Aslında, bilim kurgu ilk yaz aylarında 19. yüzyılın sonlarında kendini buldu. Jules Verne, H. G. Wells ve Isaac Asimov, bu tür teknolojinin önemli temsilcileri arasındadır, ütopik ve sıklıkla distopik atmosferlerin öngörülemeyen gerçekleşmesindeki teknolojik gelişmeler sayesinde mümkün olmaktadır.

Bununla birlikte, sinema sektörüne baktığımızda, bilim kurgu türünün özellikle son on yılda ivme kazanarak geliştiğini görüyoruz. Peki, pek çok açıdan okuyucularına veya izleyicilerine ekstra hayali bir bakış açısı sunan ve böylece çekiciliğine cazibe katan bu tür ne tür mesajlar veriyor? Sanatkaravani.com’da hakkında detaylı yazılar bulabilirsiniz.

Bilim Kurgu Nelerden Faydalanır?

Evrim tarihi boyunca, insanlar bir sabit unsurla kazınmıştır: merak. Gördüğü her şeyi keşfetme arzusu ve bilinmeyene ulaşma arzusu, insanlık tarihi boyunca birçok gelişme için kapı açılmasına rağmen, zaman geçtikçe gerçekleşmiştir; insanlık, merak adı altında keşfettiği her şeye dokunur ve kendi amaçları için kullanmaya çalışır. Burada bulunan kültür-doğa İkilemi ve halefi ikilemler (kadın-erkek, siyah-beyaz, alt sınıf-aristokrat sınıf gibi) bilim kurgunun temel yapısını oluşturur.

Eserlerde, insanlığın ‘her şeyi biliyorum’ tavrının eleştirel bir tavırla yok edildiğini görüyoruz. Çünkü teknolojiye hakim olmaya çalışsa da, bu düzenin bir parçası olarak üstün bir konuma ulaşamaz. Ancak, elbette, bunun farkında olan yazar veya yönetmen, kıyamet vizyonunu yerleştirerek işi baştan tasvir etmeyi başarıyor.

Merak Duygusunun Sonucu Bilim Kurgu

Merak etme isteğimize direnmeden bu karanlık distopik hikayeleri tekrar okur ve takip ederiz. Çoğu zaman bu karanlık geleceğin çok yakın olduğunu fark etmiyoruz. Bilim kurgusunun, her şeyi bildiklerini düşünen ve eleştirel tutumlarına sadık kalarak mümkün olan en kısa sürede hiçbir şey bilmediklerini düşünen insanlara anlatabileceğini umuyoruz.

Dolayısıyla bilim kurgu içerisinde yer alan bilinmezlik ve merak duygusu insanoğlunun daha yıllarca bu türle ilgilenmesine sebep olacak. Sinema filmlerinden çizgi romanlara kadar daha bir çok türde bilim kurgu etkilerini sıklıkla göreceğiz.

Gelmiş geçmiş en iyi bilim kurgu filmleri için: https://sanatkaravani.com/gelmis-gecmis-en-iyi-bilim-kurgu-filmleri/