Gıdı Aldırma Nedir?
Artan kilolar, genetik faktörler ya da ilerleyen yaş ile birlikte insan vücudunda yağ birikmeleri ya da deri sarkmaları gibi durumlar görülmeye başlayabilir. Yağ birikiminin en sık gözlendiği noktalardan biri de çene altı olan gıdı bölgesidir. Gıdı bölgesinde oluşan yağlanma, kişi için kozmetik açıdan rahatsızlık verici bir görüntü oluşturabilir. Bu görüntüden uzaklaşmayı sağlayabilecek çeşitli operasyonlar ve eritme işlemleri mevcuttur. Bu işlemler ve yöntemler hakkında daha fazla bilgi almak için yazının devamını takip edebilirsiniz.


Gıdı Nedir?
Gıdı, tıp literatüründe mandibula olarak da adlandırılan alt çenenin altında biriken yağlı tabakaya verilen isimdir. Genellikle kilo alımı ile birlikte kendini gösteren gıdı, kişiyi görüntü anlamında rahatsız edebilen estetik bir problemdir. Fakat gıdı sadece fazla kilo ile ilişkili değildir. Aynı zamanda yaşlanmaya ya da genetik faktörlere bağlı olarak fazla kilosu olmayan bireylerde de gıdı oluşabilir. Özellikle obezite hastalarında gıdı sarkması görülmektedir. Bu durum, sağlık riski oluşturmayan ve tedavi edilmesi gerekmeyen bir durum olsa da sıklıkla kozmetik açıdan beğenilmez ve çoğu kişide memnuniyetsizlik oluşturur. Bu gibi durumlarda gıdıyı yok etmek için yapılabilecek bir takım işlemler bulunur. Gıdıda bulunan yağ dokularının çıkarılması, boyun germe ya da enjeksiyon ile yağların eritilmesi gibi yöntemler, sıklıkla kullanılan gıdı aldırma işlemleridir. Gıdı aldırma işlemi sonrası kişinin kazanımları genel olarak şunlardır:

  • Daha yüksek özgüven
  • Daha genç görünüm
  • Sıkı bir boyun
  • Net ve yağsız bir çene hattı
  • Çift çene görüntüsününden kurtulmak


Gıdı İçin Liposuction
Submental liposuction olarak da bilinen gıdı liposuction, bölgesel bir yağ alma şeklidir. Gıdı bölgesinde oluşan yağ hücreleri, çene altında açılan bir kesi yoluyla bölgeye yerleştirilen ince bir tüp yardımıyla vakumlanır. Çene altındaki yağların kalıcı olarak giderilmesine yardımcı olan bu yöntem hızlı ve etkili bir seçenektir. Fakat bu işlem için kişinin cilt esnekliğinin yeterli olması gerekir ki yağ alımından sonra kendini toparlayabilsin. Gerekli görülen durumlarda liposuction işlemine ek olarak cilt germe işlemi de gerçekleştirilebilir. Yağ alımı ile sarkan derinin tedavisi için genellikle bu işleme başvurulur. Çene bölgesinde liposuction uygulaması genelde ultrason enerjisi ile kullanılır. Liposuction tıpkı rinoplasti (burun estetiği) gibi giderek yaygınlaşan ve tercih edilen bir prosedür haline gelmiştir.


Gıdı İçin Liposuction Nasıl Yapılır?
Kısa süren bir işlem olan bu liposuction çeşidi için öncelikle kişinin doktor tarafından uygun bulunması gerekir. Kişi işlem için uygun bir adaysa prosedüre başlanabilir. Cerrahi işlem için öncelikle kişiye anestezik madde verilir. Sonrasında çene altına ya da kulak memesi arkasına bir ya da birkaç kesik atılır. Bu kesiklerden bölgeye kanül adı verilen ince bir tüp yerleştirilir. Kanül tüpünün diğer ucu vakumlu bir cihaza bağlıdır. Cerrah tarafından hareket ettirilen kanül yağ tabakasını parçalayarak vakumla çekilmesini sağlar. Bu işlem ile yağ tabaka alınırken çene altı şekillenir. İşlem bitiminde kesiler dikiş ile kapatılır. Ameliyat sonrası hafif morarmalar ve ağrı hissedilmesi normaldir. Oluşabilecek sorunlar hakkında kişiye doktor tarafından bilgi verilirken gerek görülürse taburculuk öncesi ilaç reçete edilebilir. İşlemden sonraki dönemde günlük hayata dönüldüğünde birkaç hafta süreyle çene sıkıştıran giysilerden ve aksesuarlardan uzak kalmak gerekir. Bu süreçte aynı zamanda egzersizlere de boyun kaslarını etkileyebileceği için ara vermek doğru olur.