Dünya Bankası: Emtia Fiyatlarında 2026’ya Kadar Sert Düşüş Bekleniyor

Dünya Bankası, ekonomik yavaşlama ve yüksek petrol arzının etkisiyle küresel emtia fiyatlarının 2026'ya kadar 2020'den bu yana görülmeyen seviyelere gerilemesini bekliyor. Enerji ve gıda sektörlerinde ciddi düşüş öngörülüyor.

FİYATLAR 6 YILIN EN DÜŞÜK SEVİYESİNE GERİLEYECEK

Dünya Bankası’nın yayımladığı Nisan 2025 tarihli “Emtia Piyasaları Görünüm Raporu”na göre, küresel ekonomik büyümedeki zayıflık ve artan petrol arzı, emtia fiyatlarını aşağı çekiyor. Rapora göre, emtia fiyatlarının 2025’te yüzde 12,4, 2026’da ise yüzde 4,8 düşmesi bekleniyor. Enflasyona göre ayarlandığında fiyatların, 2015-2019 ortalamasının altına ineceği tahmin ediliyor.

ENERJİ FİYATLARINDAKİ GERİLEME ENFLASYONU DÜŞÜREBİLİR

Raporda, enerji fiyatlarının 2025'te yüzde 17,4 azalması ve 2026'da yüzde 5,9 düşmesi öngörülüyor. Brent petrolün bu yıl ortalama 64 dolara, 2026’da ise 60 dolara gerilemesi bekleniyor. Petrol arzının günlük 700 bin varil fazla olacağı tahmin edilirken, elektrikli araçların yaygınlaşmasının talebi sınırladığı belirtildi.

GIDA FİYATLARI DA GERİLEYECEK

Gıda fiyatlarında 2025’te yüzde 7, 2026’da ise yüzde 0,9 oranında düşüş öngörülüyor. Gıda fiyatlarındaki bu gerilemenin, özellikle kırılgan ekonomilerdeki insani yardım çabalarına katkı sağlayacağı ifade ediliyor. Birleşmiş Milletler verilerine göre, bu yıl 22 ülkede 170 milyon kişi akut gıda güvensizliği riskiyle karşı karşıya kalacak.

ALTINDA REKOR BEKLENTİSİ SÜRÜYOR

Altın fiyatlarının 2025’te rekor seviyeye ulaşması bekleniyor. Güvenli liman olarak görülen altına yönelik talebin, jeopolitik belirsizlikler nedeniyle artmaya devam edeceği, fiyatların Kovid-19 öncesi beş yıllık ortalamanın yüzde 150 üzerinde seyredeceği tahmin ediliyor. Öte yandan, endüstriyel metallerin fiyatlarında Çin’in emlak piyasasındaki yavaşlama ve ticaret gerilimleri nedeniyle düşüş bekleniyor.

EMTİA NEDİR?

Emtia; tarım ürünleri, enerji kaynakları, metaller ve hayvansal ürünler gibi geniş çapta alınıp satılabilen fiziksel mallardır. Finansal piyasalarda da işlem gören bu ürünler vadeli işlemler, opsiyon sözleşmeleri ve ETF’ler gibi araçlarla yatırımcıya kazanç imkânı sunar.

Bu gelişmeler küresel ekonomide dengeleri değiştirebilirken, özellikle gelişmekte olan ülkeler için hem fırsat hem risk barındırıyor. Sizce bu düşüş Türkiye ekonomisi üzerinde nasıl bir etki yaratır?