Tüketicinin doğru bilgilendirilmesi için gıda etiketlerinde düzenlemeye gidiliyor. Lokanta, restorant gibi mekanlarındaki yiyecek ve içeceklerin içerisinde alerjen madde kullanılması durumunda bunların belirtilmesi zorunlu hale getirildi. Ayrıca gıdanın bileşiminde etil alkol ve/veya domuz ürünlerinden elde edilen madde bulunması durumunda da aynı şekilde tüketiciler bilgilendirilecek. 

YAZI TAHTASI VE BROŞÜRLERDE YAZACAK
Bu bilgiler tüketicilerin kolayca görebileceği şekilde menüler, yazı tahtaları, broşür benzeri araçlar vasıtasıyla sunulacak.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından etiketleme yönetmeliği ‘Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği’ ve ‘Beslenme ve Sağlık Beyanları Yönetmeliği’ adı altında ikiye ayrılarak yeniden düzenlendi. Hazırlıkları tamamlanan yeni mevzuat, gıda işletmecilerinin sorumluluklarını yeniden tanımlarken, tüketicilere de güvenilir ve sağlıklı gıdaya ulaşma konusunda yeni imkanlar sunuyor.

HAZIR GIDALARDA TABLO ZORUNLU OLUYOR
Gıdalardaki etiketlendirmeyle ilgili olarak yönetmeliğin kısa süre içerisinde yayınlanacağı belirtiliyor. 204 adet sağlık beyanı etikette bulunabilecek. Gıdaların etiketinde enerji ve besin öğelerinin miktarı yer alırken, hazır ambalajlı bütün gıdalarda beslenme yönünden etiketleme zorunlu hale gelecek. Hazır ambalajlı gıdaların etiketlerinde gıdanın 100 gram veya 100 ml’sinde enerji değeri ile birlikte besin öğelerinin (yağ, doymuş yağ, trans yağ, karbonhidrat, şekerler, protein ve tuz) miktarının yer alması da zorunlu olacak.

HİLELİ ÜRÜNE 5 KAT CEZA
İnsan sağlığını tehdit eden gıdaları üreten, taklit veya tağşiş yapan firma veya kişilere verilen cezaları ağırlaştırmak için yasal değişiklik yapacak. Değişiklikle, taklit ve tağşiş yapan gıda işletmelerine 20 bin TL idari para cezası verilecek. Gıda işletmesinin bir yıl içerisinde aynı veya farklı ürünlerde taklit-tağşiş yapması durumunda idari para cezası 5 kat fazla uygulanırken, işletmenin faaliyetleri de 3 ay süreyle durdurulacak.
1 yıl içerisinde 3 kez taklit ve tağşiş yapılırsa, para cezası 10 kata çıkarken, faaliyet durdurma ise 6 ay olacak. İnsan sağlığını ve hayatını tehlikeye düşüren gıdalar imha edilecek. Bunun yanı sıra bu ürünleri üretenlere 100 bin TL para cezası verilecek.