PKK'nın Silah Bırakacağı Tarih Netleşti: Hükümet Kanadında Yoğun Diplomasi
PKK’nın 11 Temmuz’da Süleymaniye’de silah bırakacağının kesinleşmesinin ardından hükümet kanadında temaslar hız kazandı. TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, aynı gün içinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve MİT Başkanı İbrahim Kalın’ı Meclis’te ayrı ayrı ağırladı.
Öcalan’ın Mesajının Ardından DEM Parti Tarihi Açıklamayı Yaptı
PKK’nın silah bırakma kararına ilişkin açıklama, terör örgütü elebaşı Abdullah Öcalan’ın yayımladığı tarihi video mesajın ardından geldi. DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan, yaptığı basın toplantısında, “Tarihi bir eşikteyiz; PKK 11 Temmuz’da Süleymaniye’de silah bırakacak” dedi. Bu açıklama, örgütün silahlı mücadeleyi sonlandıracağı tarihin ve yerin resmi olarak duyurulması bakımından bir ilk oldu.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Kurtulmuş'u Ziyaret Etti
Kritik gelişmelerin ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş'u Meclis’teki makamında ziyaret etti. Görüşme, basına kapalı gerçekleşirken, Kurtulmuş sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı TBMM'de ağırlamaktan büyük memnuniyet duydum. Sayın Cumhurbaşkanımızın, milli iradenin tecelligahı olan Gazi Meclisimizin çalışmalarına verdiği kuvvetli destek, bizler için büyük bir güç kaynağıdır. Zat-ı devletlerine, yeni dönemde seçilmem vesilesiyle başarı dilekleri için şükranlarımı sunarım” ifadelerine yer verdi.
MİT Başkanı Kalın'dan Meclis'e Kapsamlı Sunum
Günün ikinci kritik görüşmesi ise Milli İstihbarat Teşkilatı Başkanı İbrahim Kalın ile yapıldı. TBMM Başkanlığı tarafından yapılan açıklamada, Kalın’ın, “Terörsüz Türkiye” sürecine ilişkin Meclis Başkanı Kurtulmuş’a kapsamlı bir sunum yaptığı aktarıldı. Kabulde, silahların teslim süreci ve sonrasındaki yol haritasının yanı sıra Meclis bünyesinde kurulması planlanan “Terörsüz Türkiye Komisyonu” hakkında da görüş alışverişinde bulunulduğu belirtildi. Yaklaşık 1 saat 10 dakika süren görüşmenin içeriği basınla paylaşılmadı.
Siyasi ve Güvenlik Kurumları Yeni Sürece Odaklandı
PKK'nın silah bırakma kararı, Türkiye'nin son 40 yılına damga vuran terör meselesinde yeni bir dönemin kapılarını aralarken, devletin ilgili tüm kurumlarının koordineli çalışmalara başladığı görülüyor. Gözler şimdi, 11 Temmuz’da Süleymaniye’de yapılacak olan silah bırakma süreci ve sonrasındaki siyasi-güvenlik adımlarına çevrildi. Kamuoyunda ise gelişmenin Türkiye’nin iç barışına ve toplumsal huzuruna nasıl yansıyacağı merakla bekleniyor.