İstanbul'da deniz ulaşımını engelleyen lodos nedeniyle denizde dev dalgalar oluşurken, Şehir Hatları, İDO ve BUDO bazı seferlerini iptal etti. İskele kepenklerinin kapatılması dikkat çekerken, pek çok vatandaş sabah saatlerinde mesaiye yetişmek için zor anlar yaşadı. İGDAŞ da vatandaşları muhtemel baca gazı zehirlenmelerine karşı uyardı.

İstanbul'da gece saatlerinde şiddetini arttıran lodos, hayatı olumsuz etkiliyor.  

Lodos nedeniyle dev dalgaların oluştuğu İstanbul Boğazı kıyılarında, dalgaların sahile çarpmasıyla su seviyesi 3-4 metre yüksekliğe kadar çıktı.



Üsküdar sahilde yürüyüş yapan vatandaşlar dalgaların kıyıya vurmasıyla ıslanmamak için çaba sarfetti.

Bazı vatandaşlar koşarak geçmeye çalışırken, bazı vatandaşlar da yolun karşısından yürümeye devam etti. Dalgalardan sahilde bulunan çay bahçeleri etkilendi. Sandalyeleri deviren dalgalar bazı vatandaşlar tarafından ilgiyle izlendi.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün dün yaptığı açıklamada, "Güney yönlerden rüzgarların bu gece saatlerinde kuzey iç ve batı kesimlerde kuvvetli (30-50 km/saat), Marmara’nın batısında yer yer fırtına, Perşembe Marmara, Ege, Karadeniz İç Anadolu ile Akdeniz bölgesinde kuvvetli ve yer yer fırtına şeklinde (50-80 km/saat yer yer 90 km/saat) esmesi bekleniyor.

Cuma günü de rüzgarın doğu bölgelerde güneyli yönlerden kuvvetli yer yer fırtına şeklinde eseceği tahmin ediliyor. Kuvvetli rüzgarların oluşturabileceği başta soba ve doğalgaz kaynaklı zehirlenmeler olmak üzere, ulaşımda aksamalar, çatı uçması, ağaç ve direklerin devrilmesi gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır" denilmişti.




LODOS MARMARA'DA DENİZ ULAŞIMINI OLUMSUZ ETKİLEDİ

Marmara Denizi'nde, dün akşam saatlerinde başlayan ve etkisini sürdüren lodos nedeniyle yerli ve yabancı bandıralı bazı şilepler yollarına devam edemedi.

Hızı zaman zaman 90 kilometreye ulaşan lodostan olumsuz etkilenen 27 şilep ve tanker Tekirdağ'ın Şarköy ilçesi sahillerinde demirledi.

Gemi personeli de zaman zaman 5 metreye ulaşan dalgalar yüzünden karaya çıkamadı. Gemilerin, hava koşullarının düzelmesinin ardından rotalarına göre hareket edeceği belirtildi.

Bu arada, fırtına balıkçıları da olumsuz etkiledi. Lodos nedeniyle dün ava çıkamayan tekneler, bugün de Şarköy, Mürefte ve Hoşköy balıkçı barınaklarında demirledi.

Meteoroloji yetkilileri şiddetli fırtınanın etkisini sürdürmesinin beklendiğini, vatandaşların meydana gelecek olumsuzluklara karşı dikkatli olmaları gerektiğini bildirdi.

BURSA'DA LODOS ALARMI

Bursa’da dün gece başlayan ve saatteki hızı 60 kilometreyi bulan şiddetli lodos hayatı olumsuz etkiliyor. Lodos sebebiyle karbonmonoksit gazından zehirlenen çok sayıda insan hastaneye kaldırıldı. Tabelaları uçurup ağaçları kıran lodosta, vatandaşlar yürümekte zorlandı. Sabah işlerine gitmek için evinden çıkan insanlar, lodosun etkisiyle zaman zaman durmak yada yol kenarındaki direklere tutunmak zorunda kaldı.

Şehrin bir çok yerinde tabelalar uçtu, ağaçların dalları kırıldı, çöp bidonları devrildi. Bazı bölgelerde ise elektrik direklerinin zarar görmesi sonucu elektrik kesintileri yaşandı. İtfaiye ve UEDAŞ ekipleri vatandaşlardan gelen ihbarlara yetişmeye çalıştı. Lodosun tahribatlarına alışık olduklarını söyleyen Bursalılar, herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması için yetkililerin daha fazla önlem almasını istedi.

Meteoroloji yetkililerinden alınan bilgiye göre, saatteki hızı zaman zaman 60 kilometreyi bulan lodos, bugün ve yarın aralıklarla devam edecek. Öğleden sonra sağanak yağmur bekleniyor. Kent merkezindeki hava sıcaklığının ise 17 derece ölçüldüğü bildirildi.


ÇANAKKALE' DE FIRTINA VE YAĞMUR


Çanakkale'de gece yarısı kuvvetli esmeye başlayan lodos, ada seferlerini olumsuz etkilerken, sabah aniden başlayan sağanak yağmur ise kentte yaşayanlara zor anlar yaşattı. Meteorolojinin yaptığı uyarılar sonrası kuvvetli lodos, Çanakkale'de gece yarısından itibaren etkili olmaya başladı.

Gökçeada'dan Kabatepe'ye saat 07.00 ve Bozcaada'dan Geyikli'ye saat 07.30 seferleri, fırtına nedeniyle yapılamadı. Ayrıca, Gestaş Deniz Ulaşım A.Ş. tarafından Kabatepe'den Gökçeada'ya saat 10.00 ve Geyikli'den Bozcaada'ya saat 10.00 seferlerinin de fırtına nedeniyle yapılamayacağı duyuruldu. Yine Çardak-Lapseki arasındaki feribot seferleri de saat 01.00'den itibaren sabaha kadar yapılamadı. Lapseki-Gelibolu, Çanakkale-Eceabat ve Çanakkale-Kilitbahir arasındaki feribot seferlerinde herhangi bir aksama yaşanmadı.

L
ODOS BİTERKEN YAĞMUR BAŞLADI

Sabaha dek etkili olan lodos fırtınası saat 08.30'da aniden bastıran kuvvetli sağanak yağmurla etkisini yitirdi. Ancak yağmur, okula gitmek üzere evlerinden çıkan öğrenciler ile işlerine gitmek için yollara koyulan vatandaşlara zor anlar yaşattı. Sağanak yağış, kısa sürede bazı caddelerde su birikintisine neden oldu.Görüntü Dökümü


ZEHİRLENME UYARISI

Öte yandan İGDAŞ, İstanbul genelinde etkili olan kuvvetli lodos nedeniyle vatandaşları uyardı. İGDAŞ'tan yapılan açıklama şöyle:

"Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden alınan bilgiye göre İstanbul genelinde kuvvetli lodos etkili olacaktır. Lodosun Perşembe gününden itibaren etkisini artırarak fırtınaya dönmesi beklenmektedir. Rüzgarın etkisi ile oluşabilecek karbonmonoksit (baca gazı) zehirlenmelerine karşı bacalı doğalgaz cihazı kullanıcılarının, cihazlarını kullanırken dikkatli olmaları gerekmektedir. Bacaların sızdırmazlığı ve çekişi mutlaka kontrol ettirilmelidir. Ayrıca doğalgaz kullanıcılarının kombi, soba, şofben gibi yakıcı cihazların bulunduğu mekânda yatmamaları da önem arz etmektedir. Cihazların bulunduğu mekândaki hava alışverişini sağlayan menfezlerin de kesinlikle kapatılmaması gerekmektedir. Vatandaşlarımızın bu konuda gereken hassasiyeti göstermelerini bekler, sağlıklı ve konforlu günler dileriz."