Havacılıkta ilk kayıt yapmaya yarayan sistemlerden biri olan kara kutunun yakında araçlara da gelecek olması, kara kutu sistemi hakkında merakları arttırdı. Pervanelerin uçaklarda dönüşünü kaydeden bu sistem aslında ilk olarak Wright Kardeşler tarafından geliştirilmiştir. İkinci Dünya savaşı sonuna kadar çok yaygın olarak kullanılan bu karar kutu sistemi teknolojinin de gelişmesiyle günümüze uyarlanmıştır. Temel çalışma prensibi de pervanelerin dönüşünü kayıt altına almaktır.

Kara Kutuların Çalışma Prensibi Nasıldır?

  • Kara kutu sistemi içerisinde önemli olan uçaklarda bulunan veri toplayan algılayıcılardır.
  • Algılayıcıların hesapladığı hız, yükseklik, kabin basıncı, motor gücü ve benzeri verilerdir.
  • Katı halde bulunan bellek cihazlarında parametre sayısı 700’e kadar çıkar. Oysa manyetik bant kayıtlarında  bu sayısı sadece 100’dür.
  • Ortalama bir yolcu uçağında bu veri 250’ye yakındır.
  • Algılanılan veriler Uçuş Veri Edinme Birimine gönderilir.
  • Bu veriler de uçağın arkasında bulunan kara kutu denilen yerde depolanır. Olası bir kazadan sonra da veriler incelenerek kaza tespiti bu sayede yapılmış olur.

Kara Kutuların Teknik Malzemesi Çok Sağlam

Birçok uçak kazasından sonra uçaktan sağlam kalan tek parça kara kutular olur. Bu da onların ne kadar sağlam bir malzemeden üretildiğinin ispatı niteliğindedir. Çünkü çok fazla ısıya, şiddetli çarpmaya, düşmeye ve benzeri etkilere dayanıklı olan kara kutuların her bir malzemesi de özenle üretilir. Pek çok değişik malzeme kullanıldığı için güçlendirilen kutular bu nedenle kazalardan sonra sağlam kalabilmektedir.

Kara kutuların üzerinde genelde yansıtıcılar bulunur. Su altında konumları da bu sayede belli olur ve su altına giden bir kara kutuda bulunabilir. Dikkat çeken renklere boyansa bile yıllardır adı kara kutu olarak bilinmektedir. Vericiler ve kutunun içindeki her şey suya da dayanıklı olması düşünülerek üretilmiştir.

 Bu kutuların alternatif kullanım alanlarından biri de otomobiller olduğu için günümüzde bu kara kutuların, otomobillere de koyulması konuşulmaktadır. Hatta birkaç otomobil firması yeni ürettiği araçlara kara kutu teknolojisini yerleştirdiğini bile söyledi. Ayrıca otomobillere yerleştirilen kara kutuların, uçaklarda olan kara kutulardan çok daha basit bir çalışma prensibi olduğu söylenebilir.