Binalarda yaşayan kişilerin birçoğu bina enerji verimliliği konusunda bilgi sahibi değildir. Verimliliği artırıcı proje (VAP) nedir? Binalarda enerji tasarrufunun sağlanabilmesi ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılmasının teşvik edilmesini sağlayan projedir. Enerji verimliliği kanunu, enerji kaynaklarının ve enerjinin kullanımında verimliliğin artırılmasına dair yönetmelik ile binalarda enerji verimliliği artırıcı projelerin geliştirilmesi ve uygulanma yöntemleri belirlenmiştir. Enerji tasarrufunun sağlanması ve en üst seviyede fayda sağlanabilmesi için bu projeler desteklenmek ve yapılması sağlanmaktadır.

Enerji kimlik belgesi için binada yapılan incelemeler sonucunda belirlenen enerji sınıflandırma gruplarında verimlilik düzeyi düşük tespit edildiğinde projeler geliştirilerek rüzgar, toprak ve güneş enerjilerinin kullanımını artırılacaktır. Verimlilik sınıfı altında bir değer tespit edildiğinde o bina için yalıtım sistemleri uygulanır ve verimlilik düzeyi artırılmaya çalışılır. Hangi firmadan bu hizmeti almak istediğiniz konusunda kararsız olduğunuzu tahmin ediyoruz. Enerji Verimliliği Danışmanlığı şirketi https://sehatek.com.tr/ den konuyla alakalı bilgi talep edebilirsiniz.  

Düşük Verimlilik Tespit Edildiğinde Ne Yapılır?

Enerji kimlik belgesi için inceleme yapıldığında ve belirlenen sınıflandırmalardan G altında bir değer tespit edildiğinde, verimlilik artırıcı çalışmalar yapılır. Verimliliği artırıcı proje (VAP) nedir? enerji verimliliği için tüm artırıcı çalışmaların yapılmasıdır. Yapılacak ilk işlem olarak binaların ısı yalıtımlarının yapılması gerekecektir. Bu proje ile binanın kullanıldığı ve kullanılmadığı saat aralıklarında enerji kaynaklarının üstün verimlilikte kullanılmasını sağlayarak, kullanılan enerji miktarı seviyesini en aza indirmek amaçlanmaktadır. Projenin hazırlanması için enerji verimlilik sınıfının G ve altı çıkmasına gerek yoktur. Enerji sınıfı D olarak tespit edildiyse bu seviyeyi C veya B seviyesine çıkartabilmek için çalışmalar yapılır. Enerji verimlilik projelerinin faydaları çok fazladır. İnsan sağlığı açısından, enerji tasarrufu ve ekonomiye katkısı açısından faydalarını görmek mümkündür.

Verimlilik Arttırıı Projenin Hazırlanması

Enerji Verimliliği Kanunu kapsamında enerji verimliliği için yapılacak projeler için desteklemeler yapılmaktadır. Verimliliği artırıcı proje (VAP) nedir? binalarda enerji verimlilik etüt çalışmaları yapılarak gerekli önlemlerin alınması, enerji tasarrufunun sağlanarak yenilenebilir enerji kaynaklarının oluşturulması için hazırlanan proje olarak tanımlanmaktadır. Verimlilik artırıcı proje ile binalarda enerji kayıplarını, verimsizlik seviyelerini iyileştirme yönelik yapılacak olan yenileme çalışmalarının bir bölümü teşvik amacıyla devlet kurumları tarafından karşılanmaktadır.

Bu projelerin hazırlanabilmesi için Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş kuruluşlardan destek almalı ve uzman personelleri ile hazırlanması sağlanmalıdır. Verimlilik artırıcı projeler, enerji kimlik belgesi hazırlanması gibi tüm çalışmaların ortak amacı binaların enerji verimliliklerini iyileştirmek, en iyi seviyede olmasını sağlayarak, ısıtma ve soğutma enerji kaynaklarında tasarrufun sağlanmasıdır. Vap projesi mevcut verimlilik seviyesini daha iyi durumlara getirmek için teşvik edilen bir uygulamadır.