları ile meşhurdur.

Anıt Ağaç1860 yılında dikilmiş bir fıstık çamıdır. Kurbağalı SahiliNeyyire Sıtkı Caddesi üzerinde yer almaktadır.

Erdek’te Ne Yenir?

Kumpir, Erdek’te en çok tüketilen seçeneklerden biridir. İlçeye özgü bir lezzet olmasa da özellikle sahil kenarında adım başı bir kumpirciye rastlayabilirsiniz.

Balık ve deniz ürünleri ise salaş restoranlardan, şık restoranlara kadar farklı mekanlarda sunulan lezzetler arasında yer almaktadır. Balıkla birlikte sunulan kırmızı soğana ise mutlaka her tabakta rastlanmaktadır. Midye dolma ve midye tava da ilçenin vazgeçilmezlerindendir.

Şarap ise Erdek’in içecekleri arasında en meşhurudur. Ziyaretiniz sırasında burada üretilen şaraplardan mutlaka tatmanız önerilmektedir.

Denizhan Balık Keyfi, Erdek sahilinde konuklarını ağırlamaktadır. Gün batımı manzarasına karşı lezzetli seçenekler sunan restoranın balık çorbası, özel soslu kalamarı ve fener kavurması meşhurdur.

Prestij Tekne Restaurant da ilçenin iddialı balık restoranları arasında yer almaktadır. İşletmenin fener şiş ve midye dolması en çok beğenilen lezzetleri arasında yer almaktadır.

Hoca’nın Yeri, salaş mekanlardan hoşlananların Erdek’teki ilk tercihleri arasındadır. Kumsalda yer alan bu işletmenin taze balıkları dikkat çekmektedir.

ÖGS Tost, özellikle öğlen yemeklerinde atıştırmak isteyenlere doyurucu lezzetleri ile hizmet vermektedir. İşletmede birbirinden lezzetli tost çeşitleri sunulmaktadır.

Durak İskender ise Erdek klasikleri arasında yer almaktadır. Lezzetli İskender’i ile ön plana çıkan mekanda kebap seçenekleri de sunulmaktadır.

Tat Fırın ise Erdek’te canı tatlı çekenlerin vazgeçilmez adresidir.

Erdek Gece Hayatı

Erdek, yaz tatillerinin vazgeçilmez noktaları arasında yer alır ve genellikle yerli turistleri ağırlamaktadır. Bu nedenle gece hayatı da yerli turistlere yönelik şekilde gelişmiştir ve Haziran  -  Eylül ayları arasında hareketlidir.

BarniRock Bar, Erdek’in en eğlenceli mekanları arasında yer almaktadır. Gecenin geç saatlerine kadar kaliteli müzikler eşliğinde dans edebileceğiniz barın, içecek menüsü de beğenilmektedir.

Kaya TheRock, Erdek’te gece hayatının nabzının attığı işletmedir. Seyit Gazi Tepesi’nde yer alan işletme, 3500 kişi kapasitesi ile aynı zamanda ilçenin en büyük gece kulübü olma özelliğine sahiptir. Ünlü sanatçıların performanslarını burada dinleyebilirsiniz.

Albatros Bar, deniz manzarasına karşı içeceğinizi yudumlarken, canlı müzik eşliğinde eğlenebileceğiniz popüler bir işletmedir.

GoniaBeach Club, Ocaklar mevkiinde DJ performansları ile ön plana çıkmaktadır.

Aspava ise rakı – balık keyfi yapmak isteyenleri, lezzetli ürünleri ve seçkin atmosferi ile ağırlamaktadır.

Erdek Festivalleri ( Etkinlikleri ) ve Erdek’e Ne Zaman Gidilmeli?

Erdek Zamanı Festivali, her yıl Ağustos ayında düzenlenmektedir. Erdek’in tek festivali olma özelliğine sahip bu organizasyon, Erdek Belediyesi tarafından desteklenmektedir. Bir hafta boyunca devam eden festivalde Türkiye’nin ünlü sanatçılarının konserleri eğlenceli anlar yaşatmaktadır. Erdek Zamanı Festivali kapsamında ayrıca halk oyunları gösterisi, kortej yürüyüşü, Roman gecesi, Yunan gecesi, bisiklet turları, tiyatro oyunları, bale gösterileri ve yarışmalar düzenlenmektedir.

Erdek ılıman Marmara iklimi etkisi altındadır. İlçede yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlı geçer. İklimsel özellikleri değerlendirildiğinde ilçede yılın dört mevsimi keyifli tatiller yapmak mümkündür. Okulların kapanması ile en yoğun dönemini Haziran – Eylül ayları arasında yaşayan ilçede deniz sezonu Mayıs ayında açılır. İlkbaharda 25 derece olan deniz suyu sıcaklığı yaz aylarında 32 dereceye kadar çıkar. Kalabalıktan hoşlanmayan ya da sakin bir doğa tatili yapmak isteyenler içinse en uygun dönemler Eylül – Ekim ayları arası olur. Dilerseniz tatilinizi Erdek Zamanı Festivali tarihlerine denk getirebilir ve birbirinden keyifli organizasyonlarla unutulmaz anlar yaşayabilirsiniz.

Konaklamanız İçin Erdek’in Popüler Otelleri

Çetin PrestigeResort Balıkesir Havaalanı’na 126 kilometre, Erdek ilçe merkezine 7 kilometre mesafede yer almaktadır. Denize sıfır konumu ile avantaj sağlayan tesisin özel plajı, 3 adet açık yüzme havuzu ve aquaparkı bulunmaktadır. Yarım pansiyon konseptinde hizmet veren tesiste, 119 oda mevcuttur. Tesisin detaylarına otelleri.net adresinden ulaşabilirsiniz.

Kırtay Hotel Erdek ve Bandırma ilçe merkezlerine 16 kilometre uzaklıktadır. Oda kahvaltı konseptinde hizmet veren tesiste, 56 oda bulunmaktadır. Denize sıfır konuma sahip tesisin özel kum plajı, 1 adet açık yüzme havuzu ve 1 adet çocuk havuzu hizmet vermektedir. Otel detayları otelleri.net aracılığıyla incelenebilir.

AgrigentoResort Hotel Erdek’e 1 km, Bandırma’ya 15 km, havaalanına 130 km mesafede yer almaktadır. Konuklarına rahat edecekleri olanaklar sunan tesisin 120 odası bulunmaktadır. Tesis yarım pansiyon konseptinde hizmet vermektedir. Denize sıfır konumda, özel plajı ile konuklarını ağırlayan AgrigentoResort Hotel, açık ve kapalı havuzu, su kaydırağı ile farklı eğlence seçenekleriyle otelleri.net adresinde yer almaktadır.

Pınar Otel Balıkesir il merkezine 111 kilometre, Erdek ilçe merkezine 6 kilometre, Balıkesir Koca Seyit Havaalanı’na 158 kilometre mesafede yer almaktadır. Denize sıfır konumdaki tesisin plajı ve 2 adet iskelesi hizmet vermektedir. Oda kahvaltı ve yarım pansiyon hizmet seçeneklerine sahip Pınar Otel’de, 77 oda mevcuttur. Tüm tesis bilgileri otelleri.net sayesinde öğrenilebilir.

Tuana Otel Erdek Erdek ilçe merkezine 1 kilometre, Balıkesir Koca Seyit Havaalanı’na 173 kilometre mesafede yer almaktadır. Denize sıfır konumu ile dikkat çeken tesisin özel kum plajı kusursuz yaz tatilleri için hizmet vermektedir. Oda kahvaltı konseptine sahip tesiste, farklı beklentilere hitap edecek şekilde tasarlanmış 45 oda mevcuttur. Otelin diğer bilgilerine otelleri.net adresinden ulaşılabilir.