İstanbul'da Özel Halk Otobüslerinden Grev Kararı: 22 Mayıs'ta Ulaşım Durma Noktasına Gelebilir

İstanbul Özel Halk Otobüsleri Esnaf Odası Başkanı Göksel Ovacık, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin (İBB) yaklaşık dört aydır ödeme yapmadığını belirterek, özel halk otobüslerinin 22 Mayıs Perşembe gününden itibaren sefere çıkmayacağını açıkladı. Toplam 3 bin 41 aracın kontak kapatacağı belirtilirken, kent genelinde ciddi ulaşım sorunları yaşanabileceği uyarısı yapıldı.

4 Aydır Ödeme Yok, Esnaf İflasın Eşiğinde

İstanbul’daki özel halk otobüsü esnafı, aylardır İBB’den ödeme alamadıkları gerekçesiyle büyük bir kriz yaşıyor. Göksel Ovacık, yaptığı açıklamada, esnafın maaşları ödeyemediğini, yakıt alamadığını ve araçların bakımının yapılamadığını belirtti. Ovacık, "Bildiğiniz gibi 4. ayı da para almadan geçirdik. Bize bir taahhüt verildi; 15 Mayıs’ta 500 milyon lira ödeme yapılacağı söylendi. Ancak bu rakam ödenmedi ve ödenemeyeceği tarafımıza iletildi. Bu durumda artık çalışmamız mümkün değil" ifadelerini kullandı.

22 Mayıs Perşembe Günü 3 Bin 41 Araç Seferden Çekiliyor

Göksel Ovacık, alınan karar doğrultusunda 22 Mayıs Perşembe gününden itibaren araçların sefere çıkmayacağını duyurdu. "Nisan ayında aldığımız ödeme ile bu sistem yürütülemez hale geldi. Bu şartlar altında sürdürülebilirlik kalmadı. Esnafın ortak görüşü doğrultusunda, araçlarımızı durdurma kararı aldık. Yakıt alamıyoruz, personel maaşı ödeyemiyoruz. Bu nedenle mecburen kontak kapatacağız" dedi.

Ovacık, kararın İstanbul halkını mağdur etme amacı taşımadığını belirterek, "İstanbul halkının zarar görmesini istemiyoruz. Ancak geldiğimiz nokta bizim tercihimiz değil. Belediyeden ödeme yapılmadığı için bu noktaya geldik. Bu karar, mecburiyetin sonucudur" dedi.

Alternatif Arayışlar Başladı, Vatandaşlar Uyarıldı

Uyarıda bulunan Ovacık, 22 Mayıs'tan itibaren İstanbul’daki toplu ulaşımda ciddi aksamalar yaşanabileceğine dikkat çekti. "Bu kararın şehir içi ulaşımda büyük boşluklar yaratacağının farkındayız. Ancak esnaf iflasın eşiğine gelmiş durumda. Şoförlerimiz çalışamayacak hale geldi. Bu durumun sorumluluğu ödeme yapmayan belediyededir. Belediye bir ödeme gerçekleştirdiği takdirde süreci yeniden değerlendireceğiz" dedi.

Belediyeye Çağrı: Ödemeler Yapılmazsa Kriz Derinleşecek

Ovacık, İBB ile yapılan görüşmelerde olumlu bir sonuç alınamadığını belirtti. Esnafın artık dayanacak gücünün kalmadığını vurgulayan Ovacık, "Belediyenin tavrı, bundan sonraki yol haritamızı belirleyecek. Süreci doğru ve sağduyulu yönetmek istiyoruz. Ancak artık sabrımızın sınırındayız. Bu ödeme krizinin derhal çözülmesi gerekiyor" açıklamasında bulundu.

Öte yandan, İBB cephesinden konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapılmadı. İstanbul halkı ise oluşabilecek ulaşım krizine karşı şimdiden alternatif yöntemler aramaya başladı. Gözler, belediye ile esnaf odası arasında yapılacak olası yeni görüşmelere çevrilmiş durumda.

Bu Bir İlandır