Her mevsim pratik ve kolay bir şekilde dikilebildiği için ceviz fidanı ülkemizde oldukça yaygın olarak talep görmektedir. Bölgenin toprak ve iklim özelliklerine göre uygun ceviz türünün aşılanmasıyla oldukça verimli ve sağlıklı ceviz bahçeleri oluşturulabilmektedir. Siz de ceviz yetiştiriciliği yapmayı düşünüyorsanız aşılı ceviz yetiştirmek sizin için oldukça avantajlı olacaktır.

Aşılı Ceviz Fidanının Dikimi

Aşılı ceviz fidanı dikilmeden önce mutlaka dikim yapacağınız toprağı analiz ettirmelisiniz. Analiz neticesinde bölge iklimine ve toprağın özelliklerine en uygun ceviz fidanının seçimi gerçekleştirilmelidir. Dikim işlemi gerçekleştirilirken aşılı bölgenin topraktan 10-20 cm yukarıda olmasına özen gösterilmelidir. Böylece aşının boğulması önlenmiş olacaktır. Ceviz geniş salınım yapan bir bitki türü olduğu için dikim aralığı konusunda çok dikkatli olmalısınız. Ceviz ağacı dikildikten sonra yerinden sökülemeyeceğinden emeklerinizin boşa gitmemesi için mesafe çok önemli olmaktadır. Cevizin dikiminin yapıldığı toprakta hava kalmayacak şekilde can suyu verilmesi de cevizinizin toprağa daha iyi tutunması için oldukça önemli olacaktır. Yeniden Aşı Gerekir mi? Aşılama ile bir ceviz fidanına istenen bir türün genetik özellikleri aktarılmaktadır. Aşılama sonucu aşılı ceviz fidanı geliştikçe aktarılan genetik yapıyı yeni hücrelere geçirmektedir. Bu nedenle aşılanmış bir ceviz fidanına yeniden bir aşı yapmaya gerek duyulmamaktadır. Aşılama ile aynı standartta ve kalitede ceviz ağacı elde etmek mümkün olacaktır.

Neden Aşılı Ceviz Fidanı?

Ceviz tohumu heterozigot yapısıyla eken kişiye sürprizler yapabilmektedir. Peki, bu ne demektir? Ceviz tohumu ekildiğinde, topraktan aynı özellikte ve kalitede bir bitki çıkmayabilmektedir. Bu da hem zaman kaybı hem de maddi kayıp anlamına gelmektedir. Bu nedenle topraktan çıkan tohuma istenen özellikteki bitki aşılanarak kalite ve verim garanti altına alınmış olmaktadır. Verimli ceviz türlerinin aşılanmasıyla 3. yaştan itibaren cevizden verim alınmaya başlanması da oldukça önemli bir diğer nokta olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun dışında aşılı ceviz fidanının avantajları oldukça fazladır. Toprağın yapısına oldukça hızlı bir şekilde uyum sağlayarak hasat zamanı oldukça fazla verim vermesi nedeniyle aşılı ceviz fidanı çok fazla tercih edilmektedir.