İstanbul bu yıl da büyük bir spor şölenine ev sahipliği yaptı.
“Dünyanın Kıtalar Arası Tek Maratonu” unvanını taşıyan 47. İstanbul Maratonu, binlerce sporcunun katılımıyla coşkulu bir atmosferde gerçekleşti.

Maratonun startı, sabah saat 09.00’da 15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden CHP Genel Başkanı Özgür Özel, İBB Başkan Vekili Nuri Aslan, Türkiye Atletizm Federasyonu Başkanı Ahmet Karadağ ve Spor İstanbul Genel Müdürü Bilge Donuk tarafından verildi.

Bu yıl 41 bini aşkın koşucu kayıt yaptırarak etkinliğe büyük ilgi gösterdi. 126 ülkeden katılımın olduğu yarışta; 42 kilometrelik maratonda 5.976, 15,5 kilometrede 12.440, Kurumsal Koşu’da 18.000 ve Halk Koşusu’nda 5.000 kişi yer aldı.

Kazananlar belli oldu

15 Temmuz Şehitler Köprüsü’nden başlayıp Sultanahmet Meydanı’nda sona eren 42,195 kilometrelik parkuru, Kenyalı atlet Rhonzas Lokitam Kilimo 2 saat 10 dakika 12 saniyelik derecesiyle birinci tamamladı.
Geçen yılın şampiyonu Dejene Debela ikinci, Etiyopyalı Sufaro Woliyi ise üçüncü oldu.

Milli atletler de dikkat çekti. Hüseyin Can, 2 saat 10 dakika 58 saniyelik süresiyle beşinci, Halil Yaşın ise 2 saat 19 dakika 50 saniye ile dokuzuncu sırada yer aldı.

Kadınlarda zafer Etiyopya’ya

Kadınlar kategorisinde Bizuager Aderra, 2 saat 26 dakika 19 saniyelik derecesiyle ipi göğüsledi.
Sofia Assefa ikinci, Joan Jepkosgei ise üçüncü sırayı aldı.
40 yaş üstü master atletlerden gerekli süreleri elde edenler, 2026 ve 2027 Dünya Masterlar Maraton Şampiyonaları’na katılma hakkı kazandı.

Eşit ödül dağıtımı

Bu yıl da kadın ve erkek atletler eşit para ödülleri aldı.
Toplam 190 bin dolar ödülün dağıtıldığı organizasyonda birinciler 50 bin, ikinciler 20 bin, üçüncüler 10 bin dolar kazandı.
Yerli sporcular için de ayrı bir ödül havuzu oluşturuldu. Kadınlar ve erkeklerde ilk beşe giren Türk atletlere toplam 400 bin lira ödül verildi.

Ayrıca tekerlekli sandalye kategorisiyle yaş gruplarındaki derece sahipleri de ödüllerle onurlandırıldı. Tüm kategoriler dahil edildiğinde organizasyonda toplam 9,5 milyon lira ödül dağıtıldı.

Trafik düzenlemeleri

Maraton nedeniyle sabah saatlerinden itibaren 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Avrasya Tüneli dâhil olmak üzere güzergâhtaki yollar trafiğe kapatıldı.
Köprü 14.00’te, Avrasya Tüneli ise 15.00’te yeniden araç geçişine açıldı.

İstanbul Maratonu, sporun birleştirici gücünü bir kez daha ortaya koyarken, hem profesyonel atletlerin hem de amatör koşucuların buluştuğu bir festival havasında tamamlandı.