Kartalkaya’daki Grand Kartal Otel Yangını Davasında İlk Durum
Bolu’nun Kartalkaya Kayak Merkezi’nde bulunan Grand Kartal Otel’de yaşanan ve 78 kişinin hayatını kaybettiği, 133 kişinin yaralandığı faciaya ilişkin açılan davanın ilk duruşması yarın Bolu 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başlayacak. Dava kapsamında toplam 32 sanık hakim karşısına çıkacak.
Ağır Hapis Talepleri
İddianamede, otel sahibi ve yöneticiler dahil 13 sanık için “olası kastla öldürme” ve “olası kastla yaralama” suçlarından, her bir ölüm ve yaralanma için ayrı ayrı olmak üzere toplamda 1998 yıla varan hapis cezaları isteniyor. Diğer 19 sanık ise teknik personel, kamu görevlileri ve firma çalışanlarından oluşuyor. Bu kişiler “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçlamasıyla 22 yıl 6 aya kadar hapisle yargılanacak.
Duruşmalar İçin Özel Salon Hazırlandı
210 müşteki ve 32 sanığın yer aldığı dava dosyasının büyüklüğü nedeniyle Bolu Adliyesi duruşma salonları yetersiz kaldı. Bu nedenle Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı, Bolu Sosyal Bilimler Lisesi spor salonunu geçici duruşma salonuna dönüştürdü. 700 kişi kapasiteli salonda güvenlik kameraları, gelişmiş aydınlatma ve elektrik altyapısı, jeneratör ve UPS sistemleri kuruldu. Ayrıca, SEGBİS sistemi ve UYAP bağlantısı için internet hattı sağlandı. Akustik düzenlemeler yapılarak zemin halıyla kaplandı ve modern ses sistemleri yerleştirildi. Duruşmalar için 14 günlük süre ayrıldı.
Yangının Çıkışı ve Yayılması
Bolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan ve mahkemece kabul edilen 98 sayfalık iddianamede yangının çıkışı ve yayılışına dair ayrıntılı teknik tespitler yer alıyor. Yangının, otelin dördüncü katındaki restoranda bulunan elektrikli ızgaranın iç haznesinde saat 03.17 civarında çıkan küçük bir parlamayla başladığı belirtiliyor. Alevler, çöp kovası ve LPG hortumuna sıçrayarak kısa sürede kontrol dışına çıktı. LPG gazının tutuşmasıyla yangın 03.26’da şiddetlendi.
Yangının hızla yayılmasında tavanlarda kullanılan vernikli OSB paneller ve ahşap kaplamaların etkisi olduğu, mutfak personelinin otoparka açılan kapıyı açık bırakmasının da yangının yayılmasına zemin hazırladığı kaydedildi. Yapısal eksiklikler arasında kaçış merdivenlerinin yetersizliği, gaz tahliye sisteminin bulunmaması, acil durum anons sisteminin devre dışı olması ve yangın algılama sistemlerinin çalışmaması öne çıktı. Ayrıca personelin yangına müdahale konusunda yeterli eğitimi almadığı, yangın tatbikatlarının yapılmadığı ve kaçış yönlendirmelerinin eksik olduğu tespit edildi.
Tüm bu eksiklikler sonucunda yangın sırasında çıkan zehirli gazların hızla üst katlara ulaştığı ve otelde bulunan birçok kişinin kaçış imkânı bulamadan yaşamını yitirdiği vurgulandı.
Sorumluluklar ve Sanıklar
İddianamede otelin sahibi Halit Ergül, eşi Emine Mürtezaoğlu Ergül, kızları Elif Aras ve Ceyda Hacıbekiroğlu ile yöneticiler Emir Aras, Zeki Yılmaz, Ahmet Demir, Kadir Özdemir, Cemal Özer ve Mehmet Salun’un teknik altyapı ve yangın güvenliği önlemlerini almakta ihmalkar oldukları belirtildi.
Bunun yanı sıra Bolu Belediyesi Başkan Yardımcısı Sedat Gülener, İtfaiye Müdür Vekili Kenan Coşkun, itfaiye eri İrfan Acar, otelin teknik ve idari personeli ile LPG bakım görevlileri, iş güvenliği uzmanları ve sertifikasyon firması çalışanları da soruşturmada sorumlular arasında yer alıyor.