En lezzetli atıştırmalıklar arasında kendine yer bulan leblebi, ülkemizin yanı sıra dünyanın farklı ülkelerinde de sıklıkla tercih ediliyor. Farklı yaş gruplarındaki bireyler tarafından tüketilen kuruyemişler arasındaki yerini korumayı başarıyor.

Leblebi Nedir?

Kuru nohutlardan hazırlanılan leblebi, her zaman en fazla tercih edilen kuruyemişlerden bir tanesi. Nohutların leblebi haline getirilmesi için ilk aşamada suda bekletilerek yumuşatılmasının ardından da dikkatlice kavrulur.

Nohutların kavrulması aşamasında kabuk kısımları sertleşirken iç kısımları da kızarmaya başlar. Bunun sonucunda da sert kabuklu, çıtır ve kızarmış yapısı ile insanların karşısına çıkartılır. Leblebiler kendi içlerinde farklı çeşitlerde özenle hazırlanırlar. Böylece insanlar kendi damak lezzetlerin göre dilediklerini seçebilirler.

Leblebinin Besin Değeri

Yaşamını sağlıklı şekilde sürmek isteyenlerin, günlük öğünlerinde tükettikleri besinlerin yanı sıra çeşitli atıştırmalıklar konusunda da doğru seçimleri yapmak gerekir. Besleyici atıştırmalıklar arasında kendine yer bulan leblebi; farklı vitaminleri, mineralleri, proteinleri ve lifleri içerir.

100 gramlık leblebide yaklaşık olarak 350 – 400 kalori enerji, 15 – 20 gram protein, 45 – 50 gram karbonhidrat, 10 – 15 gram yağ, 10 – 15 gram lif, folat, B6 vitamini, C ve E antioksidan vitaminleri, magnezyum, demir, çinko, potasyum ve fosfor içerir. Tabi ki bu değerler çeşnisiz olarak sade hazırlanmış leblebiler için geçerlidir.

Leblebinin Sağlığa Yararları

Son derece sağlıklı atıştırmalıklar arasında kendine yer bulan leblebinin, insan sağlığına birbirinden farklı faydaları bulunur.

  • Yüksek miktarda protein ve lif içermesinden dolayı uzun süreler boyunca enerji sağlanmasına yardımcı olur. Lif sayesinde de sindirim sağlığı desteklenirken tokluk hissini de arttırır.
  • Sağlıklı yağlar içeren leblebi, bununla beraber doymamış yağ asidi bakımından da zengindir. Bu yağlar kalp sağlığını desteklerken kan lipid profiline de olumlu düzeylerde etki eder.
  • Çinko, magnezyum, fosfor gibi mineraller bakımından zengin olması sayesinde kemik sağlığını destekler ve kemik yoğunluğunu arttırarak osteoporoz riskini düşürür.
  • Leblebi genel olarak düşük glisemik indeksine sahip bir atıştırmalık olarak bilinir. Böylece leblebi tüketimi ile beraber kan şekerinin çok daha dengeli şekilde seyretmesini sağlar. Özellikle de diyabetli bireylerin kan şekerlerini kontrol altına almaları sağlanabilir.

Başlıca yukarıdaki konular olmak üzere çeşitli konularda etkileyici faydalar leblebi tüketimi ile beraber elde edilir.

Leblebi Çeşitleri

Günümüzde insanların damak tatlarına göre farklı leblebiler üretilmeye devam ediyor. Klasik tardaki leblebinin yanı sıra baharatlı leblebi, çikolata kaplı leblebi, ballı leblebi, tahinli leblebi, şekerli leblebi gibi farklı leblebi çeşitleri ortaya çıkıyor. Böylece sürekli olarak klasik tarzdaki leblebilerin yanı sıra istenilen çeşitli tatlar arasından seçimler yapılabiliyor.

Leblebi Nerelerde Kullanılır?

Son derece lezzetli kuruyemişler arasında kendine yer bulan leblebi, tek başına rahatlıkla tüketilebilmesinin yanı sıra farklı kuru meyveler ve kuru yemişler ile beraber karıştırılarak tüketilebilir. Bununla beraber farklı tatlılarda ve içeceklerde de yine leblebi tercih edilebilir.

Taze ve lezzetli kuruyemiş çeşitleri için hemen ziyaret edin! https://meraykuruyemis.com.tr/