Bankaların sunmuş olduğu kredi türleri, kredi kullanım amacına göre değişmektedir. İhtiyaç kredileri olarak bilenen krediler, tüketici kredileri olarak bilinmektedir. Bireysel tüketici kredileri için gerekli faiz oranı araştırmalarını ve karşılaştırmalarını yaptıktan sonra, başvuru için hangi şartların ve evrakların istendiğini öğrenmelisiniz.

Tüketici kredilerinde başvuru için istenen en önemli şartlardan birisi başvurucunun 18 yaşından büyük yani reşit olması istenmektedir. Gerekli şartları taşıdığınızı düşünerek yapacağınız başvuruların sorunsuz olması için hangi kredi üzerinden online başvuruları eksiksiz olarak yapabilirsiniz. Başvuruların eksiksiz yapılması, zaman kaybını önleyecek ve başvurunun ret edilmesinin önüne geçmiş olacaktır.

Kredi Başvuruları

Tüketici kredi türleri, ihtiyaç durumuna göre farklılık gösterdiği gibi kredi için aranan şartlar ve başvuru evrak türlerinde de farklılık gösterebilmektedir. Hangi kredi üzerinden kredi hesaplaması yaparak düşük faizli tüketici kredi türünü belirlediğinizde online başvurunuzu yapabiliyorsunuz. Başvurusun onaylandıktan sonra, bankaya bazı evrakları teslim etmeniz gerekiyor.

Bu belge türleri şunlardır;

  • Kimlik belgesi
  • Gelir belgesi
  • İkametgâh belgesi

Bankalar, bazı durumlarda, başvurucudan kefilde isteyebilmektedir. Kefil istenildiğinde, kefil olan kişiye de ait aynı belgelerin hazırlanması ve bankaya sunulması gerekiyor. Bankaya sunulacak olan gelir belgesi türü kişinin yaptığı işe göre değişebilmektedir. Maaşlı çalışanlar, maaş bordrosunu, serbest çalışanlar, ticaret sicil gazetesi, bilanço tablosu, vergi levhası gibi belgeler sunabilmektedir.

Kredinin Ret Edilmesi

İnsanlar, nakit paraya acil ihtiyaç duyduklarında, tüketici kredileri istedikleri paraları bulabilmeleri için en iyi yöntemlerden birisidir. Bankalara yapılan tüketici kredisi başvuruları, bankaların yapacağı değerlendirmeler sonucunda bazen ret edilebilmektedir. Kredi başvurularının ret edilmesinin nedenleri arasında, başvurucunun kredi notunun düşük olması ve riskli grupta değerlendirilmesi yer alır.

İstediğiniz bankadan ve düşük faiz oranları ile tüketici kredisi başvurusunda bulunabilmek için kredi hesaplamanızı ve ön başvurunuzu hangi kredi üzerinden yapabilirsiniz. Yaptığınız kredi başvurusu ret edilmişse, yaklaşık 21 gün bekledikten sonra tekrar başvuru yaparak kredi almayı deneyebilirsiniz.

Kredi Notunun Kredi Onayında Etkisi

Bankalar, tüketiciler tarafından yapılan tüm kredi başvurularında, ilk olarak, kredi notu hesaplamasını yaparlar. Her kişinin bir kredi notu vardır ve hesaplaması, kişinin bankalar üzerinde yaptığı ödeme işlemlerine göre belirlenir. Tüketicilerin, kredi notu hesaplanırken, son 5 yıl içerisinde, kredi kartı ya da kullanılan kredilerin geri ödeme hareketlerine bakılmaktadır. Ödemelerinde gecikme yaşayan ve cezalı ödemeler yapanların kredi notu düşük olacaktır. Bankalar ödemelerinde gecikmeler yaşayan müşterilerine kredi vermek istemezler. Tüketici kredisi başvurusu yaptığınızda da kredi notunuz düşükse banka kredi başvurunuzu onaylamayabilecektir. Kredi notu düşük olanlar, kredi notu yüksek olan kefiller göstererek ihtiyaçları olan kredileri almayı deneyebilirler.

Tüketici Kredilerinin Hesaplanması

Bankalar, tüketici kredileri kampanyalarını düzenlerken, geri ödeme vade sayısında belirli sınırlamalar yapmaktadır. Tüketici kredileri için hesaplama yaparken, kullanmak istediğiniz kredinin aylık geri ödeme miktarını gelirinize göre belirlemelisiniz. Gelirinize göre tüm aylık ödeme kalemlerini hesaplamaya katarak, tüketici kredisi için ihtiyacınız olan miktarı belirleyebilirsiniz. Hangi kredi üzerinden bankaların güncel kampanyalarına göre hesaplamalar yapabilirsiniz. Tüketici kredisini hesaplamasını yaparken, tüm masraf türlerini dikkate alarak en düşük faizli ve uygun geri ödemeli kredi veren bankaları tespit edebilirsiniz.

Kredi Masrafları

Bankalar, tüm kredi türleri için hesaplamalar yaparken, verilecek kredi miktarına ek olarak başka hesaplamalarda yapmaktadır. Tüketici kredileri ve diğer kredi türleri için aylık ödeme tutarına dosya masrafı, kredi için sigorta gideri eklenmektedir. Dosya masrafı gibi ek hesaplama kalemleri, banklar arasında farklı oranlarda kullanılabilmektedir. Düşük faizli ve en uygun kredileri, hangi kredi üzerinden tespit edebilir, gerekli hesaplamalarınızı yaparak başvuru yapmaya hazırlanabilirsiniz.